Architektura / rodinné domy

Hravou chatu na švédském venkově navrhli mladí architekti z dostupných a šetrných materiálů

Mladí švédští architekti ze studia Norell/Rodhe navrhli ve venkovské oblasti jižně od Stockholmu pokorně velkorysou chatu, která překvapí nejen svým interiérovým řešením.

EARCH.CZ , 26. 4. 2021

Mladí švédští architekti ze studia Norell/Rodhe navrhli ve venkovské oblasti jižně od Stockholmu pokorně velkorysou chatu, která překvapí nejen svým interiérovým řešením.

Smíšené lesy, pole a louky, kam jen oko dohlédne. Poklidnou lokalitu rurální krajiny poblíž švédského města Kvegerö si vybrala mladá čtyřčlenná rodina pro stavbu víkendového domu, kde bude moct trávit klidné víkendy.

Chata na švédském venkově, Norell/Rodhe © Mikael Olsson

Návrh chaty pro ně zpracovala stockholmská architektonická kancelář, kterou v roce 2012 založili mladí architekti Daniel Norell a Einar Rodhe. Architekti na sebe upozornili několika projekty od rezidenčních komplexů přes interiérový design po umělecké instalace. Význam studia dosvědčují také pravidelné mezinárodní výstavy jejich prací (bienále architektury v Benátkách 2018, Yaleova univerzita v New Havenu 2018).

Chata na švédském venkově, Norell/Rodhe © Mikael Olsson

Architekti dům umístili na skalnatý pahorek, odkud se mohou majitelé rozhlížet do krajiny. Zvolili přitom poměrně lapidární formu obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou, jejíž přesah z jedné strany vytváří krytou verandu. Aby mohlo dojít k vizuálnímu propojení interiéru s okolní krajinou, navrhli architekti pro stěnu směrem do verandy několik velikých oken. Zaujme především rozměrné fixní kruhové okno.

Chata na švédském venkově, Norell/Rodhe © Mikael Olsson

Interiér architekti pojali jako otevřený podélný prostor, který je volně rozdělen na společné a soukromé části. Koupelnu vymezuje oblá stěna z mramorovaného korku, na kterou navazuje kuchyň s jídelnou. Úložné boxy, které dále rozčleňují dispozici, pak vznikly použitím starých šatních skříní obložených barevnými dřevovláknitými deskami.

Chata na švédském venkově, Norell/Rodhe © Mikael Olsson

V interiéru najdeme prakticky jen dřevo – od odhalených částí konstrukce přes podlahu po strop z březové překližky. Jednoduché materiály architekti uplatnili také v exteriéru stavby. Chata získala střechu z vlnitého plechu, verandu nechali architekti vyrobit ze standardního řeziva. Kolem domu došlo pouze k jemným úpravám skalnatého terénu – a to zpravidla s využitím kamenů z okolí.

Chata na švédském venkově, Norell/Rodhe © Mikael Olsson

Chata na švédském venkově, Norell/Rodhe © Mikael Olsson

Chata na švédském venkově, Norell/Rodhe © Mikael Olsson

  • Ateliér: Norell/Rodhe
  • Země: Švédsko
  • Město: Granlund en Kvarnsjön
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 70.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři