Architektura / občanské stavby

Přistávací molo s kavárnou

Cestujete-li lodí ze slovenské obce Hamuliakovo do Bratislavy, můžete si zpříjemnit čekání šálkem kávy v kavárně přímo na vodě.

Ivan Kreva / Jiří Mandl / Jaroslav Šmondrk , 20. 1. 2016

Pristávacie mólo s kaviarňou vzniklo za účelom spojiť obec Hamuliakovo lodnou dopravou s mestom Bratislava. Kaviareň zároveň slúži ako čakáreň pre cestujúcich a predajné miesto lístkov na lodnú dopravu. Objekt kaviarne je umiestnený na plávajúcom železobetónovom pontóne, ktorý je k brehu vyviazaný pomocou sústavy vzpier, lávky a vyväzovacích lán. Nadstavba je drevenej stĺpikovej konštrukcie s medziľahlou tepelnou izoláciou a odvetranou fasádou, ktorá je kombináciou sibirského smrekovca a panelov Trespa. Smrekovcové sú tiež terasové dosky hlavnej paluby. Všetky zábradlia sú sklenené, aby nerušili výhľad na vodnú hladinu. Rámy okien sú hliníkové s výplňou z bezpečnostného izolačného dvojskla.

Nakoľko je objekt z brehu pripojený len na elektrickú energiu, je vybavený technológiou úpravy riečnej vody na vodu úžitkovú a vlastnou čistiarňou odpadových vôd zabudovanou v pontóne. Kúrenie a chladenie objektu zabezpečuje klimatizačná jednotka. Návodná strana móla má vyvýšenú pristávaciu hranu, ktorá je vybavená odierkami a vyväzovacími bitvami pre pristávanie plavidiel.

Tuto stavbu můžete vidět v rámci Salonu dřevostaveb 2016, který se premiérově představí ve dnech 4.2.-7.2.2016.

Salon dřevostaveb je nesoutěžní přehlídka kvalitní moderní architektury ze dřeva. Formou výstavy, přednášek, projekcí a odborné literatury nabízí jedinečnou příležitost zhlédnout na jediném místě výběr toho nejlepšího, co v tomto oboru za poslední rok vzniklo. Přehlídka má těžiště na veletrhu Dřevostavby. Po zbytek roku se pak výstava pravidelně představuje i v dalších městech České republiky a na Slovensku. Přehlídka Salon dřevostaveb je určena především široké veřejnosti, které se snaží zprostředkovat nejširší možné spektrum informací o rychle se rozvíjejícím odvětví dřevostaveb. Setkávají se zde také architekti a odborníci nejen z České republiky, ale z celého světa. V uplynulých letech jsme měli možnost setkat se zde s architekty z Kanady, Norska, Rakouska, Finska a Belgie. Záštitu nad touto přehlídkou udělila Česká komora architektů.

Více informací naleznete na www.salondrevostaveb.cz.

  • Autoři: Ivan Kreva, Peter Mandl, Jaroslav Šmondrk
  • Země: Slovensko
  • Generální dodavatel: SM PONTON, s. r. o.
  • Realizace: 2014
  • Užitná plocha: 92.00m2
  • Zastavěná plocha: 130.00m2
  • Materiál: dřevo

Klíčová slova:

kavárna Salon dřevostaveb

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři