Události /

Velehory jako eldorádo architektů – Galerie Jaroslava Fragnera vystavuje nejlepší stavby v Alpách

Horský masiv, sníh nebo zeleň, slunce a… nepřehlédnutelná novostavba. Současná kvalitní architektura je pro výstavbu v alpských velehorách standardem. Každoročně ve vysoké nadmořské výšce, v často extrémním prostředí, vzniká několik desítek skvělých staveb, jež bývají oceňovány v mezinárodních soutěžích. A jsou i nedílnou součástí barevných časopisů i digitálních sítí jako Instagram, které dokumentují neslábnoucí atraktivitu alpských velehor pro turisty. Řada z nich do Alp míří právě kvůli špičkové a jinde neviděné architektuře.

EARCH.CZ , 7. 4. 2016

Kdy: 8. dubna - 15. května 2016Kde: Galerie Jaroslava Fragnera, Betlémská náměstí 5a, Praha 1

Přes pět desítek nejzdařilejších realizací z posledních dvaceti let nyní představuje prostřednictvím velkoformátových fotografií dvojice výstav s názvy Constructive Alps 2015 a Built in Swiss Mountain. V pražské Galerii Jaroslava Fragnera jsou pro veřejnost vystaveny od 8. dubna do 15. května.

Výstava zahrnuje práce klíčových osobností švýcarské architektury jako Peter Zumthor, Mario Botta, Gion A. Caminada, Baserga-Mozetti nebo Bearth_Deplazes. Prostor dostala i řada progresivních ateliérů z Rakouska, Slovinska nebo Itálie. K vidění jsou realizace, které přesvědčivě dokládají stavební umění a architektonickou invenci, jejichž koncentrace činí z Alp eldorádo předních tvůrců.

„Víme, že horská architektura ve Švýcarsku nebo Rakousku poutá dlouhá léta pozornost také tuzemských architektů nebo turistů. Rádi bychom, aby na výstavě našli inspiraci také tuzemští investoři a developeři. Také v našich horách vzniká množství staveb, které by si zasloužily podobně komplexní a ohleduplný přístup, jaký vidíme v Alpách,“ říká Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera.

Výstavy Constructive Alps 2015 a Built in Swiss Mountain zahájí 7. dubna od 18:00 přednáška kurátorky Alpines Museum der Schweiz Barbary Keller a slovenského architekta Samuela Netočného ve Svatováclavském sále Betlémské kaple.

Projekt byl podpořený v rámci Fondu Partnerství v Programu švýcarsko-české spolupráce. Vedle dílčích přednášek jej 30. dubna doprovodí česko-švýcarská konference na Technické univerzitě v Liberci za přítomnosti předních architektů a teoretiků z obou států. Rezervace účasti na: rezervace@gjf.cz.Více informací na stránkách Galerie Jaroslava Fragnera.

Inspirativní, ekologická, harmonická, originální, vizionářská a krásná. Tyto přívlastky nechybějí prakticky v žádném textu, který popisuje současnou architekturu a progresivní výstavbu v Alpách. Bez ohledu na to, zda jde o kostel, restauraci, rodinný dům, terminál lanovky nebo společenské centrum.

Řada realizací ze Švýcarska, Rakouska, Itálie, Francie nebo Slovinska, na jejichž území horský masiv Alp zasahuje, byla oceněna v architektonických soutěžích. Výstava navíc dokládá, že současná architektura a stavební postupy mohou být v naprostém souladu s přírodou. A to i přes složité klimatické i terénní podmínky prostředí alpských hor.

Díky vyspělým technologiím je většina realizací maximálně šetrná k životnímu prostředí. Výstavy prezentují i ty projekty, které vznikly za využití tradičních lokálních materiálů a stavebních a řemeslných postupů. Návštěvníci tak uvidí nejen emblematické novostavby, ale i nebývale zdařilé rekonstrukce a obnovy historických sídel.

„Oceňujeme, že švýcarský tým při širším výběru prezentovaných staveb vnímal také širší souvislosti architektury. V tom jsou obě výstavy unikátní. Nejde v nich jen o samotnou architekturu, ale celou řadu dalších vlastností. Urbanistické začlenění, minimální dopad výstavby i provozu na přírodu, přínos komunitě…,“ vysvětluje Dan Merta. Tomu odpovídá i charakter realizací – zastoupeny jsou rodinné domy, zemědělské usedlosti, stavby související s cestovních ruchem, lázně, objekty pro sociální nebo vzdělávací účely nebo i komerční budovy jako kanceláře či obchodní domy.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 7. 4. 2016
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři