Architektura / občanské stavby

Pocta místní tradici a přírodě. Umělecký ateliér ve Vietnamu tvoří pouze pálené cihly

Pálené cihly a denní světlo. Nic víc. Pokud byste chtěli stručně vystihnout umělecký ateliér, který do krajiny středního Vietnamu navrhlo tamní studio Tropical Space, bude vám těchto pár slov stačit. Na břeh řeky Thu Bon totiž architekti navrhli minimalistický objekt, který vychází z možností místní přírody i podstaty jeho uživatele. Je totiž prakticky celý z keramiky.

Tereza Hůrská , 8. 6. 2020

DAR

Řeka Thu Bon protéká středním Vietnamem, klikatí se a udává ráz krajiny provincie Quang Nam. Pro místní obyvatele představuje vodní tok základní kámen zemědělství, na kterém je většina z místních závislá. Vedle úrody s sebou řeka nese ale i bohatství jílovité hlíny, kterou lidé využívají pro výrobu tradiční terakoty. Pálená neglazovaná keramika je zde k vidění v nejrůznějších podobách – na místních stavbách, produktech užitého designu či dekorativních předmětech. Právě jejich výrobě se věnuje také lokální umělec Le Duc Ha, jemuž na břeh Thu Bon navrhla dvojice architektů ze studia Tropical Space vlastní ateliér – z keramiky!

Upřednostnění dostupných materiálů z místních zdrojů je pro ateliér, který se dlouhodobě snaží o snížení dopadu klimatické změny, jedním z typických znaků. Není tedy divu, že v případě návrhu výtvarného ateliéru na břehu Thu Bon sáhli Tropical Space právě po hlíně. Zvláště pak, když pro samotného uživatele domu je tento materiál více než příznačný.

Ateliér z terakoty ve Vietnamu, Tropical Space © Oki Hiroyuki

UVNITŘ A ZÁROVEŇ VENKU

Vznikající i hotové terakotové předměty architekti schovali za stěny z režných cihel, které dohromady tvoří pravidelnou krychli o hraně dlouhé 7 metrů. Vzhledem k tomu, že celý ateliér je navržen prakticky jako jeden otevřený prostor rozpínající se napříč celým objemem krychle, soustředili architekti většinu své pozornosti právě na konstrukci zděného obvodového pláště. Ten nejen že představuje jedinou svislou nosnou konstrukci stavby, ale především vytváří „měkkou“ hranici mezi interiérem a exteriérem, jejíž transparentnost vyvolává otázku, zda se pohybujete ještě venku nebo již uvnitř ateliéru. Tohoto dojmu architekti docílili díky perforaci všech fasád, které rozdělili vždy na 36 polí vzájemně se lišících vazbou zdiva. Z exteriéru tak dům působí trochu jako elegantnější provedení Rubikovy kostky, jejíž políčka se nerůzní barvou, ale svým vzorem.

Ateliér z terakoty ve Vietnamu, Tropical Space © Oki Hiroyuki

Přes děrované stěny pak do interiéru proniká čerstvý vzduch, zvuky okolní přírody a denní světlo, které se v průběhu dne (i roku) mění a z geometricky jednoduchého objektu vytváří živou uměleckou galerii se stále jinou a jinou atmosférou. Návštěvníci, kteří do umělcova ateliéru zavítají, tak mohou jeho práci či vystavená díla obdivovat vždy v nových souvislostech. Hru světla a stínu, vyvolanou perforovanou fasádou, navíc znásobuje subtilní dřevěný rám, který z vnitřní strany po celé výšce obklopuje zděné stěny a slouží k uložení hotových či ještě vysychajících výrobků. Součástí této dřevěné konstrukce jsou také odpočinkové lavice či schodiště, nabízející případným návštěvníkům možnost užít si výhledů do okolní přírody či ještě více pocítit proměnlivou atmosféru uvnitř objektu. 

Ateliér z terakoty ve Vietnamu, Tropical Space © Oki Hiroyuki

V SOULAHU S PŘÍRODOU

Skrze dřevěný regál je možné také vyšplhat do úrovně druhého podlaží, v jehož středu se nachází velký otvor ve tvaru kruhu, kopírující výtvarníkův kruhový pracovní prostor v přízemí. Hlavním úkolem otvoru nicméně není přivést do prostoru ateliéru zvědavé pohledy diváků, ale denní světlo, které do vyšších pater prostupuje skrz transparentní krytinu. 

Prakticky neznatelné zastřešení a důmyslná cihlová skládačka – je až s podivem, s jakým minimem prostředků se Tropical Space podařilo v objektu navodit potřebný klid a soukromí a zároveň jej velkoryse otevřít okolí. Jednoduchý, ale rafinovaný dům zve k návštěvě všechny obdivovatele terakoty – s respektem k přírodě, z jejíž materiálu sám vzešel.

Ateliér z terakoty ve Vietnamu, Tropical Space © Oki Hiroyuki

Ateliér z terakoty ve Vietnamu, Tropical Space © Oki Hiroyuki

Tento projekt získal nominaci v rámci mezinárodní soutěžní přehlídky Winerberger Brick Award 2018, kterou pořádá největší výrobce cihel na světě, společnost Wienerberger. Soutěžní přehlídka s více než desetiletou tradicí se koná každé dva roky a oceňuje nejlepší příklady používání cihel v architektuře. Díky svému nezávislému charakteru se do soutěže mohou přihlašovat také projekty, které nevyužívají produkty společnosti Wienerberger. Letos proběhne další ročník soutěže, více informací najdete zde.

  • Ateliér: Tropical Space
  • Země: Vietnam
  • Město: Điện Phương
  • Zastavěná plocha: 49.00m2
  • Plocha pozemku: 98.00m2

Klíčová slova:

cihla Wienerberger Brick Award

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři