Technologie / produkty

Poválečná budova textilního centra západního Berlína prošla revitalizací podle návrhu studia Hild und K

Památkově chráněný objekt Bikini Berlin z padesátých let, v němž dříve sídlilo textilní centrum západního Berlína, prošel rozsáhlou rekonstrukcí a nově v sobě kombinuje komerční, administrativní i ubytovací prostory. Za realizací rekonstrukce stojí tým mnichovských architektů ze studia Hild und K Architekten, který s citem pro sebemenší detail obnovil původní kouzlo budovy. Maximální péči pak architekti věnovali rekonstrukci fasád, v rámci níž využili také systém kreativních omítek StoSignature.

Sto , 2. 6. 2019

V letech 2010 až 2013 prošel památkově chráněný objekt Bikini Berlin v centru německé metropole radikální revitalizací. Investorem byla velká mnichovská realitní a developerská společnost Bayerische Hausbau. Historický stavební komplex „Zentrum am Zoo“, který byl na základě návrhů architektů Paula Schwebese a Hanse Schoszbergera postaven v letech 1955 až 1957, ztratil v průběhu let mnoho ze svého významu a přitažlivosti. Hlavní plán nezbytné obnovy budovy Bikini Berlin připravila belgická architektonická kancelář SAQ a jeho ústřední ideou bylo kombinovat v revitalizovaném objektu nakupování, práci a relaxace, chybět nemělo ani kino a hotel. Realizací projektové dokumentace byla pověřena kancelář mnichovských architektů Hild und K Architekten, která se specializuje na projekty úprav existujících budov a která se zabývala praktickými otázkami ideového návrhu společnosti SAQ. 

Spojení minulosti a budoucnosti 

Jedinečný styl Bikini Berlin je připisován jeho dlouhé, rušné historii a pozoruhodné architektuře 50. let. Komplex budov měl po celá desetiletí dopad na život západního Berlína. Původní kouzlo bylo oživeno v nové podobě a doplněno o moderní prvky. Tradiční a otevřené „Bikini patro“ se znovu otevřelo, díky velkým panoramatickým oknům se zachovalo i výborné osvětlení interiéru. To umožnilo umístit do jednotlivých podlaží nové butiky, showroomy i atraktivní pop up boxy s lokálními designovými značkami. Fasády budovy s výhledem na zoologickou zahradu a hotel jsou, v reakci na současnou touhu po větší přítomnosti živé přírody ve městě, prosklené a poskytují fascinující výhled na berlínské „zelené plíce“. Velká střešní terasa v zadní části budovy pak nabízí jedinečný výhled do berlínské zoologické zahrady. Z ulice je přístupná velkým schodištěm a poskytuje moderní prostor pro odpočinek a relaxaci: oáza přímo uprostřed města. Z přízemí budovy vede přímo na terasu také pohodlné schodiště. 

Foto: eArch

Fasády – vizitka původní i nové podoby Bikini Berlin 

Jedinečným rysem Bikini Berlín byl a je design fasád: na přední straně s výhledem na Budapester Straße a na 25hours hotel byla fasáda zrekonstruována podle původního stylu padesátých let s přihlédnutím k dnešním energetickým směrnicím. Charakteristickými prvky jsou částečně zbarvené výstupky a výklenky fasádního povrchu s velkými horizontálními skleněnými panely v barvách písku, jantaru, černé, mramorově bílé a kamenné šedi. Filigránská, téměř tkanině podobná struktura fasády připomíná, že v této budově kdysi sídlilo textilní centrum západního Berlína. Vertikálně je fasáda orámována zlatě zbarvenými eloxovanými prvky. Fasády novostavby kina, schodiště na střešní terasu, parkoviště a novostavby mezi hotelem a parkovištěm byly také navrženy s ohledem na historickou podstatu budovy. Zde byla vytvořena inovativní „harmoniková fasáda“, jejíž prvky se překrývají jako šupiny. Staré, již nepoužitelné barevné skleněné panely historické fasády ze zadní části budovy byly rozbity a jako most propojující minulost se současností znovu použity v podobě 2 až 3 mm střípků ve sklokeramickém granulátu, který byl kombinován (a ručně nanášen) s hrubou texturou modelační omítky Sto Effect. Hra světla a skla vytváří na fasádě živé a barevné akcenty. Neobvyklé řešení, které potvrdilo všechny přednosti kreativních omítek StoSignature a navíc dokonale využilo původní materiál budovy z padesátých let. 

Foto: eArch

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature 

První krok k omítkám StoSignature je jednoduchý - na stránkách vyplňte registrační formulář a společnost Sto vám bezplatně zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature. Na vlastní oči se přesvědčíte, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše.

  • autor: Sto *
  • publikováno: * 2. 6. 2019
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři