Novinky a názory / zprávy

Humanitární program KOMA for WORLD spustil na Ukrajině pilotní projekt

Diakonie Českobratrské církve evangelické a společnost KOMA, která na sebe upozornila výrobou a výstavbou českého pavilonu EXPO 2015 v Milánu, postavily v rámci humanitárního programu KOMA for WORLD nedaleko Kyjeva ubytovací zařízení určené pro rodiny z východní Ukrajiny zasažené válečným konfliktem.

Jiří Kout , 28. 1. 2016

Vizovická společnost KOMA, která získala v roce 2015 prestižní ocenění Firma roku, se spojila s Diakonií Českobratrské církve evangelické a sesterskou společností KOMA Space sídlící ve Vídni, aby společně spustily dlouhodobý humanitární program KOMA for WORLD. Tento program je primárně zaměřen na podporu rozvoje kapacit lokálních humanitárních organizací z oblastí zasažených válkou či jinou krizí. „Prvním pilotním projektem KOMA for WORLD byla výstavba ubytovacího zařízení pro ukrajinskou organizaci Otchiy Dim (Otcův dům), jež poskytuje pomoc rodinám bez domova prchajícím z válkou zasaženého území východní Ukrajiny.“ vysvětluje Martina Konecká, ředitelka KOMA Space, rakouské společnosti, která se specializuje na humanitární projekty.

Ukrajina v současné době čelí v rámci vleklého válečného konfliktu na východě země a na Krymu vnitřní migraci o síle téměř dvou milionů lidí. To jednoduše znamená, že západ Ukrajiny zažívá masivní vnitřní uprchlickou krizi, kterou díky velmi bídné ekonomické situaci nedokáže bez zahraniční pomoci zvládnout. V době, kdy Evropskou unií zmítá vlna jiné uprchlické krize způsobená válečnými konflikty v Sýrii, Libyi či Iráku, se na Ukrajinu téměř zapomnělo. To ovšem tíživou situaci ukrajinských rodin bez domova nijak neeliminuje. Proto se KOMA rozhodla pomoci přímo v místě potřeby a nedaleko Kyjeva v obci Petrivske postavila ubytovací zařízení poskytující domov čtyřem rodinám s dětmi, jež ve většině ztratily otce ve válce. „Od samého počátku jsme chtěli naše charitativní aktivity soustředit přímo v místě potřeby, přičemž jsme kladli důraz na konkrétní pomoc a partnerství. Tím, že je KOMA společností vyrábějící modulární stavby, jsme došli k závěru, že budeme pomáhat tím, co umíme nejlépe - modulární výstavbou.“ doplňuje Martina Konecká.

Program KOMA for WORLD je tedy postaven na logice pomoci v daném místě tak, jak se v poslední době v médiích diskutuje o pomoci v místě krize - například i v Sýrii, Libyi či Iráku. Proto se Diakonie a KOMA spojily s organizací Otcův dům, kterou v roce 1996 založil Roman Korniiko s cílem nabídnout domov dětem z ulice. Úlohou Diakonie coby odborného garanta programu byla identifikace potřeb a vyhledávání vhodných partnerů v místě konfliktu a koordinace trojstranného partnerství. Úkolem společnosti KOMA bylo vybudování dvou budov z 12 ks modulů. Montáž čtyřčlenným KOMA týmem trvala dva týdny, přičemž celková hodnota projektu je 157.000 €. Organizace Otcův dům poskytla parcelu a zavázala se užívat budovy výhradně pro ubytování rodin na útěku.

KOMA ubytovací kapacity ukrajinské organizaci propůjčila s tím, že pokud bude po dobu 5 let fungovat projekt tak jak má (což posoudí společně s Diakonií), přejdou budovy do vlastnictví organizace Otcův dům. Vnitřní vybavení bytových jednotek zajistil Otcův dům s podporou místních partnerů a zahraničních donátorů – zejména holandského Linda Fonds, který dlouhodobě poskytuje finanční prostředky pro realizaci projektů Otcův dům v oblasti péče o matky a děti. Slavnostní otevření budov se uskutečnilo 20. 01. 2016 za účasti zástupců všech partnerů, místních spolupracujících organizací a firem, zástupce kyjevské samosprávy, i Velvyslance ČR na Ukrajině jeho Excelence Ivana Počucha.

Otevření Centra pro rodiny s dětmi je pouze prvním společným krokem Diakonie ČCE a KOMA. Každý následující rok společně vyberou další potřebnou organizaci, se kterou navážou spolupráci. Spolupráce KOMA a Diakonie zároveň posiluje dobré jméno českých firem v zahraničí. Bližší informace o projektu, nově otevřeném centru na Ukrajině i partnerských organizacích můžete zjistit na webové stránce www.koma.diakonie.cz

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři