Architektura /

Grand egyptian museum

Soutěž na návrh muzea umístěného hned vedle světoznámých pyramid v Gize, musea stojícího na 50 hektarech pozemku, stavby která bude stát 350 miliónů dolarů, soutěž kterou 4. února oficiálně vyhlásil egyptský president Hosni Mubarak má již svého vítěze.

Martina Svobodová , 16. 6. 2003

Celková užitná plocha muzea bude 86.000 m². Počítá se, že by jím mohlo projít až 3 mil. návštěvníků ročně. Muzeum by mělo pokrývat kompletně všechna faraónská období.Prvního kola soutěže se zúčastnilo 1557 projektů z 82 zemí. V komisi zasedli dva egyptologové a muzeologové a šest architektů. Nebylo by ale spravedlivé oslavovat pouze vítěze. Do nejužšího výběru 20 soutěžících týmů se dostalo 20 skvělých a náročných prací. Z nich byla vybrána desítka nejlepších pro zvláštní ocenění. Mezi nimi má svého zástupce i česká republika.

Foto: eArch
Na prvním místě se umístil projekt irského týmu Shih-Fu Peng, Heneghan.Peng.Architects.
Foto: eArch
Druhé místo Coop Himmelblau(L) AU, Wolf D. Prix , Helmut Swiczinsky, Rakousko.
Foto: eArch
Třetí místo Renato Rizzi, Italie.
Foto: eArch
Čestné uznání Manuel Rocha de Aires Mateus, Portugalsko,
Foto: eArch
Ruben Verdi, Italie,
Foto: eArch
Michael Zimmermann, KSP Engel und Zimmermann, Architekten BDA, Německo,
Foto: eArch
Hector Vigliecca Gani, Luciene Duel, Brazílie,
Foto: eArch
Fernando Pardo Calvo, Španělsko,
Foto: eArch
Nuno Morais Monteiro, Joana Henriques Ribeiro, Carlos Antunes, Desire Pedro, Portugalsko,
Foto: eArch
Martin Roubík, Česká republika. A teď o něco více informací k vítěznému projektu: Autoři vítězného projektu, Shih-Fu Peng, Heneghan.Peng.Architects, pochází z Irska. Jako další se na projektu podíleli Roisin Heneghan, Edel Tobin, Alicia Gomis-Perez, Arup, Buro Happold, Bartenbach L'chtlabor GmbH.
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Řešení:Autoři při organizaci pozemku vycházeli z tří základních ovlivňujících faktorů: Okraj plošiny, který dělí pozemek na vyšší a nižší část, výhled na pyramidy a přístupová komunikace směrem z Cairo.Okraj plošiny autoři nově modelují pomocí fraktálové geometrie v tvary které zároveň vychází z tvarů pouštních dun a zároveň tvoří zajímavý rámec při pohledu z Cairo.Návrh tvoří propojení mezi starobylými pyramidami a moderním Cairo. Stojí na průsečíku jejich vzájemných výhledů. To se promítá do fasády muzea.Prostor muzea je definován a modelován světlem. Kombinace přirozeného a umělého světla rozděluje prostory muzea do tří částí. Světlo naviguje návštěvníky při jejich cestě muzeem. Zajímavé prvky návrhu jsou Hlavní náměstí, Dvůr sousoší, světlem zalité Velké schodiště, které tvoří časovou křivku napříč muzeem.Projekt muzea nepředstavuje pouze muzeum samotné, ale skrývá v sobě řadu dalších aktivit. Bude tvořit světové centrum egyptologie, Egyptské kulturní centrum.Ohodnocení poroty:Porota oceňuje především jednoduchou eleganci propojenou s čistým funkčním využitím objektu. Poetický odkaz projektu je velmi silný protože zachovává místu jemné a diskrétní působení. Důležité je řešení budovy s ohledem na výhledy z města i od pyramid. Nelze opomenout zajímavé technické řešení průhledné kamenné zdi.Egyptský ministr kultury Farouk Hosny vyhlásil výsledky soutěže 9. června 2003 na tiskové konferenci ve stávajícím muzeu v Káhiře. Výstava projektů bude otevřena veřejnosti od 10.6. do 10.7.2003 v Gize, náměstí Al Remayah. U příležitosti soutěže bude vydán katalog s 20 projekty druhého kola.Další podrobnosti o celé soutěži i o vítězných projektech naleznete na stránkách "Grand Egyptian Museum ".

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři