Zrekonstruovaný penzion v Hřensku od architektek z ateliéru Ykony Foto: PAVEL BÍLEK / pavelbilek.cz
Architektura / rekreační objekty

Citlivá rekonstrukce obnovila historický penzion v Českém Švýcarsku

Dnešní podobu penzionu v Českém Švýcarsku zformovaly novodobé zásahy, díky nedávné rekonstrukci se ale podařilo obnovit původní detaily včetně členění fasády.

Kristýna Korčáková , 8. 6. 2022

Malou obcí Hřensko v oblasti Českého Švýcarska prochází podél řeky Labe hlavní silnice směřující až k česko-německým hranicím. Pokud minete centrální část obce, narazíte po pravé straně toku na penzion Jitřenka, jednu z čerstvých realizací podle projektu architektonické dvojice Evy Pykové a Kateřiny Pohlové.

„Celková rekonstrukce penzionu obnášela nové dispoziční řešení všech pater, nový tvar střechy, sjednocení fasády včetně nových okenních otvorů a vybudování nové terasy,“ uvádějí architektky, které vystupují pod hlavičkou ateliéru Ykony. Ačkoli v domě provedly tyto výrazné úpravy, rozhodly se zároveň respektovat původní charakter domu. Nechaly obnovit původní detaily jako nárožní bosáže, okenní a dveřní šambrány, korunní římsu i původní členění oken.

Vnější fasáda navazující na původní a nově pouze očištěnou pískovcovou podezdívku se nese v neutrální béžové barvě. Pozornost na sebe tak přitahují okenní a dveřní rámy v olivovém odstínu zelené. Balkony doplňuje jednoduché černé zábradlí s truhlíky pro květiny. Celou stavbu nakonec kryje valbová střecha z falcovaného antracitového plechu.

Oblast Českého Švýcarska je atraktivní jak pro pěší turisty, tak pro cyklisty, proto je nejnižší podlaží penzionu vyhrazeno pro uskladňování kol. „V přízemí penzionu se nachází vstupní recepce s barem a snídaňová místnost, která během dne slouží i pro kolemjdoucí turisty jako místo k občerstvení a odpočinku,“ říkají architektky k dispozičnímu řešení a dodávají, že mohou využít i venkovní terasu. Vyšší patra zabírají menší pokoje s koupelnami. Podkrovní apartmány jsou navíc vybaveny kuchyňským koutem a prosvětleny střešními okny.

Foto: Zelené rámy dveří a oken vycházející z původního provedení přirozeně doplňuje dřevěné obložení

Architektky citlivě upravily i okolí penzionu. Betonová dlažba zpevňuje prostranství pro parkování a posezení na terase. Ta je šikovně odcloněna od silnice dřevěnými latěmi, vše nakonec zpříjemňují truhlíky s rostlinami nebo stávající stromy poskytující užitečný stín.

Interiér v neutrálních odstínech bílé a šedé doplněný dřevěným nábytkem nechává vyniknout zelené rámy dveří a oken, která jsou v restaurační části zachována v původní podobě. Ve společenském prostoru zaujme geometrický vzor tmavě šedé dlažby i dřevěné obložení stěny, které umožňuje přichytit téměř neviditelné skleněné police nesoucí rostliny a jiné doplňky.

Foto: Kolemjdoucí mohou spočinout uvnitř nebo na venkovní terase odcloněné od silnice
  • Autoři: Eva Pyková, Kateřina Pohlová
  • Ateliér: Ykony
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Hřensko
  • Projekt: 2018-19
  • Realizace: 2020
  • Fotograf: PAVEL BÍLEK / pavelbilek.cz

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři