Události /

Festival světla Signal 2015

Festival světla SIGNAL vdechne život noční Praze. Můžete se těšit na monumentální sférický dóm na Klárově, vzdušnou světelnou síť na obloze, strhující 3D videomapping na Letohrádku Kinských a mnoho dalšího.

EARCH.CZ , 4. 9. 2015

Po čtyři říjnové večery rozzáří noční ulice a budovy Prahy světelné umění! Letošní SIGNAL festival, který se koná od 15. do 18. října, nabídne dvacítku instalací a videomappingů včetně velkolepé sférické projekce, představí jednosměrnou trasu, která vylepší návštěvníkům festivalový zážitek a nedělní podvečer věnuje rodinám s dětmi. Poprvé bude v rámci festivalu probíhat také program pro odborníky – konference SIGNAL Future Forum a vzdělávací platforma TRANSMIT.

Co si letos rozhodně nenechat ujít?

SIGNAL festival si vloni v Praze při svém druhém ročníku získal přízeň téměř půl milionu návštěvníků a byl britským deníkem The Guardian zařazen mezi deset nejlepších festivalů světla v Evropě. V letošním roce si tuto svou pozici hodlá znovu obhájit a nabídne to nejlepší ze světového světelného umění! Velkým lákadlem je monumentální instalace Sphere – unikátní nafukovací kupole o velikosti pětipatrového domu, která vyroste po dobu konání festivalu na Klárově. Na její vnitřní stěnu po celé její ploše se bude promítat dechberoucí 360° audiovizuální show francouzského umělce Joanieho Lemerciera.

Další instalace, která rozhodně stojí za vidění, je fascinujícím dílem americké umělkyně Janet Echelman, která se proslavila zejména schopností přetvářet a obohatit městský vzdušný prostor svými pestrobarevnými sítěmi reagujícími na okolní prostředí, vítr, vodu i slunce. Velkolepá sedmdesátimetrová instalace se bude během SIGNAL festivalu vznášet nad hlavami diváků a stane se přitom plátnem pro nevšední světelnou hru měnících se kontrastních barev.

Příležitost ukázat to nejlepší dostanou opět i čeští umělci. Matador českého sochařství Čestmír Suška spojuje své síly s mladým světelným designérem Petrem Puflerem. Suškův monumentální kovový válec s názvem Ocelot byl vystavován v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. V Praze se během festivalu SIGNAL objeví ve zcela novém kontextu. Pohyblivé světlo Petra Puflera s ním rozehraje stínohru na dlažbě a fasádách Ovocného trhu. “Spojením díla významného českého sochaře se současným mladým uměním se tvorba obou umělců posouvá o krok dál a návštěvníci se mohou přesvědčit o nesporných kvalitách obou,” říká programový ředitel festivalu Pavel Sedlák.

Atraktivní festivalové lokace a příjemnější trasa

SIGNAL festival, největší přehlídka audiovizuálního umění v České republice, pracuje velmi originálním způsobem s jedinečnou architekturou a atmosférou města. Návštěvníky prvního ročníku festivalu potěší zpráva, že SIGNAL opět rozzáří Petřínskou rozhlednu, která byla jednou z nejoblíbenějších lokací roku 2013. Již potřetí se rozsvítí také kostel sv. Ludmily na náměstí Míru. Festivalová mapka dále povede přes park Kampa, Střelecký ostrov, Piazzetu Národního divadla, Letenské sady a Stalin, náplavku a mnoho dalších míst. Pro lepší festivalový zážitek se rozhodli organizátoři v centru města zvolit jednosměrnou festivalovou trasu. „Je to samozřejmě otázka volby každého, jde o doporučený postup, který zlepší průchodnost ulic,“ doplňuje ředitel festivalu Martin Pošta.

SIGNAL se rozrůstá – nabídne i program pro odborníky

Poprvé v letošním roce se SIGNAL rozšíří o programové části pro profesionály – konferenci SIGNAL Future Forum (SIFF) a vzdělávací platformu Transmit (www.transmit.org). SIFF se bude věnovat zejména problematice kreativních průmyslů a propojí tak státní správu s velkými korporacemi. Cílem je zejména začít s hledáním cesty mezi kreativitou, inovací, průmyslem a politikou a pokusit se definovat vztah politiky k nově vznikajícím oborům. Vzdělávací platforma Transmit je určená pro vizuální umělce, světelné designéry, kurátory a další odborníky. Nabídne jedinečnou možnost pro výměnu zkušeností z oboru, zaměří se na digitální kulturu, umění a technologie. SIGNAL se rozrůstá i ve svých dalších aktivitách. Už není pouze festivalem světla, který probíhá jednou ročně v Praze. „Za poslední rok se nám podařilo překonat hranice nejen hlavního města, ale i republiky. Uspořádali jsme festival světla v Plzni a pomohli jsme připravit také první ročník rumunského Spotlight festivalu. Máme obrovskou radost, že můžeme festival posouvat dál,“ říká Pošta.

Podpořte svůj festival a vyšlete signál...

V centru města vznikne během festivalu několik Light Pointů – stánků, kde bude možné se občerstvit, zakoupit upomínkové předměty festivalu a brožuru v dvojjazyčné verzi – průvodce festivalem s mapou a popisem instalací. Festival mohou návštěvníci podpořit pomocí dárcovských sms či zakoupením 3D brýlí u videomappingu na Letohrádek Kinských. Od 20. září bude spuštěna také sbírka prostřednictvím portálu startovac.cz. „Snažíme se každým rokem vozit zajímavější a velkolepější díla, což je logicky i finančně náročnější. Budeme rádi, když nám naši příznivci „vyšlou signál“ a podpoří nás. Je totiž důležité vědět, že ti, pro které festival organizujeme, jsou spokojení a chtějí, abychom festival vylepšovali,“ dodává ředitel festivalu Martin Pošta.

Zůstaňte na SIGNALU a pro aktuální informace sledujte www.signalfestival.com, Facebook, Twitter nebo Youtube!

Vizuál letošního ročníku vytvořilo studia Oficina.

Program SIGNAL festivalu 2015

1. [FR] JOANIE LEMERCIER – PROJECTION – KLÁROV / MALÁ STRANANimbes je dechberoucí patnáctiminutová audiovizuální show promítaná na vnitřek speciální kupole. Monumentální kupole, na kterou se Nimbes promítá, připomíná atmosféru svatého prostoru chrámu i strop planetária.

2. [HU] BORDOS.ARTWORKS – VIDEOMAPPING – KOSTEL SV. LUDMILY / NÁMĚSTÍ MÍRUProjekce ESCAPE pochází z dílny maďarského průkopníka videomappingu. Kombinace figurativních a abstraktních prvků s dramatickými tóny hudby uznávaného islandského skladatele Jóhanna Jóhanssona vytváří unikátní přístup k videomappingu.

3. [TR] OUCHHH – VIDEOMAPPING – LETOHRÁDEK KINSKÝCHKoncept 3D anaglyfové projekce turecké skupiny OUCHHH stojí na matematice - algoritmech a parametrech, díky nimž dnes architekti tvoří zcela jiným způsobem. Výsledkem je takzvaná parametrická architektura, kterou se skupina OUCHHH inspirovala. Projekce vytrhne Letohrádek Kinských z aktuální podoby a transformuje ho právě do parametrické architektury.

4. [CZ] PETR KREJČÍK – VIDEOMAPPING – PALÁC KINSKÝCH / STAROMĚSTKÉ NÁMĚSTÍVideomapping vytvořený na míru rokokové fasády paláce Kinských na Staroměstském náměstí pochází z produkce umělce Petra Krejčíka ve spolupráci s hudebníkem a výtvarníkem Ondřejem Skalou a umělcem a žonglérem Ati Sphere. Projekce kombinuje abstraktní tvary s ožíváním prvků na fasádě nebo iluzí evokující vodní hladinu.

5. [USA] JANET ECHELMAN – INSTALACE – TBAVelkolepou sedmdesátimetrovou instalaci tvoří síť, která se étericky vznáší nad hlavami diváků. Stává se přitom plátnem pro nevšední světelnou hru měnících se kontrastních barev. Koncept díla je inspirován zemskými jevy. Umělkyně použila data z vědeckých laboratoří o dopadech zemětřesení v Chile v roce 2010, které způsobilo zkrácení dne o 1,26 mikrosekund.

6. [FI] VALOPARTA – INSTALACE – STŘELECKÝ OSTROVInstalace Magical Garden na Střeleckém ostrově stojí na dynamickém osvětlení, silných barvách a meditativním tempu, které společně formují intenzivní atmosféru pronikající i do vzdálených pražských zákoutí. Uklidňující kulisu dotváří originální zvukový doprovod. Návštěvníkům SIGNAL festivalu se naskytne nebývale velkolepý pohled na jindy stínem stromů upozaděný ostrov.

7. [SLO] NINA ŠULIN – INSTALACE – NÁPLAVKA / AVOIDInstalace In Parallel tvoří spletenec barevných geometrických tvarů nesoucích se prostorem, zamotaných do světélkující linie reagující na UV světlo. Na pozadí ji doplňuje experimentální zvuková kulisa slovinského umělce a hudebníka Andreje Hrvatina. Návštěvníci se náhle ocitnou ve futuristické sci-fi krajině, kterou pro ně umělkyně vytvořily na oblíbené pražské náplavce.

8. [PT] JOÃO MARTINHO MOURA – INSTALACE – CIHELNÁWIDE/SIDE je interaktivní instalace, ve které se spojují a vzájemně se ovlivňují tvary, obrazy a zvuky. Vizuálně poutavý blokový objekt je plátnem hemžícím se shluky linií a tvarů, díky kterým se instalace neustále proměňuje. Jednotlivé formy ve skutečnosti reagují na pohyby a gesta diváků. Ti se tak sami stávají součástí vlastního díla.

9. [PL] KATARZYNA MALEJKA A JOACHIM SŁUGOCKI – INSTALACE – PARK KAMPAModulární site-specific instalace polské umělecké dvojice Katarzyny Malejky a Joachima Slugockiego propojuje koruny stromů světelnými pruhy. Struktura horizontálních linií se rozpíná ze stromu na strom a do městského prostoru přináší element geometrického uspořádání. Minimalismus a logika instalace ale nevylučují poetickou stránku instalace, která do veřejného prostoru uvádí hravou kombinaci barev a tvarů.

10. [CZ] PRECIOSA – VACEK & SMID – INSTALACE – PIAZZETA / NOVÁ SCÉNAInteraktivní instalace Dancing Cubes je na piazzetě Národního divadla obklopená divadly ze všech stran a zve návštěvníky na představení, kterého nebudou jen divákem, ale i přímým účastníkem. Průchozí kostky tvoří skleněné tažené tyče vyráběné v Preciose Ornela v Desné a pomocí hudby a světla je roztančí profesionální tanečníci, ale i všichni tancechtiví návštěvníci a kolemjdoucí.

11. [CZ] MERCEDES – R/FRM – INSTALACE – PARK KAMPAB: TUNED je interaktivní audiovizuální instalace, díky které mohou diváci zažít vzrušující pocit při ladění elegantních křivek automobilů Mercedes Benz. Divokou změť barev, tvarů, křivek a zvuků mohou návštěvníci festivalu zkrotit pomocí ovládacího pultu, experimentovat s jeho potenciometry a postupně vyladit křivky vozu Mercedes až do dokonalého harmonického výsledku.

12. [CZ] INTEL – 3DSENSE – INSTALACE – ŠÍTKOVSKÁ VĚŽ / MÁNESInteraktivní projekci FACES vytvářejí sami návštěvníci. Pomůže jim k tomu kamera RealSense od společnosti Intel, která dokáže snímat 3D model hlavy. Trojrozměrné tváře návštěvníků se poté promítají přímo na stěnu Šítkovské věže, se kterou si mohou pohrát a vytvářet iluzi bourání nebo třeba odkrývání cesty do jejích útrob. Je tedy jen na divácích, jakou podívanou pro sebe i ostatní připraví.

13. [FR] ATSARA – INSTALACE - VOJANOVY SADYSite specific instalace [M]ondes využívá světelné paprsky protínající prostor a v nepravidelných směrech a intervalech dopadající na povrch pohyblivých kovových objektů, které se tak náhle stávají nevšedním projekčním plátnem.

14. [NO] HC GILJE – INSTALACE - FARNOST PANNY MARIE SNĚŽNÉ / JUNGMANOVO NÁMĚSTÍDva světelné paprsky putují místností a dopadáním na vznášející se minimalistické bílé rámy vytvářejí fascinující stínovou hru. Setmělá instalace navozuje dojem nekonečné prázdnoty. Norský umělec HC Gilje svou původně interiérovou světelnou instalaci v Praze poprvé představuje v exteriéru a jeho tajemnou atmosféru přináší do intimního prostředí dvora před kostelem Panny Marie Sněžné.

15. [JP/FR] NONOTAK – INSTALACE - NÁPLAVKAAudiovizuální instalaci Convergence tvoří jednoduchá geometrická struktura LED zářivek. Třiadvacet modrých křížů je zasazeno do industriální atmosféry osmnáctimetrového tunelu vytvořeného ze tří skladovacích kontejnerů. Motiv kříže je v tvorbě dua NONOTAK nový a nebyl zvolen náhodou – skrývá se za ním spousta významů. Používáme ho například jako matematický symbol pro násobení nebo k označení pozice na mapě.

16. [CZ] ČESTMÍR SUŠKA A PETR PUFLER – INSTALACE - OVOCNÝ TRHMatador českého sochařství Čestmír Suška spojuje své síly s mladým světelným designérem Petrem Puflerem. Suškův monumentální kovový válec s názvem Ocelot přicestoval do Prahy z plzeňské výstavy v rámci Evropského hlavního města kultury, aby se objevil ve zcela novém kontextu. Pohyblivé světlo Petra Puflera s ním rozehrává stínohru na dlažbě a fasádách Ovocného trhu.

17. [FR] NOHISTA – INSTALACE – STALIN / LETENSKÉ SADYInteraktivní světelná a zvuková instalace Resonant je monumentální struktura postavená z trubic LED zářivek. Temný tunel mohou návštěvníci aktivovat pouhým slovem nebo výkřikem. Zaznamenaný hlas se přemění v hudební stopu, která následně aktivuje světelné efekty a formuje jimi podobu prostoru. Pro každého návštěvníka tak vzniká nová, unikátní kompozice všech zvukových i vizuálních prvků.

18. [UK] DAVIDE QUAYOLA – INSTALACE – TBAStrata #4 je audiovizuální instalace inspirovaná sérií ikonických vlámských maleb ze sbírky Palais de Beaux Arts ve francouzském Lille, především velkými oltáři Petera Paula Rubense a Antoona van Dycka. Do hloubky každou malbu analyzuje, zkoumá kompozici, proporce a barevné schéma a následně na základě takto určených univerzálních pravidel krásy a dokonalosti vytváří novodobá umělecká díla.

19. [NL] MATTHIJS MUNNIK – INSTALACE – NÁMĚSTÍ REPUBLIKYOmamná instalace Landscape se skládá ze dvou světelných boxů vyplněných zneklidňujícím světlem a zvukovými vlnami, které se k divákovi linou ze všech stran. Pomocí stroboskopického efektu vzniká halucinační dojem, kdy se před očima návštěvníků formuje iluze různých světelných tvarů a vzorů.

20. [CZ] BELCANDOR – INSTALACE – PETŘÍNSKÁ ROZHLEDNAStudio BelCandor tvoří Matyáš Kavan a Sandra Kavanová Cieslarová. Zabývají se světelným designem, scénografií, 3D vizualizacemi, grafickým designem a VJingem. V minulosti například vytvořili světelně pyrotechnickou instalaci na Vítkově v rámci Pražské muzejní noci nebo light design baru v LaFabrice. Během letošního SIGNALu rozsvítí Petřínskou rozhlednu, jednu z nejpopulárnějších lokací prvního ročníku festivalu.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 4. 9. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři