Architektura / občanské stavby

Studenti architektury navrhovali vysokoškolské koleje v Praze. Odborná porota ocenila nejlepší projekty

Nedostatek dostupného studentského bydlení představuje pro českou metropoli již několik let zásadní problém. V reakci na něj si proto sami studenti oboru Architektura a stavitelství na Stavební fakultě ČVUT v Praze v rámci školního ateliéru vyzkoušeli navrhnout studentské bydlení do reálného prostředí Prahy 8. Z patnácti soutěžních návrhů vybrala odborná porota nakonec projekt Simony Horákové, která studentské koleje navrhla jako jednoduchou, ale dynamickou výškovou budovu.

Zdeněk Jiran , 11. 6. 2019

Studentská architektonická soutěž ČVUT o návrh vysokapacitního studentského bydlení v lokalitě Prahy 8 Pelc-Tyrolka zná své vítěze. "Výjimečnost této ročníkové práce spočívá v tom, že se nejednalo o čisté školní zadání. Řešen byl totiž konkrétní pozemek a zároveň se zadáním reagovalo i na kritický nedostatek studentského bydlení, se kterým se hlavní město aktuálně potýká,” popsal architekt Zdeněk Jiran z Katedry architektury Fakulty tavební ČVUT, který studentské práce po odborné stránce vedl.  

Řešené území se nachází v lokalitě severního předpolí mostu Barikádníků je územním plánem i přes aktuální stavební uzávěru vyhrazena právě školským potřebám a ze západu sousedí s již existujícími výškovými studentskými kolejemi, postavenými v 70. letech architektem Karlem Pragerem. “Dalším cílem soutěže bylo ověření vhodnosti zástavby v této lokalitě formou výškové budovy, i vzhledem k tomu, že se pozemek nachází v předpolí vyššího zeleného horizontu tvořeného ukončením trojské kotliny a nezasahuje tak rušivě do pražského panoramatu. Soutěž prokázala, že takové řešení je v této lokalitě v budoucnu možné,” vysvětlil Jiran.

Foto: eArch

Majitel řešeného pozemku pro studenty vypsal i finanční motivační ohodnocení. Porota ve složení pražský radní pro školství Vít Šimral, radní Prahy 8 Jiří Vítek, Zuzana Rákosníková z IPR Praha, architektů Milana Veselého a Zdeňka Jirana a zástupců majitelů dotčených pozemků hodnotila studentské návrhy z hlediska architektonicky-urbanistického řešení, nápaditosti a výtvarného účinku i objevnosti, a také ekonomičnosti. Důraz byl kladen i na pojetí komunitních části projektu. Svůj návrh studenti také porotcům museli osobně prezentovat a zdůvodnit.  

Samotným architektonickým návrhům předcházely i podrobné rešerše patnácti studentů na související témata - počínaje komunitním bydlení v klášterech, přes studentské bydlení ve 20. století až po aktuální výškové stavby v Evropě. V samotném zadání pak byl požadavek na převážně dvoulůžkové pokoje s vlastním hygienickým zázemím a vícepokojové byty pro pedagogy. Studenti architektury měli navrhnout i společné prostory jakými je recepce, fitness centrum, technické a obslužné zázemí, prádelnu a sušárnu, studentskou kavárna, knihovnu, studovny, restaurace i garáží.   

Konečné pořadí

1. místo: Simona Horáková  

Zdeněk Jiran: “Jednoduchý a velmi ekonomický půdorys, který snese variantní změny. Tvarově má stavba dynamický charakter fasády a je jasným, snadno zapamatovatelným solitérem” 

Foto: eArch
 

2. místo: Michaela Pekárková  

Zdeněk Jiran: “Pekárová šla cestou sestavy věžových hranolovitých těles, které se ze širší základny postupně zeštíhlují v charakteristickou, nádherně symbolickou věž.” 

Foto: eArch

3. místo: Eliška Ptáčková 

Zdeněk Jiran: “Návrh maximálně reflektuje geometrii zadané parcely při zachování pozitivního výtvarného účinku výškové dominanty. Dvě štíhlé desky obytných křídel svírají vnitřní, variabilně využitelné atrium, panoramatické schodiště vytváří výtvarný akcent a umožňuje zažít panorama protějšího břehu Holešovic.”

Foto: eArch

  • autor: Zdeněk Jiran *
  • publikováno: * 11. 6. 2019
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři