Novinky a názory / zprávy

Francouzský senát požaduje obnovu katedrály Notre-Dame do její věrné podoby před požárem

Podle návrhu zákona, který minulý týden schválil francouzský senát, má být pařížská katedrála Notre-Dame po ničivém požáru z poloviny dubna obnovena přesně podle její „poslední známé podoby“. Prezident Emanuel Macron i premiér Édouard Philippe přitom ihned po požáru avizovali vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže, která by gotické katedrále zaručila současnou vrstvu v podobě moderního pojetí zřícené věže.

Matěj Beránek , 3. 6. 2019

Plameny zachvátily katedrálu Notre-Dame v podvečer 15. dubna. Zničily přitom velkou část střechy i celou sanktusníkovou věž tyčící se nad středem památky. Škody ihned vyvolaly debaty o budoucí proměně katedrály. Do diskuze navíc zasáhli jak francouzský prezident, tak i premiér s tím, že rekonstrukce katedrály by měla odrazit dnešní technické možnosti a především současnou architekturu.

Premiér Édouard Philippe proto ihned druhý den po požáru oznámil, že se na rekonstrukci vypíše mezinárodní architektonická soutěž, která by řešila především novou podobu zničené věže pocházející z 19. století. „Je to obrovská výzva a historická odpovědnost,“ prohlásil premiér k plánům na rekonstrukci katedrály. Za odvážné plány premiéra se postavil také prezident Emanuel Macron s tím, že obnova katedrály se má stihnout do roku 2024, kdy bude Paříž hostit letní olympijské hry.

Foto: eArch

Přímo proti těmto vizím ale jde návrh zákona, který před týdnem schválil francouzský senát. Ten nařizuje, aby rekonstrukce zachovala přesnou podobu katedrály před požárem. Stojí v něm, že rekonstrukce musí zachovat věrnost „poslední známé podoby“ katedrály – tedy včetně dřevěné věže, která budovu doplnila až v 19. století, tedy téměř pět set let po dokončení katedrály.

Návrh zákona musí schválit ještě dolní komora parlamentu, francouzské Národní shromáždění. Obsahem návrhu je také to, že jakékoli použití nových materiálů bude muset být příslušně zdůvodněno. Pokud tedy dojde ke schválení zákona, ukončí se spekulace o budoucí proměně katedrály.

Nový zákon zároveň počítá se zřízením orgánu při ministerstvu kultury, který by přímo dohlížel nad rekonstrukcí a zaručil tak, že projekt dodrží všechny standardní stavební zákony platné ve Francii.

Foto: eArch

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři