Technologie / produkty

Historický dům v centru Vídně korunuje perleťově zlatá střecha

Pokud budete procházet historickým centrem Vídně, je téměř nemožné, abyste na své cestě minuli ulici Brandstätte. Právě v ní stojí jeden pozoruhodný historický dům, který nedávno prošel fascinující proměnou. To nejlepší z celé stavby neuvidíte hned na první pohled, ale bude nutné, abyste zvedli svůj zrak směrem k nebi… Vše se totiž ukrývá až na samém vrcholu, kterému korunuje velkolepá a blyštivá zlatá střecha, vyrobená z metalických šablon PREFA.

PREFA Aluminiumprodukte , 24. 8. 2020

Rekonstrukce budov v historických centrech evropských metropolí jsou vždy architektonickým oříškem. Pokaždé je třeba klást si otázku, kam až je možné zajít, aby nový kabát budovy nezničil původní ráz staré stavby. Při rekonstrukci domu na vídeňské Brandstätte, která je jednou ze vstupních bran ke slavné Svatoštěpánské katedrále, to nebylo jiné. Stavba totiž pochází z přelomu 19. a 20. století a několik nešetrných zásahů z minulosti se na ní nepěkně podepsalo. Kreativita architektonické úpravy z 50. let se nejvíce projevila na fasádě. Tu, eufemisticky řečeno, zdobilo množství barevných kamínků, poskládaných do mozaiky, takže hra nesourodých barev kazila vzhled budovy a narušovala i optický dojem okolní zástavby.

Korb Etagen, BEHF Architects © Croce & WIR

Šetrně k historii, velkoryse k současnosti

Na architekta Stephana Frenczyho tak čekal nelehký úkol: vrátit historickému domu jeho původní eleganci, zbavit stavbu výstřelků nedávné minulosti a obléci ji do nového kabátu, který podtrhne původní jedinečnost. Jak by také stavba mohla nebýt jedinečná, když v ní sídlí vyhlášený rakouský podnik, Café Korb, který je vyhledávanou turistickou atrakcí. „Chtěl jsem být tím člověkem, který domu vrátí jeho dřívější kouzlo. Kouzlo, které se vytratilo díky několika originálním, avšak architektonicky nešetrným zásahům v minulosti. Přišlo mi, jako by mí předchůdci neměli ke stavbě dostatek respektu a já jsem ho chtěl budově znovu vrátit," vysvětluje Ferenczy. Vzhledem k tomu, že rekonstrukce probíhala v blízkosti další známé stavby, Zacherlova domu, jenž má krásnou měděnou střechu, bylo Ferenczymu od samého začátku jasné, že originální řešení střechy musí být i jeho cílem. „Považoval jsem za důležité, aby se od sebe střechy obou staveb lišily, ale aby zároveň nevytvářely žádný ostrý kontrast. Není to nějaká soutěž nebo hra kdo s koho, ale spíše vizuální symbióza. A jaká jiná barva by vedle měděné mohla lépe plnit tuhle úlohu než právě zlatá," říká dále se zaujetím architekt.

Korb Etagen, BEHF Architects © Croce & WIR

Hliník a lesk – dokonalá kombinace

Pokud měla být střecha dominantou celé stavby, musel její důležitosti odpovídat také zvolený materiál. Šindele či měď vyloučil Ferenczy hned na počátku a místo toho se rozhodl sáhnout po hliníku. „Lákalo mě jeho variabilní použití i možnost, zvolit si ze široké škály odstínů ten, který padne mému projektu nejlépe." Vzhledem k členitosti střechy a různým úrovním se záhy ukázalo, že hliník byl opravdu jedinou možnou volbou, protože šablony PREFA jsou dostatečně flexibilní na to, aby vyšly vstříc všem architektovým potřebám. „Další věc, kterou jsem velmi ocenil, byla možnost výroby barevného odstínu přesně na míru. To bylo skvělé, protože jsem nemusel dělat žádné kompromisy oproti svým původním představám. Co jsem chtěl, to mi PREFA vyrobila. PREFA falcované šablony tak splnily má očekávání doslova v každém detailu a jsem si jistý, že nasadily domu v srdci Vídně krásnou lesklou korunu, kterou budou návštěvníci i obyvatelé obdivovat ještě i za mnoho, mnoho let."

Korb Etagen, BEHF Architects © Croce & WIR

  • Autoři: Stephan Ferenczy
  • Ateliér: BEHF Architects
  • Země: Rakousko
  • Město: Vídeň
  • Realizace: Drascher & Partner
  • Typ střechy: PREFA falcovaná střešní šablona 29 × 29
  • Barva střechy: zvláštní barva na přání, perleťově zlatá

Klíčová slova:

Croce & WIR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři