Architektura / rodinné domy

Víkendový dům na maďarském venkově reaguje na tradici regionálních hospodářských stavení

Novostavba rodinného víkendového sídla se nachází v malé vesnici Algyő ve Velké uherské nížině. U návrhu se trojice architektů András Varsányi, Péter Pozsár a Norbert Vas inspirovala hospodářskými stavbami v regionu, aby dosáhli svého cíle: vytvořit moderní obydlí, které bude v koncepčně, tvarově i konstrukčně navazovat na nejlepší lokální tradice. Aspekt tradičních hodnot a principů byl u návrhu mimořádně důležitý jak pro investora, tak pro samotné architekty.

Ľubica Fábri , 21. 12. 2022

Investor si přál víkendové sídlo pro rodinu, které umožní únik od stresujícího každodenního života v Budapešti a poskytne komfortní podmínky pro dokonalý oddech v přírodě. Uvedeným  potřebám odpovídá kompozice staveb, interiér s dostatkem přirozeného světla, řešení exteriérových ploch soustavou teras i venkovní bazén. Usedlost tvoří tři hlavní objekty na bázi dřevěných konstrukcí, které jsou vzájemně propojené centrální krytou terasou. Křehká dřevěná konstrukce zastřešení terasy vytváří elegantní detail kontrastující s kompaktním výrazem ostatních částí objektu. 

Víkendový dům v Algyő, ANDRÁS VARSÁNYI, PÉTER POZSÁR, NORBERT VAS © Tamas Bujnovszky

 

Dispozice se skládá z menších ložnic, které jsou propojené většími společenskými prostory a komunikacemi. Architekti kladli mimořádný důraz na spojení architektury sídla, jeho vnitřku a vnějších prostor přiléhajících ke stavbám do kompaktního celku. Architekti stavbu zasadili do okolního prostředí tak, aby uživatelům zajistili co nejužší kontakt s okolní přírodou. Zároveň ale architekti dbali na to, aby zachovali stávající lesík s vzrostlými stromy na pozemku. Jako moderní kontrast k ostatním budovám s tradičnějšími formami pak autoři navrhli také samostatně stojící bíle omítnutý kubus knihovny.

Realizace ukazuje, že i u naplnění vlastních stavebních ambicí může osvícený soukromý investor s pomocí erudovaných architektů navázat na tradice předků a vytvořit přidanou hodnotu i pro okolí a krajinu.

 

Foto: eArch

 

Víkendový dům v Algyő, ANDRÁS VARSÁNYI, PÉTER POZSÁR, NORBERT VAS © Tamas Bujnovszky

Realizace byla vybrána na výstavu Salon dřevostaveb 2020 a je představená v publikaci Ročenka dřevostaveb 2019. Více o Salonu dřevostaveb 2020 najdete na www.salondrevostaveb.cz.

 

Víkendový dům v Algyő, ANDRÁS VARSÁNYI, PÉTER POZSÁR, NORBERT VAS © Tamas Bujnovszky

 

 

Víkendový dům v Algyő, ANDRÁS VARSÁNYI, PÉTER POZSÁR, NORBERT VAS © Tamas Bujnovszky

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři