Architektura /

Co prozradí design o svém autorovi? (I.)

Firma IKEA se snaží přinášet kvalitní design za dostupnou cenu každému uživateli. Spolupracuje s řadou světových návrhářů a designérů. Z jejich dílny pochází i výrobky zcela nové řady PS Kids. Jak samotný název napovídá, tato kolekce je určena dětem. Je důkazem toho, že je možné spojit prvky dětsky hravé s kvalitně estetickými. Kdo ale stojí za novými návrhy?

Martina Svobodová , 11. 9. 2003

Protože nová kolekce IKEA je skutečně rozmanitá, vybrali jsme jen některé její zástupce. Spektrum je velice široké, nejprve se tedy zaměříme na nábytek určený (nejen) k sezení.Prvek, který byl zvolen jako hlavní motiv celé kolekce je BRUM. Tento medvídek má hned dvě své podoby. Existuje jako hračka a zároveň jako sedačka. Sedačka BRUM je gigantický medvídek, který může měnit svoji polohu – může ležet a sedět. Tělo má tři možné pozice, hlava dvě. Je zároveň možné pohybovat rukama. Dítě si tak může samo upravovat pozici, ve které sedí. Potah výrobku je snímatelný s možností praní v pračce.Výrobek vznikl jako výsledek spolupráce dvou designérů:

Foto: eArch
Per Ivar LedangVzdělání: Design nábytku, truhlářství, design, NorskoSoučasné zaměstnání: Ledang DesignOblíbená barva: ModráOblíbené jídlo: Těstoviny od manželkyOblíbené zvíře: PesVzpomínka z dětství: Skákání do sena u babičky a dědyCo jste nenáviděl jako dítě: Jít do postele a být ticho, aby se táta mohl dívat na zprávyCo chcete být až vyrostete?: Umět si všechno zaříditSlovo k výrobku: Chtěl jsem udělat takový kus nábytku, aby byli děti šťastné, když ho uvidí – kamaráda. Design musí být chytrý, aby se mohl přizpůsobit tomu, co dítě chce právě dělat.
Foto: eArch
Nanna IvarssonVzdělání: Průmyslový design, Danmarks DesignskoleSoučasné zaměstnání: Tobias Jacobsen DesignOblíbená barva: ZelenáOblíbené jídlo: Teplé a exotické pokrmyOblíbené zvíře: PesVzpomínka z dětství: Chytání ryb s dědouCo jste nenáviděla jako dítě: Nevzpomínám siCo chcete být až vyrostete?: Šťastný designerSlovo k výrobku: Představovala jsem si, jak krásné to musí být, mít obrovského zvířecího kamaráda ke hraní. Někoho, kdo může být mým nejlepším kamarádem. Děti bývají často pod nátlakem stresu, chtěla jsem tedy vytvořit něco, co by jim dávalo pocit bezpečí. Doufám, že to může být právě medvědí náruč.TRIVAS, další výrobek určený k sezení. Jedná se o klasický dvousedák, přizpůsobený tomu, aby jej mohlo užívat dítě společně se svým rodičem tak, aby jejich oči byly ve stejné výši. Křeslo je dostatečně stabilní, aby po něm dítě mohlo lézt, ale zároveň dostatečně lehké, aby se s ním dalo manipulovat. Jeho autorem je Thomas Errisson.
Foto: eArch
Vzdělání: Architektura na Royal Institute of technology, StockholmSoučasné zaměstnání: TEArkOblíbená barva: OranžováOblíbené jídlo: Bramborové knedlíky a Lingonberries.Oblíbené zvíře: DelfínVzpomínka z dětství: Stavba dřevěných skrýší s dědouCo jste nenáviděl jako dítě: Muset být tichoCo chcete být až vyrostete?: AstronautSlovo k výrobku: Chtěl jsem vytvořit kus nábytku, který by byl hybridem mezi malým a velkým – hra s měřítkem. Nábytek, u kterého by rodiče a děti měli stejnou velikost. Cítil jsem, že je důležité, aby design výrobku měl čistou formu a bylo snadné s ním manipulovat.VIRRIG. Udržení rovnováhy je důležitá lidská dovednost. S dobrým smyslem pro rovnováhu můžeme chodit, stát i sedět. Tento výrobek pomáhá k rozvoji smyslu pro rovnováhu. Jedná se vlastně o balanční polštář. Je možné na něm sedět i stát. Jeho volný jednoduchý tvar nechává prostor pro fantazii dítěte, aby si samo řeklo, o jaký předmět se jedná. Možná létající talíř, možná surfovací prkno. Je dostatečně lehké, aby s ním dítě mohlo hýbat. Jeho spodní část pomáhá pohltit možný hluk z jeho pohybu.Autorem VIRRIGU je Eva Lilja Lowenhiem:
Foto: eArch
Vzdělání: Beckmans school of design, StockholmSoučasné zaměstnání: samostatná designérkaOblíbená barva: ZelenáOblíbené jídlo: Maminčina Boloňská omáčkaOblíbené zvíře: DelfínVzpomínka z dětství: Dlouhé horké léto a dlouhé horké letní noci se spoustou neplechCo jste nenáviděla jako dítě: Jít spátCo chcete být až vyrostete?: Lepší v organizaci dne..Slovo k výrobku: Bylo pro mě důležité vymyslet kus nábytku, který by se stejně dobře hodil do obývacího pokoje jako do dětského pokoje. Také to mělo být něco co je naláká a rozpohybuje, ale zároveň dává možnost odpočinku. Inspirovala jsem se balančními podložkami, které využívají fyzioterapeuti a zkombinovala je s něčím, na čem se dá sedět.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři