Architektura / občanské stavby

Komunitní centrum s fasádou jako puzzle

Komunitní centrum Kastelli ve finském městě Oulu je centrem sdružujícím opravdu širokou škálu aktivit. V této budově se setkávají pod jednou střechou žáci různého věku, současně zde také najdeme mnohá sportoviště a kulturní zařízení včetně knihovny. Svěží a moderní architektonický výraz budovy podporuje funkci setkávání především mladých lidí za účelem vzdělávání i trávení volného času.

Karolína Řeháčková, Cembrit a. s. , 9. 9. 2015

K vytvoření návrhu na novou budovu bylo vyzváno šest architektonických ateliérů. Zadáním bylo vytvořit budovu, jež by v sobě měla zahrnovat střední školu, denní stacionář, prostory pro volnočasové aktivity a knihovnu. Součástí komunitního centra mělo být také hlediště a sportovní areál, coby doplnění sportovního vyžití v bezprostřední blízkosti. Celkový požadavek na kapacitu centra byl kolem 1 500 dětí a mladých lidí.

Jednoduchost a oblé linie zvítězily

Současná podoba komunitního centra Kastelli je dílem vítězného architektonického studia Lahdelma & Mahlamäki Ltd. Jejich návrh oslovil porotu mimo jiné svými měkkými a organickými obrysy především ve vnitrobloku komplexu.

Projekt byl podle architekta Petri Saarelainena výzvou i s ohledem na široké spektrum funkcí, které mělo komunitní centrum pojmout. 23 000 m2 podlahové plochy muselo být rozděleno mezi mnoho různých uživatelů.

„Rozhodli jsme se dát tomuto velkému komunitnímu centru architektonický výraz typický pro vesnickou zástavbu. Vznikl tak tvar, který se podobá květině, kde každý okvětní lístek domu představuje samostatnou funkční jednotku. Objekt se skládá ze čtyř hlavních hmot, spojených společnou vstupní halou. Jeden společný vchod také zdůrazňuje myšlenku komunitního způsobu využití stavby,“ popisuje koncept architekt Saarelainen.

Obří puzzle

Exteriér komunitního centra kombinuje kruhové linie s jasně definovanými barevnými bloky. Toto barevné schéma bylo pečlivě naplánováno s ohledem na uživatele stavby, kterými jsou především mladí lidé. Cílem bylo vytvořit vizuálně zajímavou a inspirující budovu. Barevný vnější povrch byl vytvořen pomocí fasádních desek Cembrit Metro, vláknocementových desek, které poskytují barevnou paletu s téměř nekonečným počtem odstínů.Zdi Kastelli jsou oděné do celkem 14ti různých odstínů, kdy odlišné barevné ladění jednotlivých křídel napomáhá lepší orientaci v komplexu, a to především mladším dětem.Při montáži tisíce kusů fasádního pláště byla nutná především přesnost, precizní plánování a dobrá spolupráce mezi projektanty, dodavatelem a prováděcí firmou.

„Fasáda budovy Kastelli je skládačkou o 10 000 m2, ve které je každý kus jedinečný, vytvořený pro své konkrétní místo. Správné plánování zajistilo, že se projekt povedl na první pokus a každý kus měl při dodání na stavbu skutečně tu správnou velikost,“ říká hlavní inženýrka projektu Hanna Keskiaho z Lemminkäinen.

Dlouhá životnost a snadná údržba

Tyto vlákno-cementové desky Cembrit jsou výjimečné nejen svou barevnou škálou a přírodní bází, ale také snadnou údržbou. Právě snadná údržba a vysoká odolnost mají velký význam při uplatnění na fasádách škol či obdobných zařízeních s velkým výskytem osob a především dětí. Obkladové fasádní desky zvláště v exponovaných částech soklu snáze odolávají nevinným dětským hrám a frekventovanému provozu jako takovému.

Pestré a přesto střízlivé

V řešení celého komplexu komunitního centra najdeme zajímavý kontrast v architektonickém výrazu – pravidelné pravoúhlé uspořádání základní hmoty objektu s horizontálním rastrem vláknocementových fasádních desek z vnější strany budovy a naproti tomu atria oblých organických tvarů uvnitř komplexu. Zde pro změnu převažuje vertikální rastr obkladových desek, jenž ještě více vede návštěvníka k pohledu vzhůru k otevřenému nebi, orámovanému oblým otvorem atria.

Na celém objektu najdeme širokou škálu jemných odstínů v barvách béžové, zelené a modré. Použitá barevnost na první pohled evokuje účel stavby věnované dětem. Odstíny i rastrování fasády je však voleno citlivě bez násilných kontrastů a křičících barev.

Komunitní centrum Kastelli nepředstavuje žádnou ohromující architekturu. Ve své střídmosti a přátelském architektonickém výrazu spolu s použitím moderních materiálů a technologií je ideálním prostředím pro setkávání a vzdělávání mladých lidí.

Klíčová slova:

Cembrit fasádní desky

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři