Architektura / občanské stavby

Francouzští BAST svou přístavbou v Montbrun-Bocage reinterpretují typologii refektáře

Projekt E26 od mladého francouzského studia BAST získal nejvýznamnější evropské ocenění za architekturu v kategorii pro mladé a začínající kanceláře. Školní jídelna v malé francouzské obci nedaleko Pyrenejí slouží kromě svého primárního účelu také jako prostor pro další společenské aktivity.

Petr Láska , 29. 4. 2019

Necelých 70 kilometrů jižně od sídla kanceláře mladých architektů ze studia BAST stojí v jihofrancouzské obci Montbrun-Bocage nová přístavba historické budovy školy. Kompaktně působící jednopodlažní stavba kosodélníkového půdorysu vytváří chráněný dvůr školy, úpravy venkovního schodiště pak dodávají další kvality přilehlého exteriéru školy. Neokázale působící architektura ze základních materiálů využívá minimum stavebních prvků, čímž se přibližuje například výborným nízkonákladovým projektům školních budov ve Francii od studia Lacaton & Vassal.

Samotná stavba působí až primitivním, přesto ale kultivovaným dojmem. Na první pohled se jedná pouze o jednoduchou střechu z vlnitého plechu s přesahem, skleněnou fasádu dělenou v pravidelném rastru a příčné a štítové stěny z dřevěných CLT panelů, které najdeme také v konstrukci střechy.

Foto: eArch

 

Půdorysnou koncepci představuje série na sebe navazujících průchozích místností. Díky tomu funguje jako moderně řešená tradiční forma francouzská enfilády. Takto koncipované vnitřní řešení odděluje jednotlivé místnosti bez využití chodby a vytváří tak dojem jednotného, ale děleného prostoru. Exkluzivitu interiéru zaručuje maximum přirozeného světla a podporují ji také otočné dveře v obloukové zárubni i absencí pravých úhlů v půdorysném plánu.

Kořeny Ceny Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe Award sahají do poloviny osmdesátých let, kdy došlo také k úspěšné rekonstrukci Miesova pavilonu Barcelona. Cena iniciovali tehdejší evropský komisař Carlo Ripa di Mean a bývalý primátor Barcelony Pasqual Maragall. Letošním vítězem ceny se stal projekt rekonstrukce panelových domů v Bordeaux, na které se podílela trojice francouzských studií v čele s Lacaton & Vassal.

 

Foto: eArch

 

 

Foto: eArch

 

  • Ateliér: BAST
  • Země: Francie
  • Město: Montbrun-Bocage
  • PSČ: 31310
  • Realizace: 2017
  • Užitná plocha: 200.00m2
  • Plocha pozemku: 1 500.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři