Události /

Mladí skláři budou vystavovat v Praze

Sedmý ročník mezinárodní sklářské soutěžní výstavy Stanislav Libenský Award 2015, která je určena čerstvým absolventům vysokých uměleckých škol z celého světa, vyvrcholí 20. října 2015 slavnostním galavečerem a vernisáží výstavy v Muzeu moderního skla ZIBA. Mezinárodní odborná porota vybrala do soutěže díla 40 mladých umělců z 23 zemí, jako je například Egypt, Itálie, Ukrajina, ale i Česká republika.

EARCH.CZ , 30. 9. 2015

Laureáti Stanislav Libenský Award 2015 budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 20. října 2015 v reprezentativních prostorách Muzea moderního skla ZIBA v Praze. Soutěžní výstava bude otevřena pro veřejnost od 21. 10. 2015 do 3. 1. 2016 a bude tradičně provázena celou řadou doprovodných akcí pro všechny věkové kategorie.

Stanislav Libenský Award, soutěžní výstava kterou každoročně organizuje Pražská galerie českého skla, o. p. s., usiluje o zachování sklářského oboru jako řemesla a jedinečného dědictví české kultury. Dává šanci absolventům uměleckých škol, kteří ve své závěrečné práci použili sklo, a umožňuje jim prezentovat svou tvorbu mezinárodnímu publiku. Zároveň je to příležitost k setkávání a vzájemné inspiraci, porovnání jednotlivých tvůrčích přístupů, způsobů práce a šancí úspěšně odstartovat uměleckou kariéru. Rovněž dává možnost laické veřejnosti zhlédnout na jednom místě umělecká díla současné sklářské tvorby z celého světa a porovnat velkou kulturní rozmanitost vystavujících.

Odborným garantem výstavy je vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového musea v Praze Mgr. Milan Hlaveš, Ph.D. Vizuální podobu zajišťuje prof. Rostislav Vaněk.

Vítěz soutěže získá letní studijní pobyt na renomované sklářské škole v Pilchucku v USA. Druhou cenu udělí česká sklárna Ajeto, kde bude mít oceněný příležitost týdenní pracovní stáže. Letos budou mít soutěžící možnost vyhrát ještě další dvě zvláštní ceny od partnerů výstavy, a to čtrnáctidenní stáž a účast na workshopech v Corning Museum of Glass v USA a cenu za originální design aukční láhve Pilsner Urquell. Další tři ocenění účastníci budou mít navíc možnost postoupit svá díla do podzimní aukce skla, pořádané aukční síní Dorotheum.

Již po sedmé udělované ocenění je poctou významnému umělci a pedagogovi Stanislavu Libenskému, který je právem považován za největšího českého sklářského výtvarníka. Projekt usiluje nejen o zachování jeho uměleckého věhlasu, ale také jeho otevřeného pedagogického přístupu, založeného na dialogu mezi stávající a nastupující sklářskou generací.

Mezinárodní výstava se vždy koná ve významných reprezentačních prostorách. Ani tentokrát tomu nebude jinak a letošní ročník se uskuteční v neorenesančním objektu bývalé Živnostenské banky v centru Prahy, kde aktuálně vzniká největší české výstavní centrum českého skla, Muzeum moderního skla ZIBA.

Více na www.libenskyaward.com.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 30. 9. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

sklo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři