Technologie / produkty

Pořizujete stínicí techniku? Ušetřete tisíce díky dotacím

Foto: eArch

Obliba exteriérového stínění v domácnostech neustále roste. Jak při pořízení nových žaluzií či rolet získat dotaci a ušetřit tak tisíce korun? Jan Malysz ze společnosti LOMAX Vám poradí, jak na to.

LOMAX , 13. 3. 2019

Venkovní žaluzie či rolety patří mezi nejúčinnější varianty stínění v domácnosti, v posledních letech přitom neustále roste jejich obliba. Předokenní rolety mohou díky svým izolačním vlastnostem v zimě ušetřit okolo 10 % nákladů za vytápění. Venkovní žaluzie pak vyniknou v létě díky široké možnosti polohování a schopnosti zadržet až 94 % tepelné energie ze slunečního záření.

Pokud o takovém řešení uvažujete i vy, jistě oceníte, že od 15. října 2018 je možné na venkovní stínění získat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám. „Žádosti lze podávat před realizací, během ní, ale také po jejím skončení. Vždy přitom platí, že dotace je vyplácena až zpětně po uhrazení celé částky,“ vysvětluje Jan Malysz ze společnosti LOMAX.

Foto: eArch

Kolik je možné na dotacích pro stínicí techniku získat? Částka se liší podle typu ovládání rolet či žaluzií. Pokud je manuální včetně používání například dálkového ovladače, činí výše dotace 500 Kč/m2 zastíněného okna. Existují však i automatické systémy, které stínění ovládají například na základě intenzity slunečního záření. Vy se tak o rolety či žaluzie nemusíte starat a zároveň obdržíte dotaci ve výši 1000 Kč/m2 zastíněného okna. V součtu se tak může jednat i o desetitisíce korun.

Abyste mohli o dotaci požádat, musíte daný rodinný či bytový dům vlastnit. Důležité je také stáří budovy, dotace lze uplatnit pouze na ty, u kterých byla podána žádost o stavební povolení nebo ohlášení stavby před 1. červencem 2007. Příjem žádostí o dotace tohoto typu je možný až do konce roku 2021. Stínicí techniku je pak nutné nainstalovat do 24 měsíců od doby, kdy žádost přijme Státní fond životního prostředí. Pokud tedy pořízení tohoto řešení plánujete až na příští rok, žádost můžete určitě podat už nyní.

A jak přesně o dotace žádat? Vše se řeší elektronicky na webu Nová zelená úsporám, odpadá tak zbytečné papírování. Základem je registrace, po které můžete ihned začít s podáním žádosti. „Jako první je nutné zařadit žádost do správné kategorie, u stínicí techniky je to tzv. Výzva rodinné domy (RD3). Poté je potřeba vyplnit identifikační údaje žadatele a stavby, které se dotace týká,“ říká Jan Malysz. V dalších krocích je pak nutné zařadit žádost do správné oblasti podpory – v případě stínicí techniky je to kategorie A.0 – Snižování energetické náročnosti (realizace dílčích opatření). „K žádosti se na závěr přikládají i povinné elektronické dokumenty – odborný posudek a krycí list technických parametrů. S jejich vyplněním samozřejmě zákazníkům rádi pomůžeme,“ uzavírá Jan Malysz ze společnosti LOMAX.

Foto: eArch

  • autor: LOMAX *
  • publikováno: * 13. 3. 2019
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

rolety

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři