V centru Prahy vznikne nový pavilon reSITE podle návrhu studentů

Úterý, 21. Březen 2017 - 0:30
| Napsal:

Časové omezení často vede k většímu pracovnímu nasazení i kvalitě výsledku. Pod tlakem striktního limitu čtyřiadvaceti hodin se před dvěma týdny ocitli studenti architektury po celé republice v rámci soutěže SUPERSTUDIO. Konkrétní zadání letošního ročníku se navíc v létě přetaví do fyzické podoby – mezinárodní konference reSITE postaví v centru Prahy dočasný pavilon podle studentských projektů.

vítězný návrh letošního reSITE Superstudia od Olivera Kažimíra a Barbory Juríčkové
Fotoalbum: 

Pracovně i emočně velmi vypjatý den a noc čekaly na účastníky sedmého ročníku celorepublikové architektonicko-urbanistické soutěže SUPERSTUDIO, do které se letos přihlásil rekordní počet dvou stovek studentů bez ohledu na obor či ročník studia. Striktní časový limit čtyřiadvaceti hodin patří totiž mezi zásadní charakteristiky soutěže, která se tím zároveň odlišuje od jiných podobných událostí.

Letošní zadání soutěže vzniklo ve spolupráci s platformou reSITE, která každoročně pořádá největší mezinárodní urbanistickou konferenci u nás. Pro její potřeby měly dvou až tříčlenné týmy navrhnout pop-up pavilon na komplikovaném pozemku v centru Prahy u Florence. Hlavním prvkem areálu se měla stát pětice obytných kontejnerů, kterou studenti mohli dále upravovat a doplňovat podle svého uvážení tak, aby výsledek co nejlépe odrážel filozofii organizace reSITE, prosazující trvale udržitelné pulzující město, a zároveň vyhovoval provozu obchodů, baru i přednáškového a promítacího prostoru.

První kolo proběhlo v Praze, Liberci, Ostravě a Brně. Odtud poslaly lokální poroty v zastoupení architektů, umělců a pedagogů do finálového večera celkem 14 týmů. Finální kolo se konalo v Praze o týden později, studentské týmy se zde utkaly o finanční odměnu 30 000 korun a zároveň o prestižní zakázku, která pro většinu soutěžících představuje vůbec první možnost vlastní realizace.

Porotu finále tvořily po vzoru standardních architektonických soutěží dvě skupiny hodnotících. Nezávislé členy v zastoupení předního českého architekta Jana Šépky, radní Prahy 7 pro veřejný prostor Lenky Burgerové a architekta a urbanisty Igora Kovačeviće doplnili za stranu reSITE americký urbanista Martin Barry, Osamu Okamura i budoucí provozovatel areálu. Společně pak hodnotili finální prezentace návrhů, odrážející pestrost přístupů studentů architektury jednotlivých českých fakult.

Po hodině a půl dlouhé poradě se nakonec porota rozhodla udělit hned několik cen. Čestné uznání tak získal například i tým z VUT v Brně, který se rozhodl ignorovat zadané kontejnery a místo nich naplánoval přistavení autobusů společnosti Student Agency coby občerstvovacích a zábavních party prostorů. Studenti si dokonce sjednali schůzku s ředitelem přepravní firmy, aby domluvili spolupráci. Přestože bylo všem jasné, že takový návrh je nerealizovatelný, porota i diváci v zaplněném industriálním studiu Alta celkový nápad ocenili.

Velmi dobrý projekt předvedli mimo jiné také studenti Fakulty architektury ČVUT, kteří po vzoru přilehlého Masarykova nádraží umístili kontejnery na klasické koleje pro snadnou manipulovatelnost a modularitu pavilonu. Velký favorit si ovšem nakonec odnesl třetí cenu. První místo získalo duo z Fakulty architektury VUT v Brně Barbora Juríčková a Oliver Kažimír, kteří „na principu reverzní psychologie staví stěnu zabraňující jakékoli percepci prostoru okolo parcely,“ jak autoři projektu vysvětlují. Ve stěně zároveň ponechali několik průhledů, které, podobně jako klíčové dírky, lákají kolemjdoucí ke zvědavým pohledům skrz, do okolí, o které by se kvůli jeho zanedbanosti jinak nestarali.