Galerie Perlou v Ústí nad Orlicí navrhnou architekti ze studia CHYBIK + KRISTOF Foto: CHYBIK + KRISTOF
Architektura / občanské stavby

Galerie Perlou v Ústí nad Orlicí zná svou budoucí podobu. Soutěž na proměnu brownfieldu v centru města vyhráli Chybik + Kristof

Studio CHYBIK + KRISTOF zvítězili ve veřejné architektonické soutěži na návrh nové galerie v centru města Ústí nad Orlicí, která se má stát významnou uměleckou a kulturní dominantou nadregionálního významu. Bývalá textilní továrna se promění v živé multifunkční centrum s galerijním prostorem, veřejně přístupným nádvořím, kavárnou a nezbytným zázemím.

CHYBIK+KRISTOF Architects & Urban designers , 15. 12. 2022

Po letech prosperity ukončila v roce 2009 textilní továrna Perla v Ústí nad Orlicí svůj provoz. Její prostory se od té doby postupně redukovaly až do dnes, kdy z ní zůstaly zachovány jen ty nejcennější části – původní výrobní budova navržena Pavlem Janákem, kancelářská část bloku a kotelna s trafostanicí z 19. století. Právě tyto prostory se nyní díky iniciativě místní radnice promění v galerii moderního umění - nový symbol města nacházející se v těsné blízkosti historického centra, který výrazně podpoří již existující místní kulturní infrastrukturu.

Textilní průmysl, který dříve charakterizoval Ústí nad Orlicí, ustupuje, aby uvolnil místo nové identitě – kvalitní kultuře, umění a soudobé architektuře. Tato proměna je pro město mimořádnou příležitostí stát se novým kulturním centrem regionu s aspirací se zařadit mezi instituce evropského významu.

Blízké sousedství unikátního Roškotova divadla vyvolala touhu vytvořit pro Ústí nad Orlicí další odvážnou ikonu reprezentující architektonický jazyk i téma 21. století. Nebourat, ale transformovat. Očišťovat nežli nahrazovat. Citlivě doplňovat nezbytné. Tyto principy jsou materializovány s nezbytnou přesností do otisků a vlysů na fasádě, ale i formou novotvarů jenž dotváří celkovou prostorově materiálovou koláž.

Foto: Architekti zachovájí komín jako symbol textilní továrny Perla

Hlavní roli zde hrají historické hodnoty a dědictví textilní továrny Perla, kterým návrh vzdává hold symbolickou cestou. Komín, jakožto odkaz průmyslové minulosti, s nově přidanou reflexní vrstvou se stává majákem kulturního centra, viditelným z širokého okolí. Aktivace místa je jedna ze stěžejních priorit návrhu. Místo je obohaceno dvěma novými veřejnými prostory: vnitřním nádvořím a piazzetou uličního nároží. Tyto dvě prostranství propojuje kavárna – živé spojení mezi hlavní ulicí a zklidněným městským vnitroblokem. 

Foto: Nový multifunkční komplex budov bude otevřený veřejnosti v jakoukoli denní dobu

Strategicky umístěné nové průchody - průřezy umožňují plynulou cirkulaci mezi jednotlivými veřejnými prostory a vytvářejí tak pro návštěvníka nečekaný zážitek. Navržené uspořádání tvoří živý, multifunkční komplex, který je veřejnosti k dispozici v jakoukoliv denní dobu.

Cílem je představit komplex budov, které svou osobitostí vzbuzují zasloužený zájem a iniciativu. Tento počin by se nemohl uskutečnit bez vyzdvihnutí základních hodnot a identity města. Strategická poloha továrny v centru komorního města je velkou šancí, jak zdůraznit důležitost přetváření podobných areálů a to v mezinárodním kontextu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři