Technologie / produkty

Kvalitu při výstavbě zaručí stoletý vynález Ytong

Na počátku vzniku nového materiálu stála inovace – švédský architekt Axel Erikson vyvinul pórobeton téměř před sto lety. Výroba se celosvětově prosadila a k prvotní značce Ytong přibylo zatepleni Multipor a vápenopískové prvky Silka podobného složení. Výroba všech produktů vychází pouze z několika základních přírodních surovin – písek, cement, vápno a voda se díky pokročilé technologii dokáže změnit v moderní, spolehlivý, zdravý a vysoce trvanlivý stavební materiál pro jakýkoli typ stavby.

Xella CZ , 27. 5. 2020

Inovace vychází zejména z know-how a vývoj probíhá ve zdokonalení technologií, výroby a znalostech o materiálu. Důležitou roli zde hraje lidský faktor – sdílení zkušeností mezi odborníky z několika evropských zemí, zázemí laboratoří se podílí na zvyšování kvality. Výsledkem jejich práce je například „vlajková loď“ Lambda YQ , tepelněizolační tvárnice, která s několikaletým předstihem byla vyvinuta tak, aby plnila ty nejpřísnější tepelnětechnické normy, vstupující v platnost lednem 2020: Nyní je už na našem trhu plně etablovaná a patří k nejžádanějším produktům pro jednovrstvé zdění bez zateplování.

Cítíte zodpovědnost za životní prostředí? Vybírejte produkty podle svého

Oblast stavebních materiálů má velký potenciál pro zlepšení klimatu a ochranu životního prostředí. Desítky let se oddělení inovací ve společnosti Xella, která Ytong a příbuzné značky vyrábí, věnovalo zvýšení tepelně-izolačních vlastností produktů. To přispělo k zachování přírodních zdrojů a ke snížení energie a emisí. Suroviny používané pro výrobu jsou součástí zemské kůry a jsou prakticky nevyčerpatelné. Těží se šetrně a příroda není poškozována. Část surovin pochází z okolí výroben a další jsou ze vzdálenosti maximálně 200 km. Produkty jsou vyráběny v uzavřeném cyklu, který vyžaduje méně energie než srovnatelné stavební materiály. Také u dodavatelů se posuzuje zodpovědný přístup k životnímu prostředí.

Ytong - kvalita online

Kvalita surovin? Prémiovost a lokální původ

Kvalita a prémiovost produktů Xella závisí na technologiích a také surovinách nejvyšší jakosti. Základem pro kvalitní výrobu je pečlivě definovaná surovina, proto jsou vybráni pouze dodavatelé, u nichž je tato kvalita dlouhodobým standardem. Důraz je kladen také na lokální původ – doprava nečiní nadbytečnou ekologickou zátěž. Xella jako výrobce přesně stanoví kritéria, která má dodavatel splňovat – například pro výrobu Ytongu byl vyvinut dodavatelem speciální typ extrémně jemně namletého portlandského cementu, který vyniká nejvyšší pevností a nejrychleji tuhne. Písek je důsledně praný a zbavený veškerých jílů.

Kontrola kvality? Německá přesnost a nadstandardní prověrky

Kontrolu kvality určuje samozřejmě ČSN, která stanovuje povinná kritéria, další zárukou je také ISO, které Xella pravidelně obnovuje. Důležitou roli v prémiové kvalitě má ale řada interních zkoušek, které jsou nařízené v rámci celého koncernu a jsou v mnoha kritériích náročnější než normy stanovené ČSN.

Koncern Xella disponuje akreditovanými laboratořemi v Brucku, kde probíhá pravidelná kontrola a měření s cílem je zaručit u materiálu dlouhodobě stálé vlastnosti. Pravidelně se měří také skutečná radiace výrobků, která je trvale výrazně nižší než u ostatních stavebních materiálů. Dvakrát ročně se v německých laboratořích kontrolují také skutečné tepelněizolační vlastnosti produktů. Zákazník má tak jistotu, že kterýkoli z nich odpovídá deklarovaným hodnotám i a výrobce garantuje skutečná čísla.

Ytong - kvalita online

  • autor: Xella CZ *
  • publikováno: * 27. 5. 2020
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Xella Ytong

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři