Technologie / produkty

Stavební komponenty Ytong pomohou se snížením energetické náročnosti i lepší akustikou

Systém stavebních komponentů Ytong je na trhu už etablovaným a v současné době zároveň nejkomplexnějším řešením – zahrnuje veškeré komponenty pro hrubou stavbu i možnosti vnějších a vnitřních povrchových úprav. Tam, kde v projektu potřebujete snížit energetickou náročnost nebo vyhovět vysokým nárokům na akustiku či únosnost, lze sáhnout po dalších dvou značkách od téhož výrobce a podobného složení, akustické řadě Silka a minerálním zateplení Multipor.

YTONG , 8. 4. 2019

Výrobce Ytongu se po inovaci tepelněizolační řady, již završila Lambda YQ, určená pro jednovrstvé zdění bez zateplování, pustil zejména do vývoje doplňků, které minimalizují tepelné mosty, zrychlí výstavbu a odstraní potenciálně kritická místa. Jejich ucelené řešení nyní začíná už u první řady tvárnic – pro založení stavby vytvořili Ytong Start, tvárnici, která je určena nejen pro stavby z pórobetonu, ale také pro stěny z běžného cihelného zdiva nebo lehkého betonu. Použití této zakládací tvárnice snižuje riziko vzniku plísní v kritických detailech a zlepšuje izolační vlastnosti paty stěn. Také například doplňuje výškový modul stěn.  

Stěna včetně povrchových úprav a snadno proveditelných detailů

Systém zahrnuje také optimální produkty pro povrchové úpravy na stavbách z Ytongu – vnější i vnitřní tepelněizolační omítku. Obě zlepšují výsledné vlastnosti stěny a přispívají k celkové kvalitě provedení stavby.  Doplňuje je vnitřní stěrka, vyztužená vlákny, s níž lze vytvářet mimořádně hladké povrchy a pro docílení extra hladkého efektu je možná finální úprava broušením. Je rovněž vysoce prodyšná, s hydrofilní schopností – pohlcuje vodní páru a tím reguluje vzdušnou vlhkost. Díky alkalickému složení znemožňuje rozvoj plísní a řas. Další výhodou je snadná opravitelnost po poškození či úpravách interiéru. Protože častým požadavkem stavebníků je příprava domu na snadnou instalaci žaluzií, Ytong vyvinul kastlík, které je plně kompatibilní s celým systémem a vhodný pro většinu venkovních žaluzií na našem trhu. Také jeho použití přispívá ke snadnému a preciznímu provedení detailů na stavbě. 

Silka –nepřekonatelná akustika, statika a únosnost 

Vápenopískové tvárnice Silka doplňují celkové portfolio stavebních komponentů o díly, které vynikají výbornými akustickými vlastnostmi, únosností a umožňují stavět velmi štíhlé konstrukce. Mají stejné složení jako Ytong, svou únosností až 20 MPa se však více podobají betonu, proto jsou mnohem pevnější. Silka se často používá u staveb se zvýšenými nároky na protihlukovou ochranu – již tvárnice o tloušťce 240 mm splňují normu pro 55 dB, příčka tloušťky 100 mm pak odpovídá útlumu pro akusticky chráněnou místnost. Dalším praktickým plus je protipožární odolnost Silky, řadí se stejně jako Ytong mezi materiály A1, které jsou nehořlavé. Má také výborné tepelně-akumulační vlastnosti. Opracování je o něco náročnější než u Ytongu, což výrobce řeší předem připravenými kanálky pro snadné vedení elektroinstalace a dalších kabelů. Instalace mohou být také vedeny v předstěnách. I přes velkou hmotnost tvárnic (2000 kg/m3) je s nimi výstavba snadná a praktická, protože jejich velikost je přizpůsobena snadné manipulaci. Naprostá přesnost, systémovost a možnost provázání se systémem Ytong napomáhá splnění vysokých kritérií na rychlost výstavby. Silka se úspěšně uplatňuje u bytových domů, kde je potřeba velká únosnost zdiva v kombinaci se štíhlou konstrukcí. 

Foto: eArch

Multipor – vnitřní i vnější zateplení minerálními deskami 

Minerální desky Multipor se rovněž vyrábí z čistě přírodních surovin a jejich složení je obdobné jako u pórobetonu. Velkou výhodou tohoto zateplovacího materiálu je proto i v tomto případě nehořlavost (patří do třídy A1) a jeho použití zvyšuje požární odolnost konstrukcí. Desky neobsahují vlákna, a proto nedráždí při zpracování a jsou zdravotně nezávadné. U vnějšího zateplení oceníte jeho tvarovou stálost, a odolnost proti veškerým biologickým škůdcům a plísním.  Bezkonkurenční je jeho použití u vnitřního zateplení. Hlavním důvodem jsou jeho vynikající sorpční schopnosti. Vnitřní zateplení těmito deskami není třeba doplňovat parozábranou, konstrukce s vlhkostí umí pracovat.

Systém tedy počítá s hlavními požadavky současné stavební praxe a vyhovuje s velkou rezervou všem zákonným normám. Inovace jsou však vedeny myšlenkou udržitelného stavebnictví – po stránce energetické náročnosti, zdraví, kvality provedení a celkové trvalé hodnoty budovy. 

Nejnovější trend zrychlení výstavby – velkoformátové novinky

Stavební systém Ytong nyní přichází se zásadní inovací, kterou ocení zejména stavební společnosti, developeři a projektanti. Uvedli na trh velkoformáty, které mají stejnou kvalitu této prémiové značky, navíc uspoří čas a náklady na stavbu i pracovní síly. Podnikatelům ve stavebnictví tak dávají do rukou cenný nástroj pro získání konkurenční výhody – mohou stavět stejně kvalitně, navíc ale v kratším čase a s menšími nároky na stále více nedostatkové pracovní síly. S použitím prvků Ytong Jumbo, vhodným pro strojové zdění, je vyzděná plocha osmkrát větší v jednom kroku. Velkoformátové tvárnice  Silka Tempo lze použít pro nosné i nenosné obvodové vnitřní stěny a akustické dělicí stěny.  Příčkové panely Ytong se vyrábí na míru podle výšky podlaží. Použití této inovace uspoří až polovinu pracovních sil a zvětší užitnou plochu.

Foto: eArch

  • autor: YTONG *
  • publikováno: * 8. 4. 2019
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři