Rodinný dům v Mníšku pod Brdy od Víta Podráského Foto: Tereza Váradiová
Architektura / rodinné domy

Bydlení v osadě za městem. Architekt Vít Podráský navrhl dům otevřený do velké zahrady

Nedaleko Mníšku pod Brdy vznikl podle návrhu architekta Víta Podráského dům, který nahradil objekt bývalé drůbežárny sloužící posledních několik desetiletí pro rekreaci. Podobně jako předchůdce uvozuje nová jednopodlažní stavba vstup na rozlehlý pozemek a dále těží z jeho specifik.

EARCH.CZ , 3. 7. 2022

Nedaleko Mníšku pod Brdy − šestitisícového města jihozápadně od Prahy − postupně vznikala osada s rodinnými domy a chalupami. Rekreační objekt, předělaný z bývalé drůbežárny, zde měl i klient architekta Víta Podráského. Dle přání investora vznikla na místě původní stavby nová.

Na okraji velkého pozemku vyrostl jednopodlažní dům o půdorysu písmene L doplněný samostatně stojící garáží. „Obě nové stavby jsou zároveň umístěny tak, aby společně s kůlnou i nadále vymezovaly dvorek u vjezdu na pozemek,“ popisuje architekt. Cílem bylo vytvořit interiér velkoryse propojený se zahradou. Díky tomu se dům svým pojetím přibližuje lehkým zahradním pavilonům.

Nízká stavba byla koncipována tak, aby majitelům poskytla patřičnou míru soukromí. Směrem k příjezdové cestě a dvorku se proto obrací fasádou s malými okny. Do velké zahrady se naopak otevírá pomocí posuvných oken. „Zatímco ke dvorku na severu se dům staví hladce omítnutou zdí s minimem otvorů, směrem na jih do zahrady se maximálně otevírá prostřednictvím rozměrných prosklených ploch s bohatou tektonikou subtilních prvků dřevěné konstrukce, okenních rámů či roletového stínění,“ přibližuje Vít Podráský.

Dispozičně je dům rozdělen na dvě části. Jedno křídlo tvoří prostorný obývací pokoj spojený s kuchyní, druhé pak ložnice a pokoje pro hosty, které sám architekt nazývá „kajutami“. Ty lze do budoucna v případě potřeby spojit a vytvořit tak větší pokoj. 

Foto: Interiér je se zahradou propojen rozměrnými prosklenými posuvnými okny.

Křídla domu mezi sebou svírají dřevěnou terasu, kterou lze prostřednictvím posuvných oken propojit s obývacím pokojem. Nepřehlédnutelným materiálem celé realizace se stalo modřínové dřevo plynule přecházející ze zahradního průčelí až do interiérů domu.

Za pozornost stojí i řešení otázek provozu domu. Vytápění je řešeno prostřednictvím zemního kolektoru, zdrojem pitné vody je původní studna na dvorku. „Dům je také vybaven domovní čističkou odpadních vod se zasakováním. Jedinou přípojku veřejných sítí tak představuje elektřina,“ zakončuje Vít Podráský.

  • Autoři: Vít Podráský
  • Spolupráce: Michal Volf
  • Země: Česká republika
  • Město: Mníšek pod Brdy
  • Realizace: 2017 - 2020
  • Projekt: 2014 - 2016
  • Užitná plocha: 192 m²
  • Zastavěná plocha: 245 m²

Více o projektu v Katalogu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři