Architektura / občanské stavby

Ráj pro koně i pro člověka

Dřevostavba, které vévodí originální koňská socha, je postavená tak, aby odpovídala všem radostem a požadavkům jezdeckého sportu. Celý areál byl postaven s akcentem na přírodní materiály, tedy dřevo a kámen, dále pak kov. Velký důraz byl také kladen na jednotlivé menší objekty.

a2 studio s.r.o. , 31. 1. 2017

Krytá jezdecká hala je součástí unikátního areáu X-bionic® equestor sphere v Šamoríně. V současnosti patří areál mezi nejmodernější na světě a pokrývá komplexní potřeby pro jezdecký sport. Architektura areálu má osobitý charakter, který tvoří velkorozponové nosné konstrukce z lepených dřevěných vazníků. Moderní tvary obohacují konzervativní typologii tohoto druhu staveb. V celém areálu byla zvolená paleta přírodních materiálů jako dřevo, kámen a kov. Vstup do areálu je na promenádě akcentovaný unikátní sochou koně. Rozvolněná forma zástavby nechává individuálně vyniknout jednotlivým objektům, na které byl kladený velký důraz.

Půdorys jezdecké haly je obdélníkový s hlavními rozměry 200,660 m x 60,680 m. Výška v hřebenu je 15,770 m. Jedná se o multifunkční jednopodlažní budovu, ve středové vstupní části trojpodlažní. Ve štítových modulech je dvoupodlažní vestavba. Objekt poskytuje prostory na parkurové soutěže a cvičení s koňmi. V přízemí jsou dvě jezdecké plochy s rozměry 46,5 x 80,0 m a 40,0x80,0 m, závodní stáje, prostory pro závodníky a sociální prostory. Z přízemí je přístupná tribuna podél jezdecké plochy a VIP terasy na druhém nadzemním podlaží. Na třetím nadzemním podlaží jsou soukromé prostory. Na obvodech štítových stran jezdecké haly jsou situované prostory pro rozhodčí s orientací do interiéru a exteriéru. Budova je navržená tak, aby svým vnitřním dispozičním řešením a vybavením odpovídala potřebám různých jezdeckých akcí.

Klíčová slova:

Salon dřevostaveb dřevostavby

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři