Novinky a názory / zprávy

Na sedmdesáté PechaKucha Night Prague vystoupí čtyři hosté z oblasti architektury

Na sedmdesáté pražské PechaKucha Night Prague vystoupí ve speciálním formátu 20 obrázků x 20 vteřin třináct autorů a autorských kolektivů, kteří představí své projekty. PKNP se již čtrnáctým rokem pravidelně koná v žižkovském kině Aero, na jehož pódiu se do dnešního dne vystřídalo 858 autorů z různých oborů. Na sedmdesátém večeru ve středu 23. září od 19:20 hodin promluví hosté z oblasti architektury, grafického designu, výtvarného umění či filmu. Po skončení hlavního programu následuje projekce filmu.

EARCH.CZ , 15. 9. 2020

„Když jsme v roce 2007 začínali, nikdy bych neřekla nahlas (asi z pověrčivosti), že budeme někdy v budoucnu pořádat večer s číslem 70. V průběhu času se ukázalo, že pechakucha formát je zajímavý, že i když se 6 minut a 40 vteřin na první pohled může zdát jako krátká doba na představení čehokoli, ověřilo se, že tato zhuštěná forma funguje. Příprava na vystoupení na PechaKucha znamená pro vystupující velký balík práce, musíte si vycizelovat, co je podstatné, co chcete opravdu zdůraznit a co můžete nechat divákům na samostudium. A máme zpětnou vazbu od mluvčích, že takový přístup k prezentaci je i pro ně zajímavý,“ dodává organizátorka pražské PechaKucha Jana Kostelecká.

Sedmdesátá PechaKucha představí 13 autorů a autorských kolektivů. Z oblasti architektury se představí hned čtyři mluvčí. „Na 70. večeru jsme dali trochu více prostoru architektům, kvůli kterým jsme vlastně začali s pořádáním PK v Praze. Dnes jsou to již etablovaná studia, ale třeba Marcela Steinbachová vystoupila v únoru 2007 na úplně prvním večeru. Kromě architektů představíme zase mix oborů - můžeme se těšit na vycházející hvězdu grafického designu Anežku Minaříkovou nebo třeba zástupce klasické malby Martina Herolda, fotografku Hanu Kňížovou, já osobně se moc těším na nahlédnutí do rozdělaného projektu komiksu o Jaromíru Jágrovi autorské dvojice Vojtěch Šeda (ilustrace) a Lukáš Csicsely (scénář). A protože PK pořádáme hlavně kvůli tomu, abychom se fyzicky potkávali, moc doufáme, že večer proběhne stejně, jako ten první kdysi,“ doplňuje Kostelecká.

Základní škola Amos v Psárech od studia SOA. Foto: BoysPlayNice

V kině Aero promluví architektka a propagátorka architektury Marcela Steinbachová, která se již dvacet let věnuje osvětě v architektuře prostřednictvím spolku KRUH, v rámci kterého pořádá festival Den architektury a filmový festival Film a architektura. Za svou činnost v roce 2016 získala ocenění Architekt roku a na PechaKuche představí realizaci rekonstrukce Školy architektury v Praze. Architektura bude hlavním tématem i u Ondřeje Synka z ateliéru re:architekti, který byl založen v roce 2010-2011. re:architekti pracují na nejširším spektru zadání od urbanismu po návrh soklu, často pracují na projektech veřejných staveb a v současnosti jsou čerství vítězové soutěže na revitalizaci Velkého kina ve Zlíně. 

Dalšími architekty, jenž představí svoji tvorbu jsou Štefan Šulek, Ondřej Píhrt, Ondřej Laciga z ateliéru SOA architekti. Z původního zaměření na interiérovou tvorbu se v poslední době do popředí zájmu ateliéru dostává občanská výstavba, zejména školské stavby. Úspěchem byl realizovaný návrh základní školy Amos pro Psáry a Dolní Jirčany, který vzbudil pozitivní ohlas mezi laickou i odbornou veřejností a významně ovlivnil debatu o architektonické podobě školy 21. století v České republice. 

Na PKNP se představí i dvojice architektů Richard Heger a David Kazický, kteří tvoří základ architektonického studia RicharDavidArchitekti, a oba prošli praxí ve slavných světových a českých ateliérech jako například newyorského Asymptote architecture nebo pražského Olgoj Chorchoj, k.s.a., Ateliér 8000.

re: architekti, vizualizace rekonstrukce Velkého kina ve Zlíně. Zdroj: PechaKucha

Práci nejen se sklem představí umělkyně Lada Semecká, pro kterou jsou v její tvorbě inspirací především přírodní procesy, krajiny se stopou člověka, ale i prázdné prostory. Další vystupující bude česká fotografka působící v Londýně Hana Knížová, která se věnuje jak volné tvorbě, tak editorialové a módní fotce. Fotografie z jejich portrétní sérií byly vystaveny například v londýnské National Portrait Gallery nebo v losangelské Think Tank Gallery. Je držitelkou titulu Czech Grand Design v kategorii Fotografie za rok 2018. 

Do procesu právě vznikajícího komiksu o Jaromíru Jágrovi diváky nechají nahlédnout jeho autoři, Vojtěch Šeda a Lukáš Csicsely. Vojtěch Šeda kreslí ilustrace a komiksy do knih a časopisů, a Lukáš Csicsely píše knihy a scénáře pro rozhlasové hry či film. 

Absolvent pražské AVU, malíř Martin Herold ve své tvorbě pracuje v tématicky uzavřených cyklech, a divákům PechaKuchy představí cyklus, který realistickým zpodobením tematizuje abstraktní jazyk architektury. Absolventem AVU bude již brzy i Dominik Adamec z Ateliéru sochařství II., který ve své sochařské tvorbě reflektuje osobní zaujetí ženstvím a náboženstvím a v kině Aero uvede svoji závěrečnou diplomantskou práci.

Grafická designérka Anežka Minaříková na PKNP představí svou nejaktuálnější práci, knihu Clara, která mapuje život a práci Clary Istlerové, významné české typografky, ilustrátorky a grafické designérky. Autorka na sebe již upozornila za studií na pražské UMPRUM klauzurní prací No movement či projektem Spi/sleep o spánkové deprivaci, který byl nominován na ceny Czech Grand Design v kategorii Grafický design roku.

Vojtěch Šeda a Lukáš Csicsely připravují komiks o Jaromíru Jágrovi. Zdroj: PechaKucha
 

Interdisciplinární výzkumnou platformu RUVK působící na brněnské FaVU VUT představí Martina Růžičková. Platforma se zabývá v obecné rovině bydlením, konkrétně v aplikované rovině pak intervencemi směrem ke zlepšení materiálních podmínek bydlení. 

Spolukurátor nově vzniklého TRANZIT bienále Vít Havránek na PKNP představí první ročník  bienále Ve věci umění / Matter of Art, který probíhá do 15. 11. 2020 v Praze v Galerii hl. m. Prahy, v Městské knihovně, Pražské tržnici v Holešovicích a několika dalších místech. Jako kurátor nebo spolu-kurátor se podílel na řadě mezinárodních výstavních projektů  a v současnosti přednáší současné umění na VŠUP. 

Filmová tvorba bude na sedmdesáté PechaKuche v zastoupení česko-švédské režisérky Grety Stocklassy, která ve své tvorbě ráda balancuje na hraně dokumentu a fikce a fascinují ji schůze a zasedání různých kolektivů. Divákům představí svůj celovečerní dokumentární debut Kiruna – Překrásný nový svět, který bude po skončení hlavního programu promítán. Uhrančivý dokument pozoruje severo švédské město, jehož část se propadá kvůli těžbě v nedalekém dole na železnou rudu.

Více informací, včetně všech minulých vystoupení ke zhlédnutí je k dispozici zdarma v archívu
www.pechakucha.cz

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 15. 9. 2020
  • zdroj: * PechaKucha Night Prague

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři