Architektura / rodinné domy

Prototyp sociálního bydlení v Mexiku postavili Zeller & Moye na principech modulární architektury

Architektonické studio Zeller & Moye vytvořilo rodinný dům určený pro finančně slabší mexické rodiny, který vychází z principů modulární architektury. Každou místnost architekti navrhli jako samostatný objekt, přičemž celkový počet i vzájemná kompozice modulů záleží zcela na potřebách a možnostech daných uživatelů. Prototyp bydlení nazvaný Casa Hilo byl realizován v mexickém městě Ápan, kde stojí v sousedství dalších více než třiceti objektů, jejichž vznik iniciovala společnost Infonavit zabývající se finančně dostupným a udržitelným bydlením.

Tereza Hůrská , 30. 9. 2019

Město Ápan, severovýchodně od mexické metropole Mexico City, momentálně nabízí zajímavou podívanou. Na jeho okraji totiž vyrostlo vskutku různorodé „sídliště“ složené z více než třech desítek originálních rodinných domů, které se vzájemně odlišují svou hmotou, konstrukcí, barvou či použitými materiály. Navzdory tomu však všechny objekty sdílejí důvtip, vynalézavost a snahu o udržitelnost, s nimiž autoři k jejich návrhům přistupovali. „Sídliště“ na okraji mexického Ápanu totiž nevzniklo náhodně. Jeho realizace pochází z iniciativy společnosti Infonavit (Mexico's National Workers' Housing Fund Institute), která oslovila 32 architektonických studií s úkolem navrhnout dostupné bydlení, které by v celonárodním měřítku přispělo ke zlepšení životních podmínek rodin s nízkými příjmy. 

Jedním z ateliérů, který přispěl svým prototypem dostupného a udržitelného bydlení, je studio Zeller & Moye – ateliér založený dvojicí architektů Christophem Zellerem a Ingrid Moye s pobočkami v Mexico City a Berlíně, jehož portfolio sestává z návrhů originálního nábytku i rozsáhlých kulturních budov po celém světě.  

Jak o sobě sami architekti uvádějí, jejich cílem je tvořit smysluplné návrhy na míru současnému světu. Od této myšlenky se neodklání ani jejich návrh domu v Ápanu, který nazvali Casa Hilo. Ten je postaven na konceptu jednoduchých modulů, jejichž množství a vzájemná kompozice zcela reaguje na potřeby či finančních možnosti uživatelů – počítá tak například s postupným rozšiřováním rodiny.  

Foto: eArch

 

Základní uspořádání Casa Hilo tvoří dvě ložnice, kuchyně s jídelnou a koupelna, přičemž každý z prostorů tvoří samostatný objekt. Základní složení dohromady představuje přibližně 90 metrů čtverečních plochy, nicméně vzájemné uskupení modulů je zcela variabilní – jednotlivé prostory lze seskupit do podoby jednopodlažních bungalovů propojených zastřešenými terasami, místnosti je však možné také řadit nad sebe a docílit tak vícepodlažního objektu, který zabere minimum plochy pozemku.  

Vedle modulárního charakteru objektu umožňujícím jednoduché opakování prostorů je nosnou myšlenkou projektu Casa Hilo také symbióza objektu s exteriérem. Inspirováni mexickými tradicemi a ovlivněni analýzou současných životních podmínek se architekti rozhodli konstrukci maximálně propojit s jejím bezprostředním okolím a interiér a exteriér tak prakticky propojit v jeden celek – v jeden prostor. Každá z místností (resp. každá z hmot) tak disponuje vlastním přímým vstupem do zahrady a také zastřešenou terasou, která funguje jako plynulý přechod mezi vlastní místností a venkovním prostředím. Vzájemným uspořádáním prostorů mohou mezi hmotami vznikat jakási polouzavřená atria osázená zelení, která osvěžuje vzduch, stíní a příznivě tak přispívá k mikroklimatu sousedních místností. 

 

Foto: eArch

 

Vzhledem k faktu, že Casa Hilo je primárně navržen pro teplé mexické klima, si mohli architekti dovolit nechat dům prakticky stále otevřený. Místo zasklení či jiných pevných výplní tak do dveří a oken místností navrhli pouze bambusový výplet, který umožňuje nepřetržitý přístup a cirkulaci vzduchu v prostoru, čímž zároveň přispívá k pocitu propojenosti exteriéru s interiérem. Bambusové mříže je možné dle potřeby vyklopit směrem ven a zastínit tak vedle interiéru i přilehlé venkovní plochy.  

Po materiálové stránce doplňuje bambusové struktury pohledový beton, z něhož je tvořena hlavní nosná konstrukce navržená tak, aby odolávala případnému zemětřesení. Betonový rám vyplňuje zdivo z místních hliněných cihel, které je schopno absorbovat vlhkost a ochlazovat tak vnitřní prostory.  

Jednoduchému materiálovému řešení hmot architekti přizpůsobili i venkovní zahradní prvky, jako jsou jídelní stůl, nádrž pro zadržování dešťové vody či schodiště vedoucí na střešní zahradu nebo (v případě vícepodlažního uspořádání) do dalšího patra. Stejně jako nosná konstrukce je i toto venkovní zařízení provedeno v betonu, což už jen potvrzuje ideu prototypu Casa Hilo – tedy že na tvorbě domu se nepodílí jen vnitřní prostory, ale také exteriér.

 

Foto: eArch

 

 

Foto: eArch

 

  • Země: Mexiko
  • Město: Ápan
  • Datum projektu: 2016
  • Realizace: 2019
  • Užitná plocha: 90.00m2
  • Zastavěná plocha: 270.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři