Novinky a názory / zprávy

Udržitelná architektura a kontakt s přírodou. Cyklus Severská cesta nabídne přednášky architektů a teoretiků ze severských zemí

Severské země patří mezi průkopníky v oblasti udržitelné architektury. Využívání lokálních zdrojů, přírodních materiálů, ale i odvaha experimentovat spojuje architekty ze severských zemí, kteří přijedou na jaře tohoto roku do Prahy přednášet. Cyklus přednášek Severská cesta připravil spolek KRUH, odehraje se od března do června první čtvrtky v měsíci.

KRUH z. s. , 24. 1. 2020

Norské národní turistické trasy, současná architektura v krajině, jako jsou vyhlídky, přístřešky a stezky, se staly od konce devadesátých let synonymem norské kvalitní architektury. Pro Finsko jsou to zase typické dřevěné sauny, jichž po celé zemi najdete více než 1,5 milionu a některé z nich patří mezi výjimečné architektonické počiny. Švédsko vyniká kvalitní architekturou pro bydlení, v níž klade důraz na dostatek denního světla a nadčasovost. Všech těchto témat se ujmou hosté, kteří přijedou do Prahy přednášet v rámci cyklu Severská inspirace. 

Že kvalitní architektura může vznikat v přírodě daleko od měst dokládá projekt norských národních turistických tras, které se staly od konce devadesátých let vlajkovou lodí tamní architektury. Za dvacet let tu vzniklo více než 200 kvalitních počinů současné architektury rozprostřených po celé zemi. U zrodu celého projektu stál Karl Otto Ellefsen, který přijede na pozvání Kruhu už 5. března do CAMPu – IPR Praha. O měsíc později se představí uznávaný ateliér Reiulf Ramstad, jejichž vyhlídková stezka (Cesta Trollů) je vynesla na výsluní současné norské architektury. Dramatickou vyhlídku doplnily o radikální současné krajinné řešení, které se stalo vyhledávaným turistickým cílem. Národní scénické trasy vznikly s cílem podpořit regionální rozvoj a podnítit turismus i v odlehlých částech Norska. Projekt se neustále rozvíjí a kombinuje chráněnou oblast s kvalitní architekturou.

Turistické stezky Selvika v Norsku, Reiulf Ramstad Architects. Zdroj: Reiulf Ramstad Architects

„Ze Severských zemí si vybíráme zajímavé přístupy, které by mohly být aplikovány i v našem prostředí. Chceme ukázat současný přístup k architektuře ve Skandinávii a vztah architektů k přírodě a naší planetě. Severské země patří mezi nejodpovědnější ve spojitosti k životnímu prostředí, a to se odráží i v jejich postoji k architektuře,“ říká k tématu Marcela Steinbachová, architektka a zakladatelka spolku, která získala v roce 2016 cenu Architekt roku.

Ukázkovým příkladem takové architektury je sauna Loÿly od ateliéru AVANTO postavená na helsinském nábřeží v bývalé industriální oblasti. Pro stavbu, jejíž součástí je i restaurace, parking a vyhlídková terasa, použili architekti finské borovicové dřevo, které časem přirozeně šedne. Budova tak stárnutím bude postupně splývat s kamenitým pobřežím, na němž je postavena. Studio, jehož jméno mimochodem znamená v překladu díra v ledu pro skákání po saunování, získalo za stavbu mnoho ocenění. Stavbou veřejné sauny navíc iniciovali architekti rozvoj zanedbaného nábřeží.

Projekt Uredd v Norsku, Haugen/Zohar Arkitekter + Landskapsfabrikken /Inge Dahlmann. Zdroj: KRUH

Spolek KRUH v roce 2020 slaví 20 let výročí od založení. Kromě pravidelných přednáškových večerů se zahraničními architekty pořádá také festivaly Den architektury a Film a architektura. „Přijde mi až neuvěřitelné, že jsme u činnosti vydrželi neuvěřitelných 20 let a že Den architektury má tak obrovský úspěch v rámci celé republiky. Máme spoustu nápadů do budoucna, jak rozšířit naši činnost a na některé z nich se můžete těšit už v letošním roce. To hlavní ale zůstává – pomáhat šířit osvětu o současné kvalitní architektuře,“ uzavírá Marcela Steinbachová.

Přednášky nejen o výše uvedených projektech se uskuteční od března do června a od října do prosince v Centru architektury a městského plánování (CAMP) či kině Světozor v Praze a dalších sálech. Přednášky budou v angličtině, vybrané pak tlumočeny do češtiny. Vstupné činí 100 Kč pro studenty a 120 Kč pro dospělé.

Předpokládání pozvaní architekti a teoretici na jaře 2019

Čt 5.3., 19:30, CAMP IPR, Karl Otto Ellefsen (Norsko) 

Čt 2.4., 19:30, Sál přítomnost – Dům Radost, Joliark (Švédsko) & Reiulf Ramstad Arkitekter (Norsko)

Čt 14.5., 19:30, CAMP IPR, Haugen / Zohar Arkitekter (Norsko) & AVANTO (Finsko)

Čt 4.6., 19.30, CAMP IPR, Vardehaugen (Norsko) & Opaform (Norsko)

Změna programu vyhrazena.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 24. 1. 2020
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři