Architektura / interiér

Průsvitná koupelna neprozradí víc, než je nutné

Bydlení v řadovém domě obvykle neumožňuje žádnou přístavbu a často neposkytuje ani dostatek soukromí. Nebylo tomu tak ale u koncového řadového domu pro čtyřčlennou rodinu, která se rozhodla pro malé půdorysné zvětšení plochy přízemí.

Tomáš Kodet , 8. 3. 2017

Architektonické řešení

Jelikož je celá rezidenční čtvrť ve Slivenci řešena jako celek, majitelé tento architektonický koncept nechtěli narušovat. Zároveň si zakládali na tom, aby nijak nezměnili charakter domu. Oslovili tedy stejné architekty, kteří navrhovali celou čtvrť. Interiér jim však navrhovala Bára Léblová.

Do třípodlažní stavby už se pokoj pro hosty nevešel. Majitelé se tedy rozhodli pro zastavění části pozemku jednopodlažní přístavbou, ve které se nachází pokoj se sociálním zázemím. Řešeným prostorem je tedy jedna místnost s koupelnou a nový vstup do domu.

Výzva v podobě světla

Největší výzvou pro architekty byla koupelna, do které nemohlo být umístěno žádné okno a která by se tudíž musela neustále přisvětlovat. Přirozené větrání mohlo být nahrazeno mechanickým, ovšem sluneční světlo nikdy žádná zářivka nezastoupí. Ateliér tak přišel s odvážným řešením, při kterém navrhl příčku z průsvitného betonu. Pro tento materiál se nadchl i investor. Důležité pak bylo najít ideální kompozici průsvitné části tak, aby nedocházelo k narušování intimity. Rastr nakonec propouští jen neurčité obrysy.

Materiálové řešení

Jako materiál pro pokrytí podlahy obytné místnosti bývá často volen koberec, protože je příjemný na omak a vytváří dojem domova. Ateliér Báry Léblové se však rozhodl pro jiný, velice podobný materiál – tkaný vinyl. Je méně náročný na údržbu a dlouho vydrží, což jsou jednoznačná plus podlahy ze syntetického materiálu. Tkaný vinyl můžete znát třeba z nábytkových venkovních souprav.

Co se týče barevného řešení koupelny, vévodí jí šedé a bílé odstíny. Nejedná se ale jen o beton, na stěny je použita mozaika z bílých obkladaček o rozměru 2,5 x 2,5 m. Podlaha je ze šedivých čtverců formátu 7,5 x 7,5 cm.

Veškerý nábytek v obytné místnosti byl zhotoven typově na míru, jako například malá šatní skříň, která plynule přechází v knihovnu. Ta je navržena přesně pro knihy, šanony a dekorace, které do ní měly být uloženy. A ještě jeden důležitý detail: okno bylo osazeno přesně tak, aby byl parapet součástí pracovní desky stolu.

  • Autoři: Barbora Léblová
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 5 - Slivenec
  • Foto ©: Boys Play Nice

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři