Konverze mlýna v Piešťanech od Pam Arch Foto: Dynameet studio
Architektura / bytové domy

Bydlet v industriální památce. Z mlýna na Slovensku vytvořili bytový dům

Růžový mlýn v západoslovenském městě Piešťany získal zpět svou autentickou podobu z první poloviny 20. století. Jeho náplň se ale změnila, dnes se v něm nachází desítky bytů a prostory pro služby.

Adéla Vaculíková , 23. 8. 2022

Mlýn s poetickým jménem „Růžový“ v lázeňském městě Piešťany postavily v letech 1916−1918 pracovní síly složené z válečných zajatců. Místní podnikatel Wintera, který za celým projektem stál, tak chtěl západoslovenskému městu pomoci lépe zvládat problémy se zásobováním. Mlýn je součástí dnes již bývalého industriálního areálu, přestál všechny politické změny 20. století a fungoval až do roku 2002. Od té doby však zůstal prázdný.

Bývalý průmyslový objekt, který dnes nese status národní kulturní památka, prošel v posledních letech důslednou konverzí pod vedením slovenského architekta Mateje Otrísala a architektonické kanceláře Pam Arch. Developerská společnost Růžový mlýn s.r.o. se mu totiž rozhodla vdechnout nový život a vytvořit z něj bytový dům.

Cílem konverze bylo vedle vybudování celkem 73 bytových jednotek také zachování kulturní hodnoty objektu. Stavba byla poznamenána několika nevhodnými přístavbami ze 70. let, které zásadně narušovaly původní hmotovou kompozici. Proto se je také Matej Otrísal rozhodl nechal zdemolovat.

„V důsledku úprav po roce 1975 byly znehodnoceny části fasád, novými hmotami se znehodnotila i objemová koncepce objektu, která byla vyformována do roku 1948 a která akceptovala i dominantní secesně-historizující charakter objektu,“ komentuje Matej Otrísal stavební vývoj Růžového mlýna.

Foto: Záměrem přestavby bylo vedle vybudování 73 bytů i obnovení kulturní hodnoty objektu

Vedle různě velkých bytů našly v budově po konverzi své místo i služby – konkrétně v přízemí a také v části druhého podlaží, kam dodnes vede původní schodiště. Dominantou mlýna nadále zůstal vodojem, který je se svou výškou 43 metrů nejvyšším bodem Piešťan. Jeho podnožím nyní vede výtahová šachta, v místě nádrže zase vznikla nová vyhlídka.

Fasády Růžového mlýna včetně secesních detailů byly důkladně zrestaurovány a vrátila se jim i původní barevnost. Jelikož nebylo nijak zasaženo do výšky jednotlivých hmot, má dnes mlýn zpět svou původní podobu. Na objektu přibylo akorát několik nových okenních otvorů a balkony s industriálním vzhledem.

Foto: Výšky jednotlivých hmot zůstaly zachovány

Interiéry mlýna se do dnešní doby v původním stavu nedochovaly, místy však lze narazit na několik historických prvků. Autentické konstrukce jsou stále k vidění především ve výškové hmotě stavby. Technické vybavení zase zdobí veřejný prostor. „Původní interiér byl poznamenán výraznými úpravami. Adaptace zachovává technické působení interiéru v přízemní části, respektive v části občanské vybavenosti na druhém nadzemním podlaží a ve vyhlídkové části vodojemu,“ říká o podobě interiérů Matej Otrísal.

Konverze Růžového mlýna v Piešťanech není jediným úspěšným projektem, který napomohl zapojení industriální a památkově hodnotné stavby zpět do života města. Nedávno jsme také napsali o konverzi bývalé továrny na nitě v Bratislavě, kterou studio Bouda Masár architekti proměnilo v administrativní objekt, nebo o coworkingu vzniklém v Bratislavské teplárně.

  • Autoři: Matej Otrísal
  • Ateliér: Pam Arch
  • Spolupráce: Pavol Paulíny, Pavel Gregor, Ivan Holub, Matúš Holub, Pam Arch
  • Země: Slovensko
  • Město: Piešťany
  • Projekt: 2015 - 2017
  • Realizace: 2017 - 2021
  • Parkovací místa: 123 parkovacích míst
  • Užitná plocha: 6257,93 m²
  • Zastavěná plocha: 1061,13 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři