Architektura / občanské stavby

Areál pražských Emauz čeká velká proměna. V okolí Pragerových kostek vznikne nové sportoviště i lávka

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib společně s ředidlem IPRu Ondřejem Boháčem na konci dubna symbolicky odstranili mříže zabraňující vstup do areálu bývalého opatství Emauz. I když se tak stalo při příležitosti zahájení výstavy Cityblok v Centru architektury a městského plánování CAMP, jedná se zároveň o jeden z kroků celkového zpřístupnění areálu Emauz na Novém Městě v Praze.

Petr Láska , 29. 5. 2019

První důležitý krok pro otevření polozapomenutého areálu pražských Emauz nedaleko Karlova náměstí představovala v roce 2015 celková rekonstrukce piazetty u Emauzského kláštera, kterou zpracoval tým architektonického studia IXA. Absolutně vyčištěný prostor s minimem bariér rozdělují pouze nové jezdecké schody, které také chrání spodní část piazzety před nežádoucím vjezdem automobilů. Architekti při rekonstrukci využívali především tradiční přírodní materiály doplněné o prvky z ocelového plechu, které dohromady tvoří moderní geometrizovanou strukturu.

O dva roky později pak prošel výraznou revitalizací také rajský dvůr Emauzského kláštera. Projekt měli na starosti krajinářští architekti ze studia TERRA FLORIDA, kteří se podepsali pod dalšími částmi zahrad. Kromě nových povrchů klášterního dvora umístili do jeho středu výrazný dřevěný kříž obklopený léčivými rostlinami dřívějších dob a keři růží. Návrh vychází z klasického modulového členění Benediktínských klášterů a snaží se o zachování duchovního a kulturně-společenského odkazu Benediktinského řádu.

Foto: eArch

Základním konceptem úprav hlavní části bývalé klášterní zahrady je podpoření a rozvinutí idey levitujících kvádrů původních budov Sdružení projektových ateliérů, které v 60. letech navrhl architekt Karel Prager a které dnes slouží jako sídlo Institutu plánování a rozvoje hl m. Prahy. Vzhledem k tomu, že došlo k výstavbě pouze třech z pěti zamýšlených pavilonů celého komplexu, nebyla Pragerova myšlenka nikdy zcela dotažena. Z původního záměru zde zbyl relikt v podobě schodů vedoucích k plánované (avšak nerealizované) budově G, která měla stát na rohu Karlova náměstí.

Postupem času v areálu přibývala celá řada fyzických i optických bariér. Návrh revitalizace areálu Emauz proto počítá s jejich postupným odstraněním, tak aby mohlo dojít k vytvoření klidného a příjemného prostředí. Architekti areál rozdělili celkem na devět rozdílných částí se specifickým charakterem a rozdílnou programovou náplní. Jde především o rekreační, sportovní, společenské a provozní prostory.Vznikne prostor  sdílený – pro zaměstnance i návštěvníky – pro IPR i opatství.

Foto: eArch

Architekti v návrhu usilují o vzájemné propojování jednotlivých částí. Lépe přístupné by mělo v budoucnu být také atrium v budově IPRu, do kterého se dnes veřejnost dostane z Centra architektury a městského plánování CAMP. S okolím před budovou CAMPu atrium propojí nová subtilní lávka vedoucí přes střechu objektu.

Neopomenutelnou součástí proměny je také přesunutí parkování z parteru do podzemních garáží ve sklepích a vytvoření nového sportoviště, pod nímž vzniknou dodatečná parkovací stání. Součástí nového sportoviště bude také velká pobytová rampa v místě stávajícího slepého schodiště, které mělo podle Pragerových plánů vézt do nerealizované nárožní budovy.

Foto: eArch

Virtuální prohlídka nové podoby areálu pražských Emauz, autor videa: Dušan Marcinko

Klíčová slova:

CAMP Praha IXA

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři