Čerstvě zrekonstruovaná UTB aula ve Zlíně od Evy Jiřičné (Al - Design) Foto: Rigips, Jan Kroupa
Architektura / občanské stavby

Eva Jiřičná dokončila ve Zlíně další realizaci. Univerzitní aule dominují organické podhledy a schodiště

Aula Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně prošla kompletní rekonstrukcí pod vedením architektky Evy Jiřičné a jejího studia AI-DESIGN. Interiér formuje organický design a působivé akustické podhledy.

EARCH.CZ , 22. 8. 2022 / Advertorial

Kompletní rekonstrukce

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně má novou aulu, která bude sloužit jak slavnostním událostem, tak konferencím. Za jejím návrhem stojí architektka Eva Jiřičná, která ve svém rodném městě realizovala už Vzdělávací komplex a univerzitní centrum UTB nebo budovu kongresového centra.

V případě auly Academia centra v komplexu Fakulty managementu a ekonomiky nešlo o novostavbu, alo o rekonstrukci původního objektu. Aula, která se s budovou fakulty spojuje propojovacím krčkem, byla už dva roky uzavřena. Nevyhovovala totiž požárně-bezpečnostním předpisům. Zastaralé bylo ovšem i její technologické vybavení a akustika. Univerzita tedy musela k rekonstrukci přistoupit komplexně. Aula prošla modernizací skrz naskrz, původní konstrukce budovy z 90. let se ovšem podařilo zachovat. Zrekonstruována byla jak aula a její technické zázemí, tak foyer, šatna, schodiště a hygienické zázemí. Vyměněn byl také nevyhovující střešní plášť objektu.

Akustické podhledy

Podobu auly dnes definuje organické pojetí podhledů, obvodových stěn i nového hlediště s eliptickým uspořádáním. „Nový částečně eliptický tvar hlediště se dále propisuje i do podhledu tvořeného ze šesti šikmých pásů vln nad hledištěm a ‚baldachýnu‘ nad jevištěm,“ vysvětluje architektka Eva Jiřičná. Sádrokartonové desky pro vytvoření kaskádovitého podhledu dodala divize Rigips společnosti Saint-Gobain, která rovněž pomáhala s jeho technickým řešení. „Geometrie těchto prvků podhledu zajišťuje ideální šíření zvuku, a tedy značně zlepšuje akustiku sálu,“ dodává Eva Jiřičná. Do panelů, konkrétně do jejich štěrbin, byly zapuštěny i odtahy vzduchotechniky a LED svítidla, která celý podhled nasvěcují.

Organický design dále dotváří i tmavě šedé perforované akustické panely použité na obvodových stěnách, které pokryly i otáčivé lamely představené před okna. Interiér se tak dá buď kompletně zatemnit nebo otevřít přirozenému dennímu světlu.

Foto: Organické tvary a výrazné barvy oživují minimalistické interiéry

Barevné akcenty a schodiště

Eva Jiřičná pro aulu záměrně zvolila šedo-bílou paletu, v níž jsou jediným výrazným barevným prvkem oranžové sedačky. Podobně je ztvárněno i světlé foyer, kde je hlavní dominantou bílý podhled z hliníkových akustických lamel a barevné vybavení včetně šaten. Důslednou rekonstrukcí prošlo i původní schodiště, dostalo nové žulové stupně a skleněné zábradlí s nerezovými sloupky. Jsou to ostatně právě originální schodiště, kterými se Eva Jiřičná ve světě proslavila. Opravdovým šperkem je tak i v aule UTB.

Za originální práci s akustickými podhledy a panely si rekonstrukce auly Academia centra UTB odnesla třetí místo v soutěži Rigips Trophy 2022. „Rigips Trophy je národním kolem mezinárodní soutěže Saint-Gobain Gypsum Trophy, jejímž cílem je ocenit kreativitu, dovednosti a kvalitu práce realizačních firem, které využívají technologii suché vnitřní výstavby,“ vysvětluje ředitel divize Rigips Nikola Hoffmann. Ocenění za výbornou řemeslnou práci se sádrokartonem si odnesla firma Z & Ř STAVBY s.r.o., která rekonstrukci podle návrhu Evy Jiřičné a jejího studia AI-DESIGN prováděla.

Rekonstrukce auly vyšla na 90 milionů korun a univerzita ji financovala ze svých vlastních prostředků. Studentům, pedagogům a dalším pracovníkům univerzity se po roční rekonstrukci slavnostně otevřela na jaře 2022.

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 22. 8. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři