Architektura /

Francouzské polibky

Paříž, město lásky, romantiky, starých náměstí a davů turistů. Taková jistě je také. Ale je to také město nových budov a parků, které vyrůstají na jejím okraji i přímo v centru a stávají se její přirozenou živoucí součástí tak rychle, že se zdá, jakoby se snad ani nic nezměnilo.

Martina Svobodová , 30. 7. 2003

Foto: eArch
Stařičká, snad už si dnes toto označení zaslouží, stařičká a důstojná Eifelova věž shlíží na toto hemžení ze své výšky.
Foto: eArch
Město mění své jádro a zároveň se rozrůstá. Přibývají nové čtvrti. Nové i staré části města mají něco společného. Jsou opravdovým velkoměstem. Jak se pozná velkoměsto?
Foto: eArch
Dýchá pulsujícím životem, je plné vzrušení a zmatku, ale zároveň celé funguje jako dokonalý stroj. Dokonalý stroj propracovaný od základů až po nejmenší detail. Základ tvoří Husmanovi bulváry podpořené hustou sítí metra které město přímo prokrvuje a napájí životem.
Foto: eArch
Nejdokonalejší detail je vidět na stařičkých dveřích kostelů, v parcích, ale hlavně v parteru samotných ulic. Jeho přirozenost přímo láká k zastavení a posezení.
Foto: eArch
Foto: eArch
Detail je možné číst v kopuli Galeries Lafayette stejně snadno jako v parteru před vstupem do technického musea v parku La Villete.
Foto: eArch
Tato budova skrývá však i jiné zajímavosti než parter parku a kopuli planetária.
Foto: eArch
Dnes již známá budova technického muzea je určitě technicky zajímavá celá a jako vše v Paříži od základu až po nejmenší detail.
Foto: eArch
Stejně jako na Vás přímo útočí zajímavé estetické vjemy vyvolané fyzikálními nebo chemickými jevy uvnitř musea, tak na Vás přímo útočí zajímavé scenérie venku, v parku, který budovu obklopuje.
Foto: eArch
Tyto zajímavé vjemy nevytváří však jen přírodní prvky důmyslně v parku zkomponované tak, že na každém kroku můžete vnímat něco zcela nového, ale podílí se na nich i architektonické prvky které jsou součástí důmyslné kompozice.
Foto: eArch
Tu tvoří šachovnicové schéma tvořené cestami a kanály, na jejichž křižovatkách stojí altány výrazné červené barvy sloužící různým účelům.
Foto: eArch
Každý čtyřúhelník vytknutý osou má svou vlastní náplň, tou může být dětské hřiště, růžová zahrada, bambusový háj nebo areál pro piknik.
Foto: eArch
Celou kompozicí také můžete projít po vlnité cestičce vedoucí z jednoho konce parku na druhý, která vás zavede i do nejzastrčenějších koutů, na které potkáváte nejrůznější originální nápady. Celý park tvoří stejně jako celé město dokonalý stroj ožívající příchodem stovek Pařížanů na odpolední piknik.
Foto: eArch
Nové a staré v se v Paříži přímo prorůstá. Každá stavba Vás přivítá svou přívětivostí a dobrou náladou ať je stará jako Sacré-coeur nebo jako v porovnání s ním mladičké Centrum Pompidou.
Foto: eArch
Francouzi se nebojí barev. Jsou všudypřítomné a přitom dokonale vyvážené. Město jakoby prosvětlují. Ostrá barevnost architektonických detailů příjemně kontrastuje s bílou barvou domů na bulvárech nebo zelení parků.
Foto: eArch
To platí stejně tak na starých bulvárech jako na moderních prostorách La Défence.
Foto: eArch
Samozřejmě, že i nová část města má svého ochránce. Na místo Eifelovy věže je to Grande Arche. I v takovémto prostředí může spolužít nové a staré. Samozřejmě v trochu jiné podobě než v centru města, zdálo by se že v podobě kýčovité.
Foto: eArch
Ale zde stojí pouťový kolotoč vedle budovy ze sedmdesátých let tak přirozeně, že nikoho nenapadne přemýšlet nad nevkusností.
Foto: eArch
A stejně tak jako Eifelovu věž je možné obdivovat do posledního nýtu, je možné Archu obdivovat do posledního lanka.
Foto: eArch
Nejnovější sousedé Archy se zcela přirozeně zapojují do kompozice města.
Foto: eArch
Ale ani tady Paříž nekončí. Snaží se nám to napovědět dřevěný most vedoucí nad dalším z mnoha parků.
Foto: eArch
Zelená sportovní hala stojí v dalším z nich, v parku Bercy, který je vážným konkurentem praku La Villete, alespoň pokud jde o pestrost vjemů které v něm můžeme získat. Je pro něj však slabým soupeřem, pokud mluvíme o kompozici obou parků.
Foto: eArch
Parky v Paříži jsou vlastně jakousi povinou satisfakcí stavebníků administrativních komplexů občanům Paříže. Není to jiné ani u parku Bercy. I zde platí sláva francouzského detailu.
Foto: eArch
To že je tento detail nedostižný v každé době, tady nejen v dávné historii nebo žhavé současnosti, ale jednoduše stále potvrzuje budova UNESCA.
Foto: eArch
Z této budovy na nás přímo dýchají jména slavných. Nervi, Corbusiér, Picasso, Miró..
Foto: eArch
Park je v Paříži všudypřítomný. V komplexu Unesco ho nalezneme v podobě Japonské zahrady.
Foto: eArch
Detail v nejčistější podobě prostého betonu dotváří meditační prostor Tadea Anda v nádvoří budovy.
Foto: eArch
Protikladem hmoty betonu je lehoučká fasáda budovy Cartierovy nadace.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři