Architektura /

Hudební centrum v dánském Aalborgu

O tom, že mezinárodní architektonická soutěž na návrh koncertní haly v Holandském Aalborgu zná svého vítěze jsme vás již informovali. Je jím architektonický ateliér COOP HIMMELB(L)AU. Soutěže se zúčastnilo dvanáct soutěžních týmů a naleznete mezi nimi jména jako Mario Botta, Snøhetta, Dominique Perrault, Tadao Ando a další. Do druhého kola soutěže postoupily tři týmy. Kromě COOP HIMMELB(L)AU ještě Zaha Hadid, Londýn a Henning Larsen, Kodaň.

Martina Svobodová , 2. 6. 2003

Na projektu The “North Jutland House of Music” se účastní město Aalborg, provincie Severní Jutland, Universita v Aalborgu , Akademie muzických umění a Symfonický orchestr v Aalborgu. Realizace projektu by měla začít v létě roku 2004 a dokončen by měl být na podzim roku 2006. Celková cena projektu by měla být 54 miliónů EUR.Kromě koncertního sálu pro 1800 diváků, který je projektován tak, aby měl akustické vlastnosti Vídeňského Musikverein, se bude v budově nacházet ještě Institut muzických umění spolu s Institutem Designu a architektury při Univerzitě v Aalborgu o celkové rozloze 29 000 m². COOP HIMMELB(L)AU vidí Koncertní halu jako kulturní centrum a centrum komunikace a spolupráce pro celý region Severní Jutland. Komplex budov sestává z koncertního sálu “Létající hala”, dvou administrativních budov “Podkrovní konstrukce” a “Zlatý křišťálový oblak” (skořepina). Budovy jsou orientovány směrem k Limskému fjordu. Koncertní hala přesahuje břehy moře, pod ní se město a fjord splývají v jedno.Instituty hudby a architektury se nachází ve dvou budovách navrhnutých ve tvaru tyčí mezi kterými se jako most vzpíná knihovna. Zlatý křišťálový oblak je z části prosklená kovová konstrukce . Skrývá v sobě vstupní halu a veřejné části komplexu budov, o zprostředkovává plynulý přechod mezi veřejnými a neveřejnými částmi budov stejně jako mezi tvrdou geometrií a organickým designem budovy.

Foto: eArch
vizualizace: Matthias EckerNa závěr pohled na “North Jutland House of Music“ v datech: Projekt: 2002-2003Autor: COOP HIMMELB(L)AU-Wolf D. Prix,Helmut Swiczinsky+PartnerPartneři: Karolin Schmidbaur, Michael VolkArchitekt: Michael VolkTým: Jesper Bork, Sophie Grell, Bo Stjerne Hansen, Joseph Chang,Ian Collins, Gavin Farley, James Lowder, Eric Young, Georg Kolmayr, Matthias EckerInvestor: North Jutland House of Music Foundation & Danish National Research and Education Buildings Uživatel: Aalborg Symphony Orchestra Academy of Music, Aalborg Department of Music and Music Therapy (Aalborg University) Department of Architecture and Design (Aalborg University) Statika: Bollinger +Grohmann GmbH, Frankfurt Akustika: Bauton , Peter Grueneisen, Los AngelesDivadení odborník: Theater Consultants, London Projekt: (Soutěžní část) Stavební pozemek: 37.500 m²Podlažní plochy: 26.500 m²Zastavěná plocha: 12.200 m²Objem: 270.000 m³Cena stavby: 60 Miliónů EuroCena m²: 2.200 Euro
  • autor: Martina Svobodová *
  • publikováno: * 2. 6. 2003

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři