Architekti ze studia INK ARC jsou autory nápadité autobusové zastávky s toaletami v Janských Lázních Foto: Petr Šmídek
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Janské Lázně dokazují, že v architektuře není malých úkolů. Nová autobusová zastávka s WC vznikla na základě soutěže

Mladí brněnští architekti navrhli nápaditou autobusovou zastávku s veřejnými záchody, která navazuje na přilehlé prostory kolonády. Na rozdíl od původní budovy veřejných záchodů pracuje s terénem, průhledy a bezbariérovostí.

Sára Kročková , 24. 11. 2022

Janské Lázně vypsaly v roce 2016 architektonickou soutěž na objekt čekárny a toalet, která je příkladem toho, že se vyplácí věnovat velkou pozornost i malým a zdánlivě druhořadým stavbám, protože také ty spoluvytváří kvalitu veřejného prostoru. Předmětem bylo navrhnout drobný objekt s ohledem na finanční možnosti města. Vítězem se stala dvojice čerstvých absolventů Fakulty architektury VUT v Brně Tereza Novotná a Jaroslav Matoušek.

„V hektickém finišování jsme se pod návrh ani nepodepsali, každopádně po šesti letech se podařilo objekt na půdorysné stopě původního WC dokončit,“ říká jeden z autorů Jaroslav Matoušek.

Objekt stojí na náměstí Svobody v samém srdci krkonošského města, kde dříve stávala původní stavba veřejného WC. Jednou z hlavních předností návrhu je bezbariérovost, zachování průhledů do údolí a zohlednění stávajících stromů. Autoři pracovali s terénem a umístili toalety imobilních na výškovou úroveň náměstí, díky čemuž mohou zastávku i záchody využívat také osoby se sníženou schopností pohybu.

Foto: Budova se nachází na náměstí severočeského města Janské Lázně. Zachovává průhledy do údolí, zohledňuje stávající stromy a pracuje s terénem

Výrazné kryté schodiště vedoucí z úrovně náměstí ústí v prvním podzemním podlaží do haly s oknem, které nabízí výhledy a přirozeně osvětluje schodiště. Schodiště díky tomu potlačuje negativní pocity ze sestupů do tmavých suterénů. V suterénu se nachází WC pro ženy a muže, úklidová místnost a sklad. Nadzemní podlaží navazující na náměstí tvoří kromě WC imobilních zastřešená zastávka autobusu a venkovní terasa. Jsou zde také umístěny mapy a jízdní řády, které byly dříve nevzhledně vyvěšené na řadě informačních panelů v okolí.

Foto: Díky práci s terénem mohou záchody využít i osoby se sníženou schopností pohybu. Záchody imobilních jsou umístěny na výškové úrovni náměstí

Stavba je vyzděna z keramických tvárnic, stropy jsou železobetonové monolity. Na fasádu se autoři rozhodli použít materiály, které odolají drsným horským podmínkám – beton, černý plech a keramické pásky.

  • Autoři: Tereza Novotná, Jaroslav Matoušek
  • Ateliér: INK ARC
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2022
  • Město: Janské Lázně
  • Plocha pozemku: 77 m²
  • Zastavěná plocha: 94 m²
  • Obestavěný prostor: 476 m³

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři