Architektura / bytové domy

Věže nad Žižkovem

Území pražského Žižkova zažívá v posledních letech jednu proměnu za druhou. Opět se do této části dostává funkce bydlení, elegantně napojená na Central park a v budoucnu navazující na konverzi Žižkovského nákladového nádraží. Jedním z projektů na oživení této čtvrti je bytový komplex Garden Towers.

Karolína Řeháčková, Cembrit a. s. , 23. 12. 2016

Stavbu tvoří pětipodlažní podstavec se střešními zahradami, z něhož vyrůstá pět osmnáctipatrových věží s téměř 700 byty. Projekt je unikátní nejen svou kapacitou, ale rovněž luxusním výhledem na Prahu i službami, které svým obyvatelům nabízí.

Dominanta s respektem k okolí

Snahou autorů bylo přesně ohraničeným tvarem souboru sjednotit a definovat figuru ulice Olšanské a eliminovat nesourodou a členitou architekturu okolních domů. Objekt svým monumentálním průčelím jasně vymezuje uliční čáru a dotváří kompozici uličního prostoru. Ačkoliv se tedy jedná o stavbu velkého měřítka, daří se jí i díky snížené podnoži a respektování uliční čáry ctít řád okolní ulice.

Soukromí především

Architektonický výraz objektu vychází z jednoduše pravidelného urbanismu. Autorský tým společnosti Central Group tak navrhl téměř čtvercovou podnož s vnitroblokem a z ní vyrůstající věže rovněž čtvercového půdorysu. V kombinaci s použitými materiály se podařilo dosáhnout čitelného a konzervativního řešení.

Na první pohled vypadají domy díky vertikálnímu vrstvení a použití „věží“jako složité útvary, které jsou však ve své formě utaženy jasnou, čitelnou a pravidelnou strukturou fasády dávající najevo řád. Tvar fasády a její členění bylo podřízeno uživatelům bytů a tak mají byty svou zimní zahradu, která díky otevíravým oknům zároveň slouží i jako terasa a umožňuje dokonalé propojení exteriéru s interiérem a proslunění celého bytu.

Dalším specifickým prvkem je řešení styku domu s terénem, kdy autoři pro zatraktivnění přízemních bytů a eliminaci problematických míst pod balkony a kolem domu použili princip podstavce. Na tomto podstavci, který je principielně tvořen rozšířeným suterénem, jsou terasy nejnižších bytů. Ty tak fungují jako určitý prvek, který oddaluje terén a případné kolemjdoucí od oken přízemních bytů a poskytuje svým obyvatelům tolik ceněnou intimitu.

Skleněné věže

Celkový dojem navrženého architektonického řešení podtrhují použité materiály, především hliníkové rámy velkoformátových oken na celou výšku podlaží použité u věží. Díky velkým proskleným plochám s minimálním členěním tak autoři dosáhli svého původního záměru „skleněných“ věží vyrůstajících z pevné podnože.

U všech věží objektu je realizováno opláštění lehkým obvodovým pláštěm s hliníkovými profily, vestavěnými mezi stropní desky. Neprosklený plášť tvoří zavěšený provětrávaný fasádní systém s konstrukčními vláknocementovými fasádními deskami. Autoři zvolili kombinaci desek Cembrit Solid v bílé barvě a dvou tmavších odstínů desek Cembrit Patina, jejichž povrch postupem času získává přirozenou patinu a domy tak získají svůj osobitý jedinečný výraz. Zapuštěním pláště mezi stropní desky vznikají pohledově významné římsy, které tvoří výrazný členící prvek fasády a současně vytvářejí vodorovné požární pásy a dále napomáhají ochraně před tepelnými zisky.

Střízlivá barevnost

Barevnost komplexu je řešena stejně tak jako základní hmoty ve střízlivém konzervativním duchu. Tmavší grafitově šedá podnož tvoří pevný základ pro světlé věže provedené v kombinaci prosklených a béžových ploch. Autoři zvolili tři odstíny obkladových desek – bílé ze série Cembrit Solid a tmavě šedé a pískové ze série Cembrit Patina. Tyto desky s různými charakterovými vlastnostmi spolu skvěle ladí a především díky proměnám v čase u desek ze série Patina získává dům na výjimečnosti. Tmavě šedý odstín podstavce se promítá do vyšších podlaží v provedení říms, které představují výrazný horizontální prvek na vertikálních hmotách, a to jak barevně tak prostorově.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři