Skleněný pavilon v Grónsku od architekta Konstantina Ikonomidise Foto: Julien Lanoo
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Grónskou krajinu doplnil křehký skleněný pavilon. Čerpá ze stavebních tradic Inuitů

Pavilon ze skleněných bloků navrhl architekt do skalnaté krajiny na západním pobřeží Grónska. Tvoří jej ručně odlité bloky a jeho podoba se inspiruje místní kulturou.

Kristýna Korčáková , 26. 5. 2022

Švédský architekt Konstantin Ikonomidis navrhnul skleněný pavilon zasazený do panenské krajiny grónského pohoří v kraji Qeqqata. Zvolené místo je téměř opuštěné, a proto si tamní krajina stále uchovává svou drsnou krásu.

Pavilon krajinu, kde se setkávají dva fjordy, jemně doplňuje a odráží její půvab. Čerpá z místní kulturní historie nedaleké osady Sarfannquit, kterou obývá zhruba stovka lidí. Lokalita je zapsána na seznam UNESCO, proto autor musel k celému projektu přistupovat s pokorou a úctou.

„Umístění bylo vybráno s ohledem k místní přírodě a ve snaze najít rovnováhu v tak neuvěřitelné krajině,“ vysvětluje architekt. Pavilon se nicméně neváže jen ke svému fyzickému prostředí, jeho podoba vychází rovněž z původní kultury Inuitů, jejichž znalosti a tradiční stavitelské techniky jsou dnes nedocenitelným dědictvím.

Celý objekt je kotven do skalnatého terénu pomocí speciálních ocelových kotev. Kotvící kůly nesou dva půlkruhy, které tvoří jednotný kruh, do kterého je možné vstoupit. Oba půlkruhy nesou samotnou „stěnu“ pavilonu seskládanou ze skleněných odlitků. Aby celá konstrukce držela, obě stěny se k sobě mírně naklánějí a jejich horní okraje jsou podobně členité jako reliéf okolních hor.

Foto: Objekt svým umístěním hledá rovnováhu v drsném pohoří

Odlitky vyrobila na míru společnost WonderGlass za spolupráce s dvěma odbornicemi (Faidra Oikonomopoulou a Telesilla Bristogianni) z nizozemské technické univerzity Delft. Mezi stěnami jsou dva průchody, které zvou návštěvníka dovnitř, je tak možné si vychutnávat velkolepost krajiny v soukromí.  Mezery mezi jednotlivými bloky nabízejí ohraničené průhledy do krajiny a předcházejí pocitu stísněnosti.

Pavilon slouží jako místo k setkávání místních i cestovatelů. Skleněný objekt z fotografií může působit větší, než ve skutečnosti je, mezi stěny se totiž vejdou pouze tři osoby. Sklo zaručuje proměnlivost v průběhu času a ročních období, jelikož skvěle reflektuje světelné podmínky, připomíná tak určitou pomíjivost a neustálou proměnlivost okolní uhrančivé krajiny.

Foto: Pavilon zapadá do krajiny díky tomu, jak sklo odráží momentální světelné podmínky

Klíčová slova:

pavilon sklo horská architektura

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři