Architektura / občanské stavby

Firemní sídlo v souladu s povahou města i potřebami lidí

Jevíčko je charakteristické svou poklidnou atmosférou, jíž dominuje rozsáhlá památková zóna. Ačkoli historicky město zastávalo významnou roli v samosprávě a fungovalo zde i několik výrobních závodů, dnes je centrem architektonických památek, soukromého bydlení a menších podniků. Do tohoto urbanistického kontextu zasadila s velkou mírou citlivosti své sídlo společnost Industry Oil, autorem návrhu je architekt Tomáš Zavoral.

Xella CZ , 2. 9. 2020

Kvalita architektury se zpravidla odvíjí také od kvality zadání a v případě sídla firmy Industry Oil investor dokázal ve svých požadavcích spojit představu o moderním sídle společnosti, které zároveň naváže na urbanistický kontext  místa. Nachází se nedaleko památkové zóny, která zahrnuje řadu hodnotných staveb kdysi královského města, včetně synagogy a kláštera. Ulice, na níž se sídlo společnosti zaplnilo bývalou proluku, nepatří přímo do této zóny, ale pohledově na ni navazuje. Je charakteristická zástavbou rodinných domů převážně z období první republiky a ústí k zámku, dnešní ZUŠ. Novostavba respektuje domy v ulici podobnou výškou a dodržením uliční čáry. Je inspirována architektonickou modernou etapy, z níž okolní domy pochází, což se projevuje zejména v prvku prolamovaného průčelí.  „Koncept se vyhýbá současným trendům v architektuře, které bývají v po několika letech fádní.  Začlenění novostavby do kontextu ulice, s ohledem na charakter města, jsem navrhl v současném, avšak konzervativním hávu,“ vysvětluje autor návrhu Tomáš Zavoral své řešení. „Fasáda je tvořena plastickými prvky oken se zvýrazněným zalomeným ostěním, horizontálně je členěn římsami. Plasticita říms a zalomených ostění oken a dveří vytváří osobitý výraz objektu a volně navazuje na modernu 20. let minulého století,“ uvádí k estetickému pojetí architekt. 

Jevíčko_Zavoral Architekt

Autor dokázal vytvořit návrh, který po všech stránkách zapadá do svého okolí a současně sídlo firmy pojímá jako prostor pro společné setkávání na formální i méně formální úrovni. Právě tímto směrem se ubírá dnešní firemní kultura – klasické strohé kanceláře vystřídaly prostory, kde je možné společně diskutovat, stolovat a pořádat různě koncipované aktivity od školení až po pracovní oslavu. 

Kvalitě návrhu odpovídá také volba použitých materiálů, u kterých byla důležitým kritériem dlouhá životnost a funkčnost. Jako stavební materiál byl nejvhodnějším řešením architektonického návrhu systém Ytong – odpovídal nejen požadovanou kvalitou díky přírodnímu složení a vynikajícím tepelněizolačním vlastnostem, ale zejména umožnil bez zbytečného stavebního odpadu snadnou realizaci atypických tvarů v průčelí.

Jevíčko_Zavoral Architekt

Sídlo firmy Industry Oil v Jevíčku, Zavoral Architekt. FotoFoto: Tomáš Jána

  • Autoři: Tomáš Zavoral
  • Ateliér: Zavoral Architekt
  • Země: Česká republika
  • Město: Jevíčko
  • Datum projektu: 2017
  • Realizace: 2019
  • Zastavěná plocha: 169.00m2
  • Obestavěný prostor: 1142 m3
  • autor: Xella CZ *
  • publikováno: * 2. 9. 2020
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Tomáš Zavoral kanceláře Xella

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři