Modulární výstavba a budoucnost bydlení optikou českých architektů

Šestice předních českých architektů ve složení Jitka Ressová, David Vávra, Marek Štěpán, Svatopluk Sládeček, Kamil Mrva a Ondřej Chybík probírala v rámci diskuzního večera Architekti CZ témata modulární výstavby a budoucnosti bydlení.

Diskuzní večer v rámci série Architekti CZ zakončila ve Zlíně téma modulární výstavby a budoucnosti bydlení, které navázalo na předchozí části diskuze věnované tradici v architektuře a boji s památkáři, prefabrikaci a kvalitu života v panelových domech.  

Téma otevřel architekt Marek Štěpán, který již několik let navrhuje tzv. Freedomky – jednoduché modulární domy ze dřeva. Štěpán přiznal, že jejich výrobu původně zamýšlel sériově, podobně jako u automobilů. Narazil však na to, že v případě bydlení hraje potřeba individuality mnohem větší roli. Freedomky se navíc z 95 procent skládají ze dřeva, které pomáhá vytvořit příjemné prostředí a zároveň šetří životní prostředí. 

Ondřej Chybík pak jeden z možných principů práce s prefabrikáty demonstroval na svém projektu českého pavilonu pro EXPO 2015. Stavbu pro světovou výstavu v Milánu navrhl tým architektů ze studia Chybik+Kristof z kontejnerových modulů vyráběných firmou KOMA (dnes se objekt nachází v moravských Vizovicích a slouží jako administrativní sídlo firmy). Chybík ukázal, jaké možnosti modulární systém nabízí a jaké prostory s jeho pomocí lze vytvořit. „Potenciál systému je obrovský. Myslím, že to vůbec není o limitech, ale spíše o schopnostech architekta pracovat s ním nápaditým způsobem“ vysvětluje Ondřej Chybík. Skeptičtější názor na modulární výstavbě nicméně vyjádřil ke konci debaty Svatopluk Sládeček a zároveň dodal, že mnohem více futuristické by bylo to, kdybychom dokázali materiály „naprogramovat“ do té míry, aby samy „vyrostly“ například do tvaru části konstrukce, kterou bychom pak mohli rovnou použít. 

Foto: eArch

 

Ke konci debaty pak architekti vyjadřovali svůj názor na to, jakým směrem se bude nadále ubírat bydlení. V této souvislosti představila Jitka Ressová projekt rodinného domu v Karlovicích, který navrhlo její studio Ellement a který svou formou i materiály reaguje na danou oblast. A právě tradiční principy a materiály budou podle Ressové charakterizovat dům budoucnosti. 

V souvislosti s budoucností bydlení zmínil Ondřej Chybík jednu teorii, podle které se kolem roku 2050 ustálí světová populace na 10 miliardách – většina lidí bude totiž žít ve městech a podle statistik mají lidé s vyšším životním standardem nižší počet dětí. Debatu uzavřel Marek Štěpán se svými slovy o uskromnění: „Myslím, že budoucnost je ve skromnosti, zvláště pak západní civilizace. Čím méně toho jako architekti postavíme, tím lépe.“

 

Foto: eArch

 

Generální partner
Hlavní partneři