Architektura /

Novinky o rozvoji Prahy si můžete poslechnout cestou do práce, CAMP spustil vlastní podcast Zkouška sirén

Centrum architektury a městského plánování (CAMP) vydává svůj podcast s názvem Zkouška sirén, který bude vycházet vždy první středu v měsíci. Únorový a v pořadí již druhý díl dá prostor zajímavým hostům či současným tématům městského rozvoje. Bude řeč o čtvrté lince metra, interaktivní výstavě URBANIA, knize Ke stolu! a akcích v CAMPu. Podcast je možné poslouchat na Spotify, Apple Podcasts nebo Soundcloud.

Centrum architektury a městského plánování (CAMP) , 9. 2. 2020

Myšlenka vytvořit nový podcast o městském rozvoji vznikla přímo mezi zaměstnanci CAMPu. Ti se na něm podílí nejenom obsahově, ale i technicky – vyhledávají témata, dělají rozhovory a také ho natáčí. Cílem bylo zpřístupnit témata o pražském rozvoji, zajímavých výstavách či hostech novou a zábavnou formou více lidem.

„Neustále se snažíme vynalézat nové cesty, jak informovat o tom, co se v Praze děje. Díky podcastu budou mít Pražané každou první středu v měsíci přísun čerstvých informací o architektuře, Praze a akcích v CAMPu,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Samotný podcast s názvem Zkouška sirén je důvtipně zveřejňován první středu v měsíci ve 12 hodin – tedy ve stejný čas, kdy v Praze probíhá zkouška varovných sirén. Podcast je koncipován jako shrnutí toho, co se za poslední měsíc v Praze z pohledu plánování a rozvoje odehrálo. Nechybí zde rozhovory s osobnostmi, které se městu věnují ani pozvánky na zajímavé akce, které se v CAMPu připravují. 

Úvod druhého podcastu přináší ohlédnutí za uplynulou přednáškou na téma stavby první etapy metra D z Depa Písnice na Pankrác. Zmíněna je dlouhodobá vize a strategie Vyšehradu, kterou v CAMPu představil nový ředitel národní kulturní památky Vyšehrad architekt Petr Kučera. V podcastu také zazní informace o novém testovacím provozu nových informačních tabulí a navigačního systému Dopravního podniku od architektky Anny Švarc ve vybraných stanicích metra. 

Ze záznamu CAMPu byla tentokrát vybrána diskuze Adama Gebriana s duem Alenou Mičekovou a Petrem Stolínem, dvojnásobnými laureáty soutěže Česká cena za architekturu. Posluchače dále čekají další dva rozhovory. S hvězdným britským designérem Jayem Osgerbym, jedním z hlavních hostů diskuse New city, same needs v CAMPu, pořádané ve spolupráci s UMPRUM, který se vyjadřoval k palčivým tématům veřejného prostoru a jeho budoucnosti. Druhý rozhovor je s architektkou a zakladatelkou Kanceláře veřejného prostoru na IPR Praha Pavlou Melkovou, která v CAMPu pokřtila svou knihu s názvem Ke stolu!. V rámci ní sezvala k pomyslnému stolu osmnáct osobností různých profesí a vedla s nimi debatu o městě. Nad tématy diskutovali například ekonom Tomáš Sedláček, psychiatr Radkin Honzák, výtvarník Krištof Kintera či spisovatelka Pavla Jazairiová.  

Foto: eArch

Podcast zve posluchače na interaktivní výstavu URBANIA, která vtáhne návštěvníky do reality úředníků a městského plánování. Instalace ukazuje, v čem je důležité povolání zaměstnanců radnic a státní správy a prostřednictvím osmi situací poodhaluje proces plánování města. Nově je výstava prodloužena do 29. března.

V závěru zmiňuje Zkouška sirén ještě dvě zajímavé události, které se uskuteční v CAMPu. Tou první je večer věnovaný historii a vývoji architektury dvou hlavních měst – Varšavy a Prahy a tomu, čím by se vzájemně mohly metropole inspirovat. Diskuse proběhne 20. února. Druhá pozvánka patří norskému dokumentárnímu filmu Landscape Healing. Ten vypráví příběh o léčení zraněné krajiny. Ukazuje místa, jež byla mnoho let využívána pro vojenské výcviky a zůstala po nich znečištěná půda, voda a porušená krajinná struktura. Projekce proběhne 25. února a po ní bude následovat diskuse s tvůrci filmu skrze Skype.

Podcast Zkouška sirén je možné poslouchat na platformách SpotifyApple Podcasts nebo Soundcloud. Případně využít RSS kanál (http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:400819479/sounds.rss)

Klíčová slova:

CAMP

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři