Architektura / interiér

Interiér olomoucké kavárny Konvikt od Denisy Strmiskové odkazuje na barokní prvky

Designérka Denisa Strmisková ve spolupráci s Barborou Kudelovou navrhly nový interiér pro Olomouckou kavárnu Konvikt. Kavárna se nachází vedle kaple Božího těla a její název je odvozen od jezuitského konviktu, v němž jsou oba prostory umístěny. Hlavní myšlenkou tohoto projektu je snaha zdůraznit historický genius loci daného místa a vytvořit jedinečnou atmosféru spojující mystické baroko se současnými prvky.

Denisa Strmisková Studio , 27. 12. 2019

Kavárna se nachází vedle bývalé barokní kaple jezuitského konviktu v Olomouci. Příznačně je slovo konvikt odvozeno z latinského convivere, tedy „žít ve společenství“. Kaple Božího těla byla v průběhu 17. století užívána jezuity, řeholním řádem, jenž je znám především svou misijní činností do exotických krajin a velkou mírou vzdělanosti. V interiéru kavárny se tedy prostupují prvky spojující barokní náboženskou mystiku se sekulárním řádem a poznáním. Základní tvar interiéru je klenutý prostor prosvětlený ze tří stran. Do něj je vloženo patro, které můžeme chápat jako metaforu stromu. Celá dolní vrstva interiéru tak zpodobňuje zemi či kmen, a je proto provedena v zemitých barvách. Patro pak připomíná jeho korunu, v níž se nachází zeleň v podobě vzrostlých rostlin a měkkých čalouněných lavic v tmavě zeleném odstínu. 

Café KONVIKT, Denisa Strmiskova Studio © Kubicek Studio

Střed kavárny tvoří bar, který přikrývají rostliny pnoucí se shora nad ním. Uprostřed je ve výklenku podsvíceném jemnou růžovou barvou umístěn malý oltářík se sochou Panenky Marie. Bar i prostor za ním je obložený bílými, ručně vyráběnými keramickými obklady. Jeho horní deska, zpracovaná v autorsky vytvořeném povrchu, byla vyvinuta ve spolupráci s Master&Master. Deska je z tmavého masivního dřeva a má zaoblené rohy, čímž barevně a tvarově navazuje na nábytek užitý v kavárně. Dřevo navíc evokuje tradiční kostelní lavice. Barové stoličky a nízké stoličky jsou vyrobené českým výrobcem, všechny ostatní židle a stoly jsou z antiku. 

Café KONVIKT, Denisa Strmiskova Studio © Kubicek Studio

Stěžejním vizuálním prvkem pro jezuitský řád byly fresky, které se nacházely v kostelích, kaplích i v konviktech.  Odkaz k této tradici nalezneme v centrální části kavárny. Podhled stropu nad barem je podle návrhu malíře Davida Minaříka proveden speciálním ekologickým materiálem, který vyvinul ve spolupráci s Markétou Šohajovou. Jeho základní strukturou je látka, jež tvoří významnou část figurální kompozice barokních fresek.  Spojením recyklovaných látek a pryskyřice z obnovitelných zdrojů vzniká originální povrch vytvářející iluzi staré fresky. Kromě fresek hrálo velkou roli v barokních sakrálních také světlo a celková světelná dynamika prostoru, která měla ukazovat božskou stránku světa. V kavárně je tento princip reprezentován centrálním kruhovým osvětlením metaforicky zpodobňující svatozář, jež se propisuje také do horního patra a symbolicky se prostorem nese dále do nekonečna.

Café KONVIKT, Denisa Strmiskova Studio © Kubicek Studio

Klíčová slova:

kavárna Olomouc baroko

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři