Architektura /

Inteligentní a ladné křivky – Zaha Hadid

Jsou domy o jejichž funkci a vzhledu si snadno udělá představu i laik. Rodinné a bytové domy, administrativní budovy…Práce architekta v těchto případech spočívá zejména v dokonalé aplikaci obecně známých pravidel. Jsou ale také domy, jejichž funkce a potažmo i vzhled nejsou již laikovi tolik blízké. Takové stavby potom přímo provokují architekta k tomu, aby následoval své múzy a fantazii nechal naplno pracovat. Mezi ty druhé patří návrh North Jutland House of Music od Zahy Hadid.

Martina Svobodová , 21. 7. 2003

Mezi takové stavby patří sportovní stavby, kulturní stánky, technologické budovy.A především u těchto staveb druhá a možná těžší polovina návrhu, která má za cíl fantazií stvořené tvary a prostory proměnit v realitu bývá často bojem téměř o život. Pokud ne o život architektův, tak o život stavby jistě.Na obrázcích je možné vidět ladné křivky návrhu. Jaká se pod nimi skrývá konstrukce?

Foto: eArch
Celá stavba je navržena z litého betonu, s několika výjimkami. Mezi výjimky patří střecha koncertního sálu a střecha atria. Budova rámové konstrukce, ta obaluje hlavní koncertní síň. Desky tvoří jednotlivá podlaží. Jejich počet stoupá od dvou na straně hudební školy ke 4 podlažím na straně koncertního sálu. Větší část objektu je utvořena systémem klasických podlaží, ke kterým se ještě vrátíme. Výjimku tvoří dvě části škol architektury a hudby které se vznáší nad veřejnými prostranstvími.A jaké je tedy typické podlaží?
Foto: eArch
Podlahy jsou klasické betonové desky na vertikálních sloupech. Sloupy jsou různých šířek, podle rozponu v konkrétním místě, nejčastěji však 600 mm pro rozpon 12 m. Aby bylo vyhověno architektonickému záměru, nejsou sloupy rozmístěny v klasické pravoúhlé síti. V soustavě podpor desek se uplatňují zdi, v interiéru i zdi schodišťových prostorů. Záměrem je, aby také fasáda fungovala jako opora panelů. Toho je docíleno rastrem fasády, který zároveň umožňuje přirozené osvětlení vnitřních prostorů. Zároveň může být hustota sítě proměnlivá v závislosti na účelu osvětlovaného prostoru.
Foto: eArch
Jaké jsou jednotlivé části budovy?Konzola školy uměníŠkola umění je vykonzolovaná téměř 30 metrů nad rampou jižního vstupu do foyeru. Část budovy, která tvoří konzolu je dvojpodlažní, její konstrukce se projevuje dvěmi mohutnými trámy na fasádě.Škola architektury – severní křídloZáměrem při návrhu budovy školy architektury bylo, aby působila tak, jako by se vznášela nad otevřenými veřejnými prostory. Budova bude podepřena betonovými sloupy, v některých částech bude vykonzolovaná, podepřená velkými nosníky na fasádě, stejně jako budova školy umění.Hlavní koncertní síň Tématem v designu hlavní koncertní síně se stává kostka. Vnáší klid do množství konstrukčních principů užitých v dalších částech budovy. Prostor hlediště je umístěn na betonové desce podepřené betonovými sloupy. Strop síně tvoří betonový panel podepřený ocelovými nosníky. Ty umožňují pohyb pro technické pracovníky divadla a zavěšení materiálů, zlepšujících akustiku prostoru.Universální sál a zkušebny Jsou navrženy jako plovoucí boxy uprostřed betonové struktury.Související články:Hudební centrum v dánském AalborguCoop Himmelb(l)au vítězem mezinárodní soutěže v dánském Aalborgu

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři