Architektura / administrativní stavby

Dům obuvi v Hamburku kombinuje tradiční cihly se zlatou fasádou z hliníku

V okrajové části Hamburku představuje Dům obuvi Schüttfort své nové obchodní a kancelářské prostory. Jedná se o zcela nové pojetí klasického cihlového domu se zlatými šablonami na fasádě a elegantní šedou stojatou drážkou na střeše. Carl Michael Römer spojuje ve svých projektech četné zajímavé detaily s novými formami a materiály, výsledný koncept je ale vždy maximálně harmonický.

PREFA Aluminiumprodukte , 16. 8. 2018

Kolo se architekt Carl Michael Römer znova vynalézt nechystá, ale rozhodující pro něho je, aby jeho návrhy byly v souladu s charakterem místa a aby byl při své tvorbě na stejné vlnové délce se zákazníkem. Inspiraci a nápady nachází Römer vždy a všude. Nové moderní pojetí klasické budovy považuje za stejně důležité jako její celkový harmonický ráz. Zdařilým příkladem je Dům obuvi Schüttfort v Bergedorfu, městské části Hamburku. Stavba je výsledkem úspěšné týmové spolupráce na všech úrovních.

Když se řekne Hamburk, člověk si okamžitě představí krásné cihlové budovy. Jak to vidíte jako hamburský architekt?

Carl Michael Römer: Ano, zvláštností zdejší architektury jsou velké kancelářské a obchodní budovy z nápadného stavebního materiálu. Četné stavby z běžných cihel nebo zvonivek charakterizují celé čtvrti a jsou symbolem Hamburku. Ve dvacátých letech minulého století vyrostla dokonce kompletní dělnická sídliště s fasádami ze zvonivek. A člověk má před očima také historickou čtvrť skladišť.

Jak jste se snažil začlenit historické prvky?

CMR: U našich návrhů jsou cihly důležitým prvkem. Často je používáme i u novostaveb. Tento materiál je pro architekturu Hamburku důležitý a zaslouží si ochranu. Bohužel jsou cihlové fasády mnohdy nahrazovány termoizolačními fasádami a obkládány imitacemi, což podle mého názoru není vhodná alternativa.

Foto: eArch

Vytvořil a realizoval jste už mnoho projektů pro firmy. Co je tak fascinujícího na projektování obchodního domu? Čím se vyznačuje vaše práce?

CMR: Pro mě je důležité, aby architektonické tvarosloví korespondovalo s charakterem firmy. Smyslem moderního ztvárnění budov by mělo být harmonické a jednotné působení zástavby. Celistvost budovy je dána souhrnem mnoha zdařilých detailů a z těchto detailů pak objekt žije.

Bylo to také cílem projektu Domu obuvi Schüttfort? Povězte nám, prosím, něco více o historii a základním konceptu stavby.

CMR: První filiálka firmy byla otevřena v roce 1911 v Hamburku-Bergedorfu, dnes najdeme Dům obuvi Schüttfort v Hamburku na třech místech. Mateřský podnik stojí na pěší zóně v hamburské městské části Bergedorf, v živé nákupní ulici lemované historickými hrázděnými domy. Ukázala se potřeba obchod s obuví rozšířit a současně do projektu zahrnout i další kancelářské prostory. Uprostřed zastaveného území jsme vybudovali čtyřpodlažní stavbu se sklepem o celkové užitné ploše 1500 metrů čtverečních.

Narazili jste při projektování a výstavbě budovy na nějaké zvláštní komplikace?

CMR: Ano, problémem byl pozemek staveniště, konkrétně jeho klínový tvar. Taková seříznutá parcela se nevyskytuje často. K tomu se přidaly problémy se spodní vodou. Museli jsme podchytit celou okolní zástavbu, aby se nám nezřítila do stavební jámy. Ale tak už to zkrátka je, když se staví v hustě zastavěném historickém vnitřním městě.

Foto: eArch

Design stavby, zvláště na zadní straně budovy, není běžný. Jaké má architektonické zvláštnosti?

CMR: Chtěli jsme zcela jasně ukázat, že tu vzniká něco nového. Čelní strana do ulice je členěna do tří stavebních částí s cihlovou fasádou a skleněnou fasádou typu sloup-příčník, jak to vyžaduje urbanistický styl Bergedorfu. Na zadní fasádě se budova měla v horních podlažích prezentovat moderním použitím nejnovějších materiálů. Abychom neporušili stavební zákon a také získali více přirozeného světla, ustupuje v horních patrech fasáda dozadu, jsou v ní zabudována velká okna a navíc byla pro zaměstnance vytvořena elegantní střešní terasa.

Použitím hliníku na střeše a především na fasádě bylo dosaženo toho, že na cihlové spodní části domu vznikl opticky lehký plášť. Tento dojem zesílila dynamicky zaoblená fasáda obložená zlatými hliníkovými šablonami, které jsou pastvou pro oči. Se zlatou barvu jsme počítali v každém případě, a jak tomu chtěla náhoda, na trhu se právě nově objevily šablony v barvě mayského zlata. U sedlové střechy padlo rozhodnutí na krytinu Falzonal se stojatou drážkou. Falzonal je totiž oboustranně strukturovanýa povrchově upravený. Drážková technologie umožnila doslova filigránské, lineární rozdělení střešní plochy. Šáry o šířce 58 centimetrů kombinované s velkorysými vikýři celek výrazně člení.

Proč se podle Vašeho názoru hliník tak skvěle hodí právě pro tento projekt?

CMR: Střešní a fasádní systémy Prefa poskytují mnoho výhod. Šablony přesvědčují svým atraktivním vzhledem a optimálně se uplatňují u dynamicky tvarovaných fasád. Zvlášť praktická je nízká váha materiálu. Důležité pro nás bylo angažovat dobrého realizátora. Ve výběrovém řízení jsme se rozhodli pro firmu Schellhorn, která v Bergedorfu provozuje pokrývačství a klempířství. Výsledkem je čisté a působivé řešení.

Foto: eArch

Chtěl jste vyvolat určitou náladu, určitý pocit?

CMR: Budova má velké skleněné plochy a je velmi transparentní. To má umožnit pohled zvenčí dovnitř i naopak. Dům se prezentuje jako otevřený vnějšímu světu a zve k návštěvě.

Jak probíhala spolupráce se stavebníkem a co pro Vás při tom bylo zvláště důležité?

CMR: Rád pracuji v Hamburku, protože tu můžeme mít přímý kontakt se zákazníkem. Konzultace jsou pro mne velmi důležité a bylo tomu tak i v případě projektu Domu obuvi. Stavebníkovi bych rád vyslovil velkou pochvalu, protože byl všemu otevřený a s porozuměním přijímal naše návrhy. Věřil, že vznikne krásná budova a já tvrdím, že se nám to podařilo. Vždyť budova vyjadřuje také atmosféru a prostředí městské čtvrti. Pokaždé možná nelze definovat, proč se člověk někde cítí dobře, ale každé místo a každý účel stavby vyžaduje specifický druh architektury a architekt to musí respektovat nebo se o to alespoň pokusit.

Přesnost a šikovnost

Zlaté šablony na zaoblené fasádě a střecha se stojatou drážkou s mnoha detaily vyžadovaly maximální přesnost. U Domu obuvi Schüttfort tento nelehký úkol na sebe vzali zruční zaměstnanci místní firmy Fritz Schellhorn GmbH.

Firma Schellhorn je tradiční podnik, úspěšně působící již sto let v oblasti sanitárního, topenářského a pokrývačského řemesla. „Zákazník od nás dostane všechno od sklepa až po střechu,“ vysvětluje Jan Schellhorn, který podnik vede už ve čtvrté generaci. Když mluví o svém povolání, je nadšený, neboť má rád nové výzvy: „V materiálech je pořád něco nového k objevování a také je třeba plnit nejrůznější přání zákazníků.“ Bohužel ale chybí motivovaný dorost: „Učni jsou vzácní.“ Jsou pokračovatelé zajištěni ve vlastní rodině? „Obě dcery nemají zájem, ale syn už teď říká, že do podniku chce.“

Foto: eArch

Komplexní realizace

Architektonická forma Domu obuvi Schüttfort je právě tak jednoduchá jako přesvědčivá: zadní strana budovy je inspirována zakulacenou špičkou boty. Pro nápadnou fasádu byla zvolena PREFA fasádní šablona o rozměrech 29 x 29 v barvě mayského zlata, střecha byla pokryta matným tmavě šedým Falzonalem. „Pro zaoblenou fasádu jsou šablony optimální. Pro architekta a stavebníka byl rozhodující neobvyklý vzhled,“ vysvětluje Schellhorn. Podkladová konstrukce byla v zaoblených oblastech zhotovena z hliníku a v rovných úsecích ze dřeva. Šablony mohly být do zaobleného tvaru upravovány přímo na fasádě, nebylo třeba je připravovat předem.

Díky odbornému poradenství Prefa to byla hračka

Po intenzivním a pečlivém zaškolení PREFA instruktorem byla pokládka a montáž hračka. „Technik nám dal dobré tipy a řadu doporučení. Když jsme pochopili princip práce se šablonami, byla pokládka jednoduchá.“ Šablony jsou na sebe napojeny, důležitá je proto dobrá příprava a přesné měření. Vedle mimořádného vzhledu byla u projektu rozhodující dlouhá životnost, odolnost proti běžným i extrémním povětrnostním podmínkám a pochopitelně barevná stálost šablon. A co se mu na nové stavbě líbí nejvíce? „Samozřejmě fasáda,“ říká Schellhorn. „Ta budova je výhra pro Bergedorf a pro nás je skvělým referenčním objektem!“

Foto: eArch

  • Autoři: Carl Michael Römer
  • Země: Německo
  • Subdodavatel: PREFA Aluminiumprodukte
  • Město: Hamburg - Bergedorf
  • Užitná plocha: 1 500.00m2

Klíčová slova:

Prefa hliník obchodní dům

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři