Architektura /

Grand Prix 2005 OA pro Atelier D.R.N.H.

Po dramatické pauze, kterou nám dopřála Obec architektů mezi samotným rozhodnutím porotců a slavnostním vyhlášením Grand Prix, známe kompletní výsledky letošního ročníku. Jak naznačili členové poroty již před vyhlášením, volba celkového vítěze byla jednoznačná. Vítězný projekt byl již od počátku jasným favoritem hned několika členů poroty. Oceněným projektem je Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora atelieru D.R.N.H.

Martina Svobodová , 5. 5. 2005

O tom, že vítězný projekt dosáhl výrazných kvalit svědčí i to, že vedle hlavní ceny Grand Prix obdrželi jeho autoři i Cenu Investora. V této souvislosti je vhodné zmínit doporučení poroty pro další ročníky. Porota se shodla na tom, že značný podíl na úspěchu projektu nese také jeho investor, proto by měl napříště stát po boku autora při přebírání ocenění.Ze zprávy poroty:Areál je nedávno dokončená veřejná budova vzácných architektonických kvalit. Je umístěn v Brně na svahu kopce s výhledem na krásnou krajinu. Na stejném místě stojí starší koupaliště se dvěma bazény používanými během léta.Prostor bazénu vytváří fantastickou terasu a společně s venkovním koupalištěm je dostatečně velký pro davy lidí, kteří se koupají uvnitř i venku, obzvláště během léta. Celá kompozice se stává jednotou, jež sestává z krajiny, venkovního prostoru a budovy.Všechny detaily mají vynikající kvalitu a jednoduché materiály, pouze beton, dřevo a sklo, což však v žádném případě nevytváří dojem chudosti a obojí je z technického i architektonického hlediska v souladu se zbytkem budovy.Abychom plně porozuměli poetice této budovy a její integrace do krajiny, musíme mít oči na úrovni plavce v bazénu.

Foto: eArch
Vedle ocenění Grand Prix bylo již tradičně uděleno celkem sedm dalších ocenění v jednotlivých kategoriích, včetně Ceny za celoživotní dílo pro Jana Hird Pokorného.Ze zprávy poroty:Jan Hird Pokorný se narodil 25. května 1914 v Brně a v třicátých letech absolvoval Vysokou školu architektury a pozemního stavitelství ČVUT v Praze, kde v roce 1938 získal diplom v ateliéru profesora Antonína Engela. Počátek druhé světové války urychlil jeho rozhodnutí k odjezdu do Spojených států, kam přijel 6. února 1940 a kde v roce 1941 získal diplom na Kolumbijské univerzitě.Přes 65 let práce na americkém kontinentě zůstal Jan Hird Pokorný ve svém srdci Čechem a českým architektem, a proto se Obec architektů rozhodla u příležitosti jeho pražské výstavy a udělení čestného doktorátu ČVUT ocenit jeho celoživotní tvorbu cenou za celoživotní architektonické dílo.V kategorii Novostavba, vedle celkového vítěze, získal Cenu i projekt Domu na půl cesty č.2 Ing.arch. Zdeněka Trefila.Ze zprávy poroty:Malý bytový dům vysokých architektonických kvalit. Budova představuje jednu z prvních budov mladého talentovaného architekta. Je velmi dobře umístěna mezi starší budovy stejné velikosti. Společně se svými sousedy vytváří výrazný miniaturní prostor uvnitř tohoto malého města.Architektonické vzezření budovy nese jasnou inspiraci ze slavného funkcionalistického období české architektury. Úprava terénu kolem budovy je dokončena pouze z části a porota přeje architektovi hodně štěstí s tímto důležitým urbanistickým prvkem.
Foto: eArch
Zvláštní místo v české historii představuje Pražský hrad. Úpravy, které jsou mezi jeho zdmi realizovány jsou pod přísným dohledem široké veřejnosti. Možná také proto získává řada z nich i ocenění odborníků. Výjimku netvoří ani úprava Starého královského paláce v souvislosti s přípravou instalace dlouhodobé expozice Příběh Pražského hradu z dílny ateliéru DaM. Tento projekt získává Cenu v kategorii Interiér.Ze zprávy poroty:Hlavní prostory jsou dobře rozvrženy a velmi rozmanitý výstavní materiál je jasně prezentován. Některé z vedlejších prostor jsou trochu přeplněné výstavními vitrínami, ale rozvrženy jsou také dobře.
Foto: eArch
Specifickou kategorií hodnocenou v rámci Grand Prix je kategorie Krajinářská architektura a zahradní tvorba. Čestné uznání získal projekt TURISTICKÁ KAMENNÁ ROZHLEDNA BRDO – CHŘIBY od autorů Svatopluka Sládečka a Bohuslava Stránského.Ze zprávy poroty:Věž je dramatickým sdělením místní obce, kterým se snaží přitáhnout pozornost k oblastem, které zřejmě nejsou magnetem zájmu hlavního proudu turistiky. Architektonicky působí věž jako nadčasová integrace s krajinou.
Foto: eArch
Mezi rekonstrukcemi porotu zaujaly hned dva projekty. Cenu získala rekonstrukce 21 správní budovy "Baťova mrakodrapu" na sídlo KÚ a FÚ. O tom, že rekonstrukce jsou oborem architektury, který vyžaduje citlivý přístup velké řady odborníků svědčí i to, jak velký tým stojí za oceněným projektem. Rekonstrukce: Ivan Bergmann, Ladislav Pastrnák, restaurování objektu: Petr Všetečkainteriér KÚ: Ivan Bergmann, Mirka Chmelařová, Marek Šlesinger, Milan Vašina.Ze zprávy poroty:Exteriéry této inovativní a architektonicky významné budovy byly nyní rekonstruovány ve všech detailech v intencích původního návrhu. Část interiérů a mnoho mechanických prvků bylo rekonstruováno ke své původní slávě s velkou péčí a dovedností při průzkumu a práci.Obzvláště rekonstruovaná podlaha je velmi působivou ukázkou znamenité architektury let třicátých. Taktéž rekonstrukce kanceláře samotného pana Baťy, která je umístěná ve výtahu, a tím pádem umístitelná do všech poschodí budovy je zajímavou kuriozitou.Z hlediska interiérů i exteriérů je rekonstrukce Baťova mrakodrapu neobyčejně dobře provedena architektem i dodavatelem. Výstava o rozvoji společnosti Baťa v přízemí je nadmíru podařená s perfektním citem pro původní modernistický design.Čestné uznání v kategorii Rekonstrukce získal projekt Rekonstrukce kostela Svaté Anny , který vzešel ze spolupráce ateliérů Eva Jiricna Architects Limited a AI • DESIGN.Ze zprávy porotyKostel sv. Anny byl dlouho opuštěn. Jeho chátrání dosáhlo bodu, kdy byla v sázce samotná existence kostela. Nikdo neměl zájem se pustit do riskantní rekonstrukce zbytků tohoto kostela, až přišla nadace Václava Havla, aby tento kostel zachránila.Zvláštní hodnotu má velkolepá střešní konstrukce. Namísto dávno zničených oblouků můžeme nyní poznat nejstarší dřevěnou konstrukci v Praze, vystavenou v tomto dramatickém prostoru jako historická vrstva. Jako zajímavost slouží umístění starých oblouků naznačené tenkými ocelovými trubkami.
Foto: eArch
V kategorii Výtvarné dílo v architektuře získal Čestné uznání projekt Logistického centra Písek společnosti HAPAG LLOYD a výtvarná realizace Jiřího Příhody.Kategorie Výtvarné dílo v architektuře je v tomto výčtu jmenována až na posledním místě. Grand Prix je přehlídkou především architektonické tvorby, avšak výtvarné dílo je její nedílnou součástí již od samých počátků tohoto oboru. Jeho význam pro architekturu se během doby mění. Roste i upadá. Je nesporné, že kvalitní výtvarné dílo, vhodně svázané s architekturou objektu, několikrát umocní jeho přednosti.Ze zprávy poroty:Hapag Lloyd je dopravní společnost, která si pro sebe postavila novou budovu. Na výtvarné dílo najali umělce, který použil zdi a střechu kontejneru, který procestoval celý svět, jako balustrádu hlavního schodiště. Jako součást budovy společnosti se stává tento nový umělecký objekt vypravěčem příběhů společnosti.
  • autor: Martina Svobodová *
  • publikováno: * 5. 5. 2005

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři