Technologie / produkty

Stěny bytového domu v Bratislavě tvoří granulátová omítka s úlomky skla systému StoSignature

Do zeleného prostředí západobratislavské části Karlova Ves navrhlo studio cakov + partners šestipodlažní bytový dům. Objekt představuje kompozici bílých a tmavě šedých hmot, které se vzájemně prolínají a dohromady vytvářejí hravý celek. Stěny budovy jsou opatřeny granulátovou omítkou systému StoSignature s průhlednými úlomky skla dodávajícími fasádám netradiční lesk.

Sto , 28. 5. 2019

Liščí údolí v městské části Bratislava - Karlova Ves není přírodní útvar, ale velmi dlouhá (cca 2 700 m) ulice. Právě v tomto zeleném biokoridoru vyrostl v letech 2012 – 2014 podle projektu bratislavského studia architektury, interiéru a designu cakov + partners šestipodlažní bytový dům, který spolu se sousedním polyfunkčním dvoupodlažním objektem nabízí netradiční bydlení pro různé věkové a sociální skupiny. Osm bytů je mezonetových s rozlohou od 74 do 120 metrů čtverečních, dalších šest bytů střední velikosti má plochu od 20 do 47 metrů čtverečních. Každý byt má přitom k dispozici terasu nebo lodžii.  

Byty a prostory nejsou typizované 

Naopak, svým obyvatelům poskytují mnohotvárnost, prostorové zážitky a zbavují se jakékoli uniformity. Vzhledem ke svažujícímu se terénu má objekt bytového domu jedno podzemní podlaží, kde je umístěna garáž. Konstrukční systém tvoří skelet se svislými zavětrovacími stěnami v štítech stavby. Stěny mezi jednotlivými bytovými jednotkami a také mezi prostorami chodeb a bytovými jednotkami jsou zděné, objekt je zateplený minerální vlnou. Na fasádách je omítka v bílo antracitové kombinaci. 

Foto: eArch

Granulát v omítce dává fasádě něco navíc 

Granulované materiály v omítkách StoSignature i tady zvýrazňují rysy fasády, zrnitost omítky a dodávají celé budově jemný lesk. Ze širokých možností - od směsi přírodního písku přes skleněné chipsy až po karborundum - jsou na fasádě bytového domu v Liščím údolí použity jako granulát průhledné kousíčky skla. Ty dodávají jinak střídmé a uměřené fasádě bytového domu a jeho tmavo-bílé barevné kombinaci něco navíc a celkově vytváří nenápadnou a přesto pohled poutající fasádu. Skleněný granulát je kombinován s organickou vrchní omítkou se škrábanou texturou Stolit K 3.0. 

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature 

První krok k omítkám StoSignature je jednoduchý - na stránkách vyplňte registrační formulář a společnost Sto vám bezplatně zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature. Na vlastní oči se přesvědčíte, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše.

Foto: eArch

  • autor: Sto *
  • publikováno: * 28. 5. 2019
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři