Novinky a názory / zprávy

Středoškolská soutěž King of Daylight 2020 zná své vítěze. Celý ročník proběhl online

Přísun čerstvého vzduchu a denního světla zásadně ovlivňuje kvalitu našich životů, ať už se bavíme o bydlení nebo pracovním prostředí. Právě těmto tématům se dlouhodobě věnuje společnost Velux Česká republika, která už 16 let pořádá také středoškolskou soutěž King of Daylight, jejíž letošní ročník nezastavila ani komplikovaná situace v souvislosti s pandemií koronaviru.

VELUX Česká republika, s.r.o. , 8. 9. 2020

Slunce a čerstvý vzduch na prvním místě

Šestnáctý ročník středoškolské soutěže King of Daylight vyvolal navzdory uzavření škol během nouzového stavu velký zájem ze strany studentů i pedagogů. Do soutěže se letos zapojilo celkem 220 středoškoláků z celé republiky a do celostátního kola postoupilo 65 projektů ze 16 středních průmyslových stavebních škol. Studenti přitom soutěžili ve dvou kategoriích: Rodinný dům a Freestyle, v té se posuzuje jakýkoli typ stavby. 

Kvalitu projektů hodnotila odborná porota složená z pedagoga a zakladatele portálu Archiweb Jana Kratochvíla, šéfredaktora časopisu ARCHITECT+ Matěje Šišoláka a hlavní architektky společnosti VELUX Česká republika Kláry Bukolské. Porotci zohledňovali primárně architektonickou kvalitu stavby, dispoziční řešení, energetickou efektivitu a kvalitu vnitřního prostředí. Důležitým aspektem byl proto přísun denního světla a čerstvého vzduchu do objektů prostřednictvím střechy, střešních oken, světlíků či světlovodů. 

Foto: eArch

 

Dvojnásobný vítěz

Hlavní kategorii soutěže Rodinný dům ovládl již podruhé za sebou student Střední průmyslové školy stavební Opava Ondřej Bradávka s projektem domu, který doslova splývá s okolním terénem. Vítězem volné kategorie Freestyle se stal Pavel Zámečník ze Střední školy stavební v Hradci Králové, který navrhl zástavbu městské proluky s multifunkčním využitím. Oceněno bylo také dalších 9 prací v obou kategoriích, přičemž odměnu získali samotní středoškoláci, jejich pedagogové a 3 školy s nejvyšším počtem přihlášených studentů. Mezi všechny rozdala společnost VELUX Česká republika celkem 140 tisíc korun.

Odborná porota vyzdvihla vysokou kvalitu letošního ročníku. „Studentská soutěž je pro mě vždycky nadějí do budoucna. Jsem rád, když vidím tolik talentovaných mladých lidí, kteří budou navrhovat domy a prostředí, ve kterém žijeme. Je to takový test, jak to s námi bude za pár let, a letos to vypadalo moc hezky," okomentoval výsledky Jan Kratochvíl.

 

Foto: eArch

 

Dlouhodobá spolupráce

Letošní školní rok přinesl mnoho mimořádných specifik – studenti nemohli například své projekty osobně konzultovat s pedagogy a tak jim organizátor soutěže VELUX Česká republika umožnil online konzultace se svými architekty. Vzhledem k pandemickým opatřením proběhl navíc celý ročník výhradně online a to včetně vyhlášení formou slavnostního streamu. Pro ulehčení náročné situace během školního roku uspořádala společnost VELUX Česká republika také 4 webináře, ve kterých se studenti mohli seznámit se zásadami projektování dobře prosvětlených a snadno větratelných budov příjemných k životu, což ocenili i pedagogové, se kterými VELUX dlouhodobě spolupracuje.

„Veškeré konzultace letos probíhaly online, což bylo trochu neosobní, ale zase nám to dalo prostor zabývat se i jemnějšími nuancemi návrhů a snad i vytvořit lepší projekty. Soutěž byla opět skvěle připravená a studentům určitě pomohly i odborné semináře, kterých se zúčastnili. Studenti mají soutěž VELUX velmi rádi, protože jim to umožňuje udělat krok stranou od běžné školní rutiny a vyzkoušet si práci na projektu, kde jde v první řadě o architekturu a práci se světlem,“ řekl pedagog SPŠ stavební Opava, Ing. arch. Tomáš Fischer.

„Denní světlo je životně důležité jak pro lidi, tak pro stavby. Proto v naší soutěži učíme studenty projektovat takové budovy, ve kterých denní světlo nechybí a my se v nich cítíme příjemně. Jsme rádi, že v soutěži můžeme dát prostor mladým talentům. Každý rok jsem překvapena kvalitou studentských prací, které se vždy posunou ještě o kousek dál," shrnula výsledky soutěže King of Daylight 2020 generální ředitelka společnosti VELUX pro Českou a Slovenskou republiku Dagmar Plevačová.

 

Foto: eArch

 

Klíčová slova:

King of Daylight VELUX

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři