Novinky a názory / zprávy

Drobná modulární architektura oživuje města

Drobné modulární stavby využívají stále více organizátoři kulturních akcí po celé ČR. Jedná se nejen o atraktivní oživení měst, ale také o praktické řešení, neboť, moduly ve městech plní funkci výstavních pavilonů či informačních stánků.

Jiří Kout , 29. 9. 2015

V České republice jsou nejvýraznější instalace z vizovických modulů společnosti KOMA, která během několika posledních měsíců dodala své unikátní CITY moduly lichoběžníkového tvaru na celou řadu akcí. Modulární architektura má současným městům co nabídnout.

Na jaře bylo 13 modulů CITY použito při akci ZLÍN DESIGN WEEK, kde sloužily pro prezentaci současného umění a designu v ulicích města. Cílem festivalu bylo vrátit design na místo, kde vznikal, a dokázat, že není pouze nedostupný a drahý. Organizaci celé akce si vzala na starost Fakulta multimediálních komunikací univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vedle modulů ve veřejném prostoru probíhala v rámci akce řada výstav, konference o propojení designu a marketingu a soutěž mladých designérů Talent designu. Elegantní černé moduly KOMA doplněné hlavní prosklenou stěnou a bočními z OSB desek byly instalovány na náměstí Míru a určeny pro prezentaci vybraných designových firem a uměleckých vysokých škol.

CITY moduly byly k vidění také v rámci hudebního festivalu Pražské jaro, kdy jejich interiér navrhlo renomované architektonické studio Olgoj Chorchoj nebo na náplavce v Plzni. Poslední červencový víkend propůjčila společnost KOMA své CITY moduly festivalu Letní filmová škola v Uherském Hradišti, která je uznávaným mezinárodním filmovým festivalem. „CITY moduly jsme vymysleli za účelem krátkodobého pronájmu. Je jasné, že koncept lichoběžníkových kontejnerů je unikátní, nevšední a na první pohled výjimečný. Proto o ně mají zájem organizátoři těch akcí, které jsou svým způsobem taky jedinečné a Letní filmová škola mezi ně jednoznačně patří", vysvětluje marketingový ředitel KOMA Martin Hart.

Dva designové kontejnery také na jeden měsíc oživily centrum Kopřivnice, kde po čtyři týdny zajišťovaly zábavu a osvětu pro kolemjdoucí pod názvem Sdílko. Každý den mezi 24. červencem a 24. srpnem se něco dělo. Ať již to bylo přiblížení regionálních značek lidem, představení architektů, designérů a tvůrců či další netradiční služby, každý si mohl přijít na své. „Chtěli jsme dát prostor lokálním a českým aktivitám, značkám, designerům, umělcům. Zároveň se snažíme vnést více života do centra města, které je jen průchozí zónou. Zkrátka si myslíme, že i v malém městě se mohou dít velké věci,” představila projekt sdílených kontejnerů jeho iniciátorka Štěpánka Vontrobová.

Na konci srpna se objevily na jedné z nejoblíbenějších motoristických akcí v České republice – Barum Czech Rally Zlín. Letošní 45 ročník se konal tradičně poslední srpnový víkend. Po dobu závodu poskytla KOMA čtyři své CITY moduly. Celoprosklený modul fungoval na Vodní ulici jako zázemí pro komisaře, ostatní byly rozmístěné po celém Zlínu - bylo v nich infocentrum či prodejní stánek a zajišťovaly tak informovanost diváků o programu závodu a doprovodných činnostech. Na náměstí Míru se v CITY modulech konala charitativní akce JEDU NA DŘEŇ – kampaň k rozšíření seznamu dárců kostní dřeně.

CITY moduly dokazují, že inovativní modulární objekty mají smysl a najdou své využití. Dělají tak obří službu celé modulární výstavbě a KOMA díky svým viditelným inovacím nemá v České republice relevantní konkurenci.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři