Architektura / rodinné domy

Z továrny na spodní prádlo osobitý loft

Dílo, které se vymyká současnému pojetí moderní architektury, staví do kontrastu hrubý exteriér evokující ruinu a luxusní prostorný interiér plný světla.

Karolína Řeháčková , 7. 10. 2015

Antivilla, jak je stavba trefně nazývána, je kompletně zrenovovanou východoněmeckou továrnou na spodní prádlo „Ernst Lück“ v Krampnitzsee, jihozápadně od Berlína. Autor této originální konverze, Arno Brandlhuber, osobitým způsobem zpracovává vztah mezi stavebními předpisy a normami, energetickou účinností spolu se zažitou představou o bydlení a schopností adaptovat se ve znovu oživeném prostoru s novou funkcí. Arnold Brandlhuber je v Německu obecně postavou známou jako bořič mýtů, který si při své tvorbě určuje svá vlastní pravidla. Jeho projekt Antivilly má již nyní řadu příznivců i odpůrců, rozhodně mu nelez upřít smělost a originalitu.

Stavba probíhala mezi roky 2010 a 2014 podle představy architektonického ateliéru Brandlhuber spolu s inženýringem společnosti Pichler. Cílem bylo vytvoření prostoru pro bydlení a zázemí pro umělecká studia.

Místo toho, aby se stávající objekt zateploval, a také, aby se ušetřily finanční náklady, byla fasáda ošetřena stříkaným betonem. Veškeré nenosné stěny byly zbourány, aby se získal větší prostor, a do obou podlaží bylo nainstalováno jádro se schodištěm, koupelnou, kuchyňským koutem, krbem a saunou na ploše 20 m2. Takový prostor lze jednoduše přepažit na jednotlivé zóny průhlednými závěsy z PVC, a sice podle aktuálních klimatických podmínek. V létě se závěsy omezí pouze na ložnici o rozloze 10 m2, což je skutečně málo, když vezmeme v úvahu, že celý otevřený prostor loftu zabírá plochu 230 m2. V zimě naopak tvoří vytápěný prostor pouze 60 m2 celé podlahové plochy, z čehož vyplývá potřeba posunout lůžko blíž k otevřenému krbu.

Štítová stěna, původně z eternitových desek, byla odstraněna a nahrazena cementovou deskou, která strukturálně umožňuje vytvoření velkých otvorů v jednotlivých stěnách. Tato velká, až pětimetrová okna na severní a jižní fasádě jsou výsledkem společné práce kamarádů, kteří vlastnoručně vytesali obrovské nové otvory, čímž umožnili nádherný výhled na nedaleké jezero.

Interiér je pojat čistě minimalisticky v dokonalé kombinaci betonu skla a světlých doplňků, což maximálně umožňuje světlu pronikajícímu do interiéru velkorysými otvory utvářet specifickou atmosféru.

  • Země: Německo
  • Město: Potsdam
  • Ulice, číslo: Rotkehlchenweg
  • PSČ: 14476
  • Datum projektu: 2014
  • Materiál: beton

Klíčová slova:

Německo konverze

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři