Dům dětí a mládeže Prahy 1 od atelieru KAVA, spol. s.r.o. Foto: Vladimíra Kotra
Architektura / občanské stavby

Historický dům na Starém Městě znovu ožil. Místo trafostanice je v něm centrum pro děti a mládež

Zanedbaný měšťanský dům v centru Prahy prošel rekonstrukcí a restaurátorskými zásahy. Barevné barokní malby se v něm nově potkávají s betonem současných přístaveb.

EARCH.CZ , 29. 8. 2022

Památkově chráněný dům v Petrské čtvrti na adrese Truhlářská 1113/8 vznikl v období baroka scelením dvou gotických domů. Za klasicistní fasádou objektu se středověkým jádrem se nyní nachází prostory Domu dětí a mládeže Prahy 1. Původně měšťanský dům zrekonstruovali architekti z atelieru KAVA, kteří jednotlivá patra zpřístupnili novou schodišťovou věží a dostavěli potřebné hygienické a technologické zázemí.

„Mezi zvlášť cenné součásti stavby patří zachované velkorysé gotické sklepy, prostor první toleranční modlitebny v Praze v patře domu a barokní krov s ležatou stolicí s ondřejskými kříži,“ vyjmenovávají architekti. Dodávají také, že opravu krovu řešili tradičními postupy a technologiemi. Nově byl obnoven i dřevěný strop v přízemí nebo kamenný portál, který je dnes k vidění v prostorách vyhrazených kavárně. Vedle hodnotných stavebních konstrukcí dům obsahuje také množství uměleckých děl, hlavně nástěnné malby a štuky. Ty byly v rámci rekonstrukce restaurátorsky ošetřeny.

Soudobé vstupy architekti řešili za pomocí betonu a kovových prvků s antracitovou povrchovou úpravou. Jelikož nedostavovali jednu kompaktní hmotu, ale zasahovali na několika místech, vše se díky jednotným materiálům esteticky provázalo.

Foto: Během rekonstrukce byly také zrestaurovány barokní nástěnné malby

Součástí rekonstrukce byla i obnova pobytového dvora, který dům svým půdorysem ve tvaru L vyčleňuje. Dvůr je nově vydlážděn, doplněn o stromy a lavičky, od ulice ho odděluje nová subtilní brána. Své místo zde našel i nejvýraznější prvek celé realizace – nová schodišťová věž s výtahem. „Tato nová bezbariérová komunikační cesta umožní využití hodnotných prostor 5 metrů vysokých klenutých sklepů a podkroví s obnaženou krovovou konstrukcí pro výukové účely,“ vysvětlují architekti. Nově se ve dvoře nachází také objekt trafostanice, ta totiž předtím zabírala přízemí historického domu.

Foto: Soudobé vstupy architekti řešili z betonu nebo kovu s antracitovým nátěrem
  • Autoři: Jan Karásek, Robert Seidl, Zuzana Novotná
  • Ateliér: KAVA, spol. s.r.o.
  • Spolupráce: Jakub Koňata, Matouš Erban, Štěpán Kubíček, Vít Mlázovský, Zdeněk Rieger, Josef Zeman
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 1
  • Adresa:: Truhlářská 1113/8
  • Investor: ÚMČ Praha 1
  • Realizace: 2021
  • Dodavatel stavby: Avers spol. s r.o.
  • Náklady: 100 000 000

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři