Novinky a názory / zprávy

Zemřela Zaha Hadid – nebojácná průkopnice

Ve věku nedožitých 66 let odešla jedna z ikon světové architektury – architektka Iráckého původu Zaha Hadid.

Jaroslav Sládeček , 1. 4. 2016

Zaha Hadid zemřela ve čtvrtek 31. března 2016 v ranních hodinách na zástavu srdce v nemocnici v Miami na Floridě, kde byla na začátku týdne hospitalizována se zánětem průdušek. Ve věku 65 let tak odešla jedna z nejvýraznějších osobností, která svým nezaměnitelným architektonickým stylem dokázala ovlivnit celý svět.

Přinášíme několik vzpomínek na ni z úst jejích přátel:

„Zahu jsem poznala v době, kdy ještě byla studentkou. Krásně kreslila a byla v první řadě malířkou. A ke všemu přistupovala jako umělec. Její budovy sice často fungují špatně – po stránce konstrukční je to často navrženo velice násilně - ale pokud se týče estetického vjemu, tak opravdu měla schopnost vidět budovy zvnějšku i zevnitř jako jednotný celek. Když se podíváte na její skici, jsou velice konzistentní, není tam nic nedomyšleného. Dělala to podvědomě a její umělecký talent byl tak silný, že převyšoval jakoukoli architektonickou strukturu.“ (Eva Jiřičná)

„Byla to velká architektka, úžasná žena a úžasný člověk. Žádný jiný architekt za posledních několik desítek let neměl takový vliv jako ona. Dokázala bojovat a jít svou cestou přes překážky i z pozice ženy, o čemž svědčí i skutečnost, že byla první ženou, která získala prestižní Pritzkerovu cenu.“ (Richard Rogers)

„Byla inspirací. Měla hluboký vliv na celý svět a její odkaz tu zůstane ještě další řadu let, neboť dokázala posunout kulturu architektury stejně jako způsob, jakým vnímáme stavby. Když byl můj syn ještě malý, ukázala mu, jak se napíše jeho jméno v arabštině. Tehdy jsem pochopila, v čem tkví kořeny jejího pozoruhodného stylu. Byla pozoruhodným typem ženy – nebojácná průkopnice – její práce byly odvážné a radikální. Přestože musela často čelit nepochopení, byla široce oceňována a právem.“ (Amanda Levete)

Klíčová slova:

Zaha Hadid nekrolog

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři