Architektura / rodinné domy

Švédský koncept modulárních domů pro seniory reaguje na drahé bydlení a stárnoucí společnost

Vyspělé státy po celém světě dlouhodobě řeší otázku stárnutí populace vlivem stále se prodlužující střední délky života. Vysoký počet seniorů přináší velkou zátěž pro státní rozpočty, a tak země hledají různé nástroje, jak tento problém řešit. Ve Švédsku začínají testovat nové pečovatelské domy pro seniory založené na modulární prefabrikované výrobě, na jejichž vývoji se ve spolupráci se švédskou královnou podílí společnost IKEA a developer Skanska.

EARCH.CZ , 20. 12. 2019

Obě společnosti už od devadesátých let vedou společný projekt BoKlok, který se zaměřuje na výstavbu cenově dostupného bydlení pro různé skupiny obyvatel. Jejich popularitu dokazuje především to, že od roku 1997 vzniklo již přes 11 tisíc takových bytů. Hlavní trhy představují severské země, jako je kromě již zmiňovaného Švédska Finsko, Norsko, Dánsko ale nově také třeba Anglie. 

 

Foto: eArch

 

Nábytkářský gigant IKEA spolu s developerskou společností Skanska se nyní začínají zaměřovat také na zajištění bydlení pro seniory, neboť stárnutí populace představuje nejen pro celou Skandinávii stále vážnější problém, a to především ze sociálního pohledu. Ve spolupráci s nadací švédské královny Silvie Silviahemmet, která pomáhá lidem trpícím demencí, tak společnosti představily projekt SilviaBo. Ten má nabídnout pohodlné a levné bydlení pro seniory a lidi se stařeckými nemocemi.

 

Foto: eArch

 

Cílem projektu SilviaBo je vyvinout model bydlení, který by pomohl starším lidem pohodlně žít ve svých domovech, dokud to jen půjde. Snížit by se tímto způsobem měly i státní výdaje na péči o seniory. Modulární domy SilviaBo jsou inspirovány klasickými modulárními domy firmy Boklok, jejichž konstrukce sestává z prefabrikovaných dřevěných modulů. Ty jsou pak jednoduše montovány přímo na konkrétním místě, což výrazně šetří čas výstavby i celkovou cenu.

 

Foto: eArch

 

Od běžných bytů se domy určené seniorům liší například společnými sociálními zařízeními. Jejich interiéry by měly být upraveny tak, aby co nejpříznivěji pomáhaly lidem se stařeckými chorobami, a ti mohli i přes své potíže žít co nejdéle nezávisle na pomoci druhých. Samozřejmostí jsou bezbariérové dispozice, vchody dostatečné šířky pro invalidní vozík, ploché chodníky či automatické otevírání dveří.

 

Foto: eArch

 

Na každý apartmán připadne jedna či dvě ložnice. Lidé se ztrátou paměti se lépe zorientují pomocí jasného a zvětšeného značení. V koupelně seniorských bytů bude chybět zrcadlo, nižší sprchové kouty poskytnou možnost asistovaného koupání. V kuchyni se spotřebiče vrátí zpět v čase. Dotykové ovládání nahradí starší design klasických spínačů, na které jsou starší lidé zvyklí. Nábytek díky nízkým nákladům na výrobu zajistí samotná IKEA.

 

Foto: eArch

 

Klíčovou součástí modulárních bytů SilviaBo je také prostředí okolo domů a sociální interakce. Iniciátoři projektu počítají se zahrnutím celé řady komunitních zařízení, zřízením parků s květinovými záhony i zahrad se zeleninou. Nebude chybět ani klubovna s grilováníma pergoly. Domy ušetří energii díky solárním panelům a střechy budou pokryty zelení.V současné době se dokončuje prvních 6 apartmánů nedaleko Stockholmu. Bydlení starším lidem umožní žít po delší dobu samostatně, čímž se mají snížit také vládní náklady na sociální péči.

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři